ΟΗΕ: Πάνω από 50 χώρες κινδυνεύουν με χρεοκοπία

ΟΗΕ: Πάνω από 50 φτωχές χώρες κινδυνεύουν με χρεοκοπία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Περισσότερες από 50 από τις πιο φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν εάν τα πιο πλούσια κράτη δεν βοηθήσουν, προειδοποίησε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των επιτοκίων δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για χρεοκοπία των φτωχότερων κρατών, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς τους, σύμφωνα με τον Άρχιμ Στάινερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 54 χώρες στον κατάλογό μας [των χωρών που ενδέχεται να χρεοκοπήσουν] και αν τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω, ο δανεισμός γίνει πιο ακριβός, οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξηθούν τότε γίνεται σχεδόν αναπόφευκτο να δούμε έναν αριθμό αυτών των χωρών να μη μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό δημιουργεί ένα καταστροφικό σενάριο. Κοιτάξτε τη Σρι Λάνκα με όλες τις κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε. 

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27), ο Στάινερ δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρεοκοπία θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στην προσπάθεια επίλυσης της κλιματικής κρίσης. Αν δεν ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τα φτωχά κράτη με το χρέος τους, τότε δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

«Πρέπει να χορηγήσουμε στοχευμένη ρευστότητα στις χώρες αυτές, ώστε να είναι σε θέση να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και στην προσαρμογή τους [στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων]».

Η κλιματική κρίση επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα, προειδοποίησε, καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που τους είχε υποσχεθεί ο πλούσιος κόσμος, ωστόσο αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο από καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM
Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / Καμία έκπτωση στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι μετά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Τι επισημαίνεται στη δήλωση που συνυπογράφουν Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Φρίντριχ Μερτς, Κιρ Στάρμερ, Αλεξάντερ Στουμπ, Ντόναλντ Τουσκ, Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM