NEO VIDCAST

Λύθηκε το μυστήριο του προϊστορικού πλάσματος που είχε μόνο στόμα αλλά όχι πρωκτό

Λύθηκε το μυστήριο ενός πλάσματος μισού δισεκατομμυρίου ετών χωρίς πρωκτό Facebook Twitter
Φωτ.: Cambridge University
0

Eπιστήμονες ισχυρίζονται ότι έλυσαν ένα μυστήριο που αφορά ένα μικροσκοπικό, αγκαθωτό πλάσμα 500 εκατομμυρίων ετών με στόμα αλλά χωρίς πρωκτό.

Όταν ανακαλύφθηκε το 2017, είπαν ότι το μικροσκοπικό απολίθωμα αυτού του θαλάσσιου τέρατος που μοιάζει με ασκός θα μπορούσε να είναι ο παλαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου.

Το αρχαίο ζώο, με το όνομα Saccorhytus coronarius, κατατάχθηκε προσωρινά σε μια ομάδα που ονομαζόταν δευτερόστομα.

Αυτοί είναι οι πρώτοι πρόγονοι των σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Μια νέα μελέτη προτείνει τώρα ότι το Saccorhytus πρέπει να καταταχθεί σε μια εντελώς διαφορετική ομάδα ζώων.

Ομάδα ερευνητών από την Κίνα και τη Βρετανία πραγματοποίησε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση με ακτίνες Χ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκει σε μια ομάδα που ονομάζεται εκδυσοζώα - πρόγονοι των αραχνών και των εντόμων.

Μια πηγή αυτής της εξελικτικής σύγχυσης ήταν η έλλειψη πρωκτού στο προϊστορικό πλάσμα.

Λύθηκε το μυστήριο ενός πλάσματος μισού δισεκατομμυρίου ετών χωρίς πρωκτό Facebook Twitter
Φωτ.: Cambridge University

Η Emily Carlisle, ερευνήτρια που μελέτησε λεπτομερώς το Saccorhytus, εξήγησε στο Inside Science του BBC Radio 4 ότι «Είναι λίγο μπερδεμένο. Τα περισσότερα εκδυσόζωα έχουν πρωκτό. Όμως αυτό γιατί δεν είχε;»

Μια «συναρπαστική εκδοχή» όπως είπε είναι ότι ένας ακόμη παλαιότερος πρόγονος όλης αυτής της ομάδας δεν είχε πρωκτό και ο Saccorhytus εξελίχθηκε μετά από αυτόν.

Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι έχασε τον πρωκτό του κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του. Ίσως δεν τον χρειαζόταν γιατί θα μπορούσε απλώς να κάθεται σε ένα σημείο και να έχει μόνο ένα άνοιγμα για τα πάντα, που θα λειτουργούσε και ως στόμα και ως πρωκτός, λένε οι ειδικοί.

Ο κύριος λόγος όμως για την «ανακατάταξη» του Saccorhytus στο δέντρο της ζωής της Κάμβριας είναι ότι, κατά την αρχική εξέταση, οι τρύπες γύρω από το στόμα του ερμηνεύτηκαν ως πόροι για τα βράγχια, ένα πρωτόγονο χαρακτηριστικό των δευτεροστομίων.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομερέστερα συνειδητοποίησαν ότι αυτές οι οπές ήταν στην πραγματικότητα η βάση από τα αγκάθια που είχαν αποσπαστεί.

Οι επιστήμονες που μελετούν αυτά τα απολιθώματα προσπαθούν να κατατάξουν κάθε ζώο σε ένα δέντρο της ζωής, σαν ένα οικογενειακό δέντρο δηλαδή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια εικόνα για να καταλάβουν από πού προέρχονται και πώς εξελίχθηκαν.

«Ο Saccorhytus εικάζεται ότι ζούσε στους ωκεανούς», εξήγησε η Carlisle, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Πρόσθεσε δε, ότι εκείνη και η ομάδα της πιστεύουν ότι προφανώς κάθισε και παρέμεινε εκεί, σε ένα πολύ παράξενο περιβάλλον με πολλά ζώα που θα έμοιαζαν με κάποια ζωντανά πλάσματα του σήμερα, αλλά και πολλά άλλα που θα έμοιαζαν ίσως εξωγήινα.

Λύθηκε το μυστήριο ενός πλάσματος μισού δισεκατομμυρίου ετών χωρίς πρωκτό Facebook Twitter
Φωτ.: Cambridge University

Τα πετρώματα που περιέχουν αυτά τα απολιθώματα της Κάμβριας βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη.

«Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα που μπορούμε να μάθουμε για το περιβάλλον του», πρόσθεσε η Carlisle.

«Όσο περισσότερο μελετώ παλαιοντολογία, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσα λείπουν. Όσον αφορά αυτό το πλάσμα και τον κόσμο στον οποίο έζησε, στην ουσία απλά έχουμε μία επιφανειακή γνώση» είπε.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

NEO VIDCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM
Ozempic και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Wegovy και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εκατομμύρια άτομα με καρδιακές παθήσεις, ώστε να τους βοηθήσουν να αποφύγουν την νοσηλεία σε νοσοκομείο και να ζήσουν περισσότερο
LIFO NEWSROOM