Αθωώθηκε για τη δολοφονία του Μάλκολμ X και μηνύει τις αρχές της Νέας Υόρκης- Ζητά αποζημίωση 40 εκατ.$

Αθωώθηκε για τη δολοφονία του Μάλκολμ X και μηνύει τις αρχές της Νέας Υόρκης- Ζητά αποζημίωση 40 εκατ.$ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ο Μοχάμεντ Αζίζ, που καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία του Mάλκολμ X κατέθεσε μήνυση ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αζίζ πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων πριν αποφυλακιστεί με όρους το 1985.

Αλλά το 2021, οι εισαγγελείς κινήθηκαν νομικά και αποφάσισαν να ακυρώσουν την καταδίκη του, επικαλούμενοι «πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία».

Ο 84χρονος σήμερα Αζίζ, υπέβαλε μήνυση για κακόβουλη δίωξη, άρνηση δικαιώματος δίκαιης διαδικασίας και ανάρμοστη κυβερνητική συμπεριφορά.

Βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού, ο Αζίζ ήταν 26 ετών και πατέρας έξι παιδιών όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Mάλκολμ X το 1965 στην αίθουσα χορού Audubon στη Νέα Υόρκη.

Ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων δέχτηκε επίθεση από τρεις ένοπλους ενώ ετοιμαζόταν για ομιλία του.

Ο Αζίζ συνελήφθη μαζί με τον Καλίλ Ισλάμ, ο οποίος πέθανε το 2009. Ο Ισλάμ εξέτισε 22 χρόνια ποινή πριν από την αποφυλάκισή του.

Και οι δύο άνδρες ήταν μέλη του Έθνους του Ισλάμ, του θρησκευτικού κινήματος από το οποίο αποχώρησε ο Mάλκολμ Χ το 1964. Καταδικάστηκαν παρά την έλλειψη φυσικών αποδεικτικών στοιχείων, τις αντικρουόμενες δηλώσεις μαρτύρων κατηγορίας και την κατάθεση τρίτου άνδρα ότι είχε λάβει μέρος στην επίθεση και ότι οι άλλοι δύο ήταν αθώοι.

Ο Talmadge Hayer, καθ' ομολογία δολοφόνος του Μάλκολμ X που συνελήφθη επί τόπου, κατέθεσε στη δίκη ότι ο οι Αζίζ και Ισλάμ δεν συμμετείχαν στη δολοφονία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Hayer υπέγραψε μια ένορκη κατάθεση κατονομάζοντας τέσσερις άλλους άνδρες που είπε ότι συμμετείχαν στη δολοφονία.

Η επανεξέταση των καταδικαστικών αποφάσεων ξεκίνησε το 2020, αφού οι εισαγγελείς συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Innocence Project, μιας μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας που δραστηριοποιείται για άτομα που πιστεύει ότι καταδικάστηκαν άδικα.

«Ο Μοχάμεντ Αζίζ και ο Χαλίλ Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα και φυλακίστηκαν για δεκαετίες - 42 χρόνια - ως αποτέλεσμα εξωφρενικών κυβερνητικών παραπτωμάτων και παραβιάσεων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων», είπε ο Ντέιβιντ Σάνιες, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα κτήματα των ανδρών.

«Η δικαιοσύνη που καθυστερεί για πάρα πολύ καιρό είναι άρνηση δικαιοσύνης. Ο Αζίζ μόλις έκλεισε τα 84 χρόνια και ο Ισλάμ πέθανε πριν δει το όνομά του να καθαρίζει» ανέφερε.

Πέρυσι, οι κόρες του Μάλκολμ Χ ζήτησαν να ξανανοίξει η έρευνα για τη δολοφονία υπό το φως νέων στοιχείων.

Ανέφεραν μια επιστολή από έναν άνδρα που ήταν αστυνομικός την εποχή της δολοφονίας το 1965, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI συνωμότησαν στη δολοφονία.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM