Ισπανία: Εκταφή διαβόητου φασίστα από κοιμητήριο της Μαδρίτης - Λόγω «ηθικής προσβολής» στα θύματα του εμφυλίου

Ισπανία: Εκταφή διαβόητου φασίστα από κοιμητήριο της Μαδρίτης - Λόγω «ηθικής προσβολής» στα θύματα του εμφυλίου Facebook Twitter
0

Η οικογένεια του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή και ηγέτη της Iσπανικής Φάλαγγας, μιας ένοπλης φασιστικής οργάνωσης, θα κάνουν εκταφή τών οστών του από την Κοιλάδα των Πεσόντων, προτού αυτά απομακρυνθούν βάσει της νέας νομοθεσίας που ισχύει προς τιμήν των θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο. 

Ο Πρίμο ντε Ριβέρα που εκτελέστηκε στη φυλακή τον Νοέμβριο του 1936, τάφηκε τελικά το 1959 στη βασιλική της Κοιλάδας των Πεσόντων, συγκρότημα ταφικών μνημείων για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. 

Τα λείψανα του πιο διαβόητου ανθρώπου που ήταν θαμμένος στη Βασιλική, εκείνα του στρατηγού Φράνκο, απομακρύνθηκαν πριν από περίπου τρία χρόνια, δίνοντας τέλος σ'αυτό που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ είχε αποκαλέσει «ηθική προσβολή που συνιστά η δημόσια εξύμνηση ενός δικτάτορα». 

Την περασμένη εβδομάδα, η γερουσία της Ισπανίας ενέκρινε νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να αποκαταστήσει «τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια» των θυμάτων της σύγκρουσης και της επακόλουθης δικτατορίας. Περιλαμβάνει μέτρα για τον «επαναπροσδιορισμό» της Κοιλάδας των Πεσόντων -ένα μαζικό τάφο που φιλοξενεί τις σορούς περίπου 34.000 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου- μετατρέποντάς το σε πολιτικό νεκροταφείο.

Χθες, η οικογένεια του Πρίμο ντε Ριβέρα, ανακοίνωσε πως θα γίνει εκταφή και ταφή εκ νέου, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, «σε ιερό χώμα και σε συμφωνία με την τελετουργία των Καθολικών». 

Σε ανακοίνωσή της στην ισπανική εφημερίδα ABC, η οικογένεια σημειώνει πως οι αρχές δεν θα χρειαστεί να αναμειχθούν στην εκταφή, όπως ορίζει ο νέος νόμος, προσθέτοντας: «Η διαδικασία εκταφής πρέπει και θα παραμείνει αυστηρά οικογενειακή υπόθεση ώστε να μη γίνει δημόσιο θέαμα που ίσως οδηγήσει σε αντιπαράθεση μεταξύ των Ισπανών». 

H νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία αρχείου καταγραφής και εθνικής τράπεζας DNA που θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την αναγνώριση λειψάνων των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανώνυμους τάφους. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM