Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ: Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του

Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ: Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του Facebook Twitter
0

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε νέα ανακοίνωση όσον αφορά στις εξελίξεις με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιμένοντας πως «αν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για την προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ ούτε ο αντ' αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή και δεσμεύεται παράλληλα και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής «από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΓ σημειώνεται ότι «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης».

Όπως τονίζεται, «είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία», «είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα», «είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator».

«Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ' αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης». Στο ίδιο πλαίσιο, η ΠΓ προσθέτει ότι «σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης».

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων». Ειδικότερα, σημειώνει ότι «είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας, Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» και «προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες».

Προσθέτει ότι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους», ενώ σχολιάζει πως «έχουν δε και το θράσος να μιλούν για δήθεν "κλίμα τοξικότητας" αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η ΠΓ τονίζει, στην ανακοίνωσή της, ότι «ματαιοπονούν» και πως «όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων».

Επισημαίνει ότι «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;» και υπογραμμίζει πως «για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πώς διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».

«Θεωρούμε, επίσης, αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή. Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», αναφέρει.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, «με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», καταλήγει η ανακοίνωση της της ΠΓ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM