Τουρκία: Στη φυλακή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα

Τουρκία: Στη φυλακή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Στη φυλακή μεταφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, κατηγορούμενη για τρομοκρατική προπαγάνδα, επειδή ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον στρατό, κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ. 

Η Φιντζαντζί- που έχει έντονη δράση και ως ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα- συνελήφθη την Τετάρτη στο σπίτι της, στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα μεταφέρθηκε σε φυλακή στα προάστια της Άγκυρας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA. 

Φιλοκουρδικά ΜΜΕ και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον στρατό ότι προσέφυγε σε χημικά όπλα, ενώ οι Κούρδοι μαχητές δημοσίευσαν κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες ανθρώπων που  φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης. 

Από την πλευρά της, η Φιντζαντζί δήλωσε ότι είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων που αναρτήθηκαν στα social media. Επικαλούμενη την πιθανή χρήση τοξικών αερίων, η γιατρός ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα», τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης.

Έπειτα από αυτή τη δήλωση, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα σε βάρος της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, την προηγούμενη εβδομάδα, η Φιντζαντζί υπογράμμισε ότι ζήτησε απλά της διενέργεια ουσιαστικής έρευνας. «Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Μέσω εμού, εκφοβίζουν την κοινωνία», είχε πει.

«Η καθηγήτρια Φιντζαντζί πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων και δεν πρέπει να διωχθεί για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων, θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Γεννημένος στην Ουγκάντα, μεγαλωμένος στο Άπερ Ιστ Σάιντ και σε πανάκριβα σχολεία, στα 33 του, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Διεθνή / Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Ο 94χρονος δισεκατομμυριούχος παραχώρησε περίπου 12,36 εκατομμύρια μετοχές Class B της Berkshire, ανεβάζοντας τη συνολική του συνεισφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια
LIFO NEWSROOM
Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί στους δρόμους για να σταματήσουν το έργο επέκτασης του αεροδρομίου

Διεθνή / Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί κατά του μαζικού τουρισμού σε νέα διαδήλωση

Υποστήριξαν ότι η Βαρκελώνη είναι «ο πιο κορεσμένος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και η επέκταση του αεροδρομίου El Prat θα μπορούσε να καταδικάσει το μέλλον της Καταλονίας
LIFO NEWSROOM
Ο Έρικ Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Διεθνή / Μετά τον Ντόναλντ, ο Έρικ Τραμπ: «Δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Ο 41χρονος μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί μακριά από την ενεργό πολιτική, ωστόσο δηλώνει πως αν αποφάσιζε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, «θα ήταν μια εύκολη επιλογή»
LIFO NEWSROOM