Διονυσιακοί χοροί στα πανηγύρια του Αυγούστου

Διονυσιακοί χοροί στα πανηγύρια του Αυγούστου Facebook Twitter
Το πανηγύρι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μυσταγωγία. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ του Αυγούστου είναι πανηγύρια προς τιμήν της Παναγίας. Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας και όπου και να βρεθείς, στη νησιωτική χώρα ή στη στεριά, σε μεγάλες πόλεις ή σε χωριά, είναι αδύνατο να μην πετύχεις ένα πανηγύρι σε κάποια εκκλησία ή ξωκλήσι.

Η Παναγία έχει περισσότερα από 300 επωνυμίες, τοπικά ονόματα που της έχουν δώσει οι πιστοί, και υπάρχουν αμέτρητοι ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν, ενώ σε κάθε περιοχή οι ντόπιοι γιορτάζουν τη μνήμη της με τον δικό τους τρόπο.

Το πανηγύρι δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι μυσταγωγία, είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι που ζουν μακριά και δεν βλέπονται συχνά, είναι τραπεζώματα και ντόπια γαστρονομία και κρασί, είναι χοροί κυκλωτικοί που παραμένουν ίδιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ρίζες από τις διονυσιακές γιορτές και τα μυστήρια.

Μόνο η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από σαράντα πανηγύρια τον Αύγουστο σε μονές και μοναστήρια.

Υπάρχουν ξακουστά πανηγύρια, όπως της Παναγίας Σουμελά, της Παναγίας των Ποντίων στη Βέροια, το πανηγύρι στην Εκατονταπυλιανή στην Παροικία της Πάρου και της Παναγίας της Σπηλιανής της Νισύρου, που κρατάει μέχρι τα εννιάμερα, κι ακόμα στην Τήνο, όπου γίνεται λαϊκό προσκύνημα, στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Φολέγανδρο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στην Ιθάκη, στην Αστυπάλαια, στην Ικαρία, στη Μύκονο, στο Κάτω Κουφονήσι, στην Τζια, στη Λέσβο ‒σε περισσότερα από ένα χωριά‒, στην Πάτμο, στην Κρήτη, στη Σιάτιστα με πρωταγωνιστές τους Καβαλάρηδες, σε όλη την Ήπειρο, στη Στερεά, παντού.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στις 23 Αυγούστου, υπάρχει και δεύτερος γύρος πανηγυριών σε όλη την Ελλάδα, πάλι προς τιμήν της Παναγίας, για να γιορταστούν τα εννιάμερα από την Κοίμησή της.

Είναι εκατοντάδες τα πανηγύρια του Αυγούστου, παραδοσιακά ή μεταλλαγμένα, με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες, αλλά και διασημότητες της πίστας, παλιές και νέες, με χορούς ομαδικούς ή «με σειρά», με τοπικές σπεσιαλιτέ και κρασί ή με σουβλάκια και μπίρες ‒ ή ουίσκι.

Μόνο η Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από σαράντα πανηγύρια τον Αύγουστο σε μονές και μοναστήρια. Μπορεί να έχουν εκσυγχρονιστεί και να μην έχουν διατηρήσει όλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, αλλά παντού θα βρεις την πανάρχαια διονυσιακή ατμόσφαιρα, ακόμα και στη διασκευή του «Madame», και είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα και γλέντι μέχρι πρωίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιουμπλιάνα

Ταξίδια / Λιουμπλιάνα: Μια ατμοσφαιρική πρωτεύουσα «τσέπης»

Σε αυτήν τη μεσαιωνική πόλη περιφερόμαστε σε ινσταγκραμικές γέφυρες, τρώμε χωρίς ενοχές παγωτά, ζυμαρικά και σούπες, απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα από το κάστρο και κάνουμε ευχές - μπορεί να πραγματοποιηθούν.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η πραγματική ζωή βρίσκεται στα απλά»

Ταξίδια / «Η αίσθηση που σου χαρίζει η ζωή στο νησί είναι ασύγκριτη»

Η Ασπασία-Σοφία Παστρικού σπούδασε Μηχανολογία στην Αγγλία, θέλοντας να γίνει μηχανικός στη Formula 1, όμως έπειτα από πολλά χρόνια περιπλάνησης επέστρεψε στο νησί της, την Κω, και ασχολήθηκε με τα βότανα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η ζωή στο βουνό σού δείχνει τι πραγματικά χρειάζεσαι»

Oι Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ζωή στο βουνό σού δείχνει τι πραγματικά χρειάζεσαι»

Ένα νέο ζευγάρι, η Μελίνα Παπαδοπούλου και ο Κωνσταντίνος Βασιλάκης, έχουν κάνει σπίτι τους το Καπέσοβο και μας μιλούν για την καθημερινότητα σε ένα από τα πιο όμορφα Ζαγοροχώρια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο

Ταξίδια / 48 ώρες στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο

Στους δύο διατηρητέους οικισμούς του Πάπιγκου κάνουμε ιππασία και ράφτινγκ, μια στάση στις «κολυμπήθρες», και μπάνιο, αν ο καιρός το επιτρέπει. Φυσικά, απολαμβάνουμε ζαγορίσιες πίτες, ντόπια τυριά, κρασιά και τσίπουρα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Εδώ νιώθω πραγματικά ελεύθερος, δημιουργικός και κοντά στις ρίζες μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Όταν ζεις σε μια απομακρυσμένη κοινωνία, αρχίζουν να σε ενδιαφέρουν τα πάντα»

Ο Χρήστος Τσιαμπόκαλος άφησε τα ξενύχτια της Αθήνας, μετακόμισε στο χωριό των γονιών του, τη Βαλαώρα στα Άγραφα, και έγινε κτηνοτρόφος, κάνοντας πράξη το όνειρο ζωής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ