Καζακστάν: Αλλάζει ξανά όνομα η πρωτεύουσα, έπειτα από τρία χρόνια

Καζακστάν: Αλλάζει ξανά όνομα η πρωτεύουσα, έπειτα από τρία χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πρωτεύουσα του Καζακστάν αλλάζει ξανά όνομα. Τρία χρόνια αφότου η Αστάνα έγινε Νουρ-σουλτάν, η πόλη αποκτά εκ νέου το προηγούμενο όνομά της. 

O πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ συμφώνησε να αποκατασταθεί το προηγούμενο όνομα της πρωτεύουσας της χώρας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία βουλευτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ηγέτη της χώρας, Ρούσλαν Ζελίμπαν. 

Όταν ανέλαβε καθήκοντα, το 2019- μετά την αποχώρηση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ από την εξουσία- μία από τις πρώτες κινήσεις του Κασίμ- Τζομάρτ Τοκάγεφ ήταν ήταν να δώσει το όνομα του προκατόχου του στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. 

Ο Ναζαρμπάγεφ, που ήταν επικεφαλής της χώρας για τρεις δεκαετίες, τόσο επί Σοβιετικής Ένωσης όσο και αφού έγινε ανεξάρτητη το 1991, μετέφερε την πρωτεύουσα από το Αλμάτι στην Αστάνα το 1997. Η κίνηση αυτή είχε αμφισβητηθεί ευρέως, λόγω της σχετικής απομόνωσης της πόλης στις βόρειες στέπες αλλά και τους διαβόητα ψυχρούς χειμώνες, κατά τους οποίους η θερμοκρασία πέφτει ακόμη και στους -51 βαθμούς Κελσίου. 

Όταν αποχώρησε από την εξουσία, ο Ναζαρμπάγεφ διατήρησε τεράστια επιρροή ως επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας. Όμως, ο Τοκάγεφ τον απομάκρυνε από αυτές τις θέσεις έπειτα από τις αιματηρές αναταραχές του Ιανουαρίου, που εν μέρει τροφοδοτήθηκαν από τη δυσαρέσκεια για την εξουσία που είχε ακόμη στα χέρια του ο Ναζαρμπάγεφ. Οι διαμαρτυρίες- που αρχικά ξεκίνησαν ειρηνικά, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων- άφησαν πίσω τους περισσότερους από 230 νεκρούς. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΡΑΠ

Διεθνή / Μακρόν για πυροβολισμούς στην Τραπ: «Σημείο καμπής» για τη Δημοκρατία η τρομοκρατική και ρατσιστική επίθεση

«Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τρομοκρατική ενέργεια με σκοπό να σκοτώσει τους συμπατριώτες μας, τα παιδιά μας, λόγω της θρησκείας τους ή του χρώματος του δέρματός τους», είπε
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΚΟ ΝΤΙΖΕΛ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ρωσικό ντίζελ: Στον δρόμο για τις ΗΠΑ το πρώτο δεξαμενόπλοιο μετά τη συμφωνία Πούτιν - Τραμπ

Το μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιο «Agioi Fanendes», με σημαία Μάλτας, φέρεται να ξεκίνησε το ταξίδι του - Θα είναι το πρώτο που θα εισαχθεί στις ΗΠΑ μετά την απαγόρευση που είχε ανακοινώσει το 2022 ο Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ STARLINK

Διεθνή / Ουκρανία: Παραμένουν τα όρια ταχύτητας στο Starlink, παρά τους ισχυρισμούς Τραμπ περί αποκατάστασης

Τα τεχνικά προβλήματα του Κιέβου με τα δορυφορικά συστήματα του Έλον Μασκ εκδηλώνονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΝΥΑ ΝΑΙΡΟΜΠΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

Διεθνή / Κένυα: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Ναϊρόμπι – Φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους

Μια γυναίκα ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια, ενώ συγγενείς αγνοουμένων αναφέρουν ότι δέχτηκαν τηλεφωνήματα για βοήθεια – Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο
THE LIFO TEAM