Τουρκία: Στη φυλακή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα

Τουρκία: Στη φυλακή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- Κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Στη φυλακή μεταφέρθηκε σήμερα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, κατηγορούμενη για τρομοκρατική προπαγάνδα, επειδή ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον στρατό, κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ. 

Η Φιντζαντζί- που έχει έντονη δράση και ως ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα- συνελήφθη την Τετάρτη στο σπίτι της, στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα μεταφέρθηκε σε φυλακή στα προάστια της Άγκυρας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA. 

Φιλοκουρδικά ΜΜΕ και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον στρατό ότι προσέφυγε σε χημικά όπλα, ενώ οι Κούρδοι μαχητές δημοσίευσαν κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες ανθρώπων που  φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης. 

Από την πλευρά της, η Φιντζαντζί δήλωσε ότι είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων που αναρτήθηκαν στα social media. Επικαλούμενη την πιθανή χρήση τοξικών αερίων, η γιατρός ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα», τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης.

Έπειτα από αυτή τη δήλωση, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα σε βάρος της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, την προηγούμενη εβδομάδα, η Φιντζαντζί υπογράμμισε ότι ζήτησε απλά της διενέργεια ουσιαστικής έρευνας. «Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Μέσω εμού, εκφοβίζουν την κοινωνία», είχε πει.

«Η καθηγήτρια Φιντζαντζί πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων και δεν πρέπει να διωχθεί για το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Ιστορική ανατροπή του Λούλα – Επανεξελέγη πρόεδρος, νικώντας τον γιο του Μπολσονάρου

Διεθνή / Βραζιλία: Ιστορική ανατροπή του Λούλα – Επανεξελέγη πρόεδρος, νικώντας τον γιο του Μπολσονάρου

Πρόκειται για μια πρωτοφανή εκλογική ανατροπή: πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, το 1985, υποψήφιος που είχε έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο καταφέρνει να κερδίσει στον δεύτερο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΚΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΡΩΣΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από νέα ρωσικά πλήγματα

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα περίπου 1.600 κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες, 48 πυραύλους και σχεδόν 2.300 επιθετικά drones κατά της Ουκρανίας
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΦΟΝΤΟ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Βουλγαρία: Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές με φόντο τις ανησυχίες για επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Η πρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Μόσχα και αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προηγείται στην κούρσα για μία νέα θητεία στο αξίωμα
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Νετανιάχου: Εάν το Ιράν διαταράξει τις εκλογές «θα υποστεί αντίποινα»

Εντείνεται η ανησυχία του για τις εκλογές στο Ισραήλ - Νωρίτερα το Axios μετέδωσε ότι «έχει ζητήσει τις τελευταίες ημέρες από τον Τραμπ να εκφράσει πιο ανοικτά τη στήριξή του στην προεκλογική του εκστρατεία»
THE LIFO TEAM