«Το σώμα μου έχει σημασία»: Ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα θύματα βιασμού

«Το σώμα μου έχει σημασία»: Ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα θύματα βιασμού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Chip Somodevilla/Getty Image
0

«Ο βιασμός μου έχει σημασία, το σώμα μου έχει σημασία»: Θύματα βιασμού έστειλαν χθες ένα ηχηρό μήνυμα στον ΟΗΕ, όπου η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα «ιστορικό» ψήφισμα για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη όσων υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε δια συναινέσεως, η Γενική Συνέλευση «προτρέπει τα κράτη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να επιτρέψουν στα θύματα σεξουαλικής βίας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τα ένδικα μέσα και την αρωγή».

Το ψήφισμα, που έγινε δεκτό με επευφημίες και χειροκροτήματα, υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για τα θύματα η «ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση» στη δικαιοσύνη, η ανάγκη «ενίσχυσης» της διεθνούς συνεργασίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο η Αμάντα Νγκουγέν, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Rise, η οποία αγωνίζεται για να ακουστούν οι φωνές «1,3 δισεκ. θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Ήθελα να γίνω αστροναύτης, δεν ήθελα να γίνω ακτιβίστρια. Αλλά ιδού, βρίσκομαι εδώ… όπως και τα ρούχα που φορούσα όταν με βίασαν, τα οποία εκτίθενται εδώ», συμπλήρωσε η 30χρονη Αμάντα, αναφερόμενη σε μια έκθεση με τίτλο «Τι φορούσες;» στην έδρα του ΟΗΕ, η οποία είχε στόχο να καταγγείλει τον στιγματισμό των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων από μερίδα της κοινής γνώμης.

Παρότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θεωρείται «συμβολικού χαρακτήρα», για την Αμάντα Νγκουγέν αντιπροσωπεύει πρόοδο. «Λέμε ότι ο βιασμός μας έχει σημασία και πρέπει να το αναγνωρίσετε», τονίζει.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος ήλπιζαν ότι θα εγκρινόταν χωρίς «σκιές» επιφυλάξεων από κράτη-μέλη. Η Νιγηρία - με την υποστήριξη άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Μαλαισίας και του Ιράν - επιχείρησε να επιβάλει τροποποιήσεις. Ωστόσο, όλες οι τροπολογίες - που αφαιρούσαν τις αναφορές στην ενδοοικογενειακή σεξουαλική βία, στη βία με βάση το φύλο ή ακόμα και την πρόσβαση στην αντισύλληψη - απορρίφθηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM