ΤΗΕ LIFO TALKS

«Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι, κάντε πλούσιους φίλους», λέει οικονομολόγος του Χάρβαρντ

«Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι, κάντε πλούσιους φίλους», λέει οικονομολόγος του Χάρβαρντ Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Αν θέλετε να βγάζετε περισσότερα χρήματα, καλό θα ήταν να έχετε φίλους που είναι πλουσιότεροι από εσάς, καθώς η φιλία μαζί τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα εισοδηματικής κινητικότητας, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Raj Chetty.

Ο Chetty με την ομάδα του εξέτασαν τα κοινωνικά δίκτυα 72,2 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook ηλικίας 25 έως 44 ετών για να δημιουργήσουν τρεις κατηγορίες «κοινωνικού κεφαλαίου». Η πρώτη αφορά την σύνδεση ανθρώπων με χαμηλότερο εισόδημα με εκείνους με υψηλότερο- αυτό που αποκαλούν «economic connectedness».

Η επόμενη ονομάζεται «social cohesion», που ουσιαστικά μετράει αν η ομάδα φίλων κάποιου έχει κλίκες και αν οι φίλοι μέσα στο δίκτυο αυτού του ατόμου είναι φίλοι και μεταξύ τους. Η τρίτη κατηγορία είναι το «civic engagement», που εξετάζει αν κάποιος συμμετέχει σε οργανώσεις πολιτών, όπως ομάδες εθελοντών, ή αν τις εμπιστεύεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από αυτούς τους τρεις τρόπους μέτρησης του κοινωνικού κεφαλαίου, ο μόνος που συνδέεται πραγματικά με την οικονομική κινητικότητα είναι οι φιλίες με άτομα από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, αν τα παιδιά με χαμηλότερο εισόδημα μεγάλωναν σε περιοχές που έχουν την ίδια οικονομική διασύνδεση με γειτονιές παιδιών με υψηλότερο εισόδημα, τα μελλοντικά τους κέρδη αυξάνονται κατά μέσο όρο 20%.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιοχές με υψηλότερο ποσοστό φιλίας μεταξύ ατόμων χαμηλής και υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης «έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ανοδικής κινητικότητας».

Για παράδειγμα, μία από τις μελέτες συγκρίνει τη Μινεάπολη και την Ινδιανάπολη. Στη Μινεάπολη, τα άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό φιλίας με άτομα με υψηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, σε σύγκριση με πολύ μικρότερο ποσοστό στην Ινδιανάπολη. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά με χαμηλότερο εισόδημα στη Μινεάπολη βγάζουν περισσότερα χρήματα στην ενήλικη ζωή τους. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει επίσης ότι, τα άτομα που ζουν σε γειτονιές με χαμηλότερο εισόδημα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν και να γίνουν φίλοι με άτομα με υψηλότερο εισόδημα.

Οπότε, αν ένας τρόπος για να βελτιώσει κανείς την οικονομική του κατάσταση, είναι οι φιλίες με ανθρώπους από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, γιατί αυτό δεν συμβαίνει; Στην ουσία, διαπιστώνουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με το χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο κάνουν περισσότερο φίλους με ανθρώπους που ζουν στη γειτονιά τους.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο κάνουν τους περισσότερους φίλους τους στο κολέγιο, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο για πολλούς, ιδίως για τους φτωχότερους Αμερικανούς. Αλλά ακόμη και στο κολέγιο, οι Αμερικανοί με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν φίλοι με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, μέρος αυτού που οι ερευνητές αποκαλούν «friending bias».

Αυτή η προκατάληψη «φαίνεται να καθορίζεται από τη δομή των ιδρυμάτων και όχι μόνο από τις προσωπικές προτιμήσεις. Οι χώροι στους οποίους αλληλεπιδρούν διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό, τους τύπους ανθρώπων που καταλήγουν να συναντούν», εξηγεί ο Chetty. Για παράδειγμα, οι φιλίες που δημιουργούνται σε θρησκευτικά ιδρύματα είναι πιο πιθανό να διαπερνούν τα ταξικά όρια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Chetty, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε κατά νου και την επαγγελματική κατάρτιση. 

Με πληροφορίες από Business Insider

Διεθνή
0

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Διεθνή / Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο σε 1.000 ημέρες

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γουες Στρίτινγκ προειδοποιεί ότι οι αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να είναι σε θέση να επιτεθούν στη χώρα έως το 2030
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Διακανονισμός άνω των 800 εκατ. δολαρίων από την Καθολική Αρχιεπισκοπή για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης γίνεται το τελευταίο καθολικό ίδρυμα που καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διεθνή / Η Ευρώπη σε κλοιό διαδηλώσεων: 410.000 στους δρόμους της Γαλλίας, επεισόδια στην Αλβανία, έφοδοι στην Ιταλία

110.000 διαδηλωτές στο Παρίσι - Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις ιταλικές πόλεις και ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις μεγάλες συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM