Για «εκατομμύρια νεκρούς αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας» προειδοποιεί αξιωματούχος του ΟΗΕ

Για «εκατομμύρια νεκρούς αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας» προειδοποιεί αξιωματούχος του ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να ανοίξει τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα προτού επέλθει παγκόσμια καταστροφή. 

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν επειδή αυτά τα λιμάνια είναι μπλοκαρισμένα», είπε ο Μπίσλι στο CNN κατά τη διάρκεια συνεδρίου. 

Ερωτηθείς τι θα έλεγε απευθείας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε: «Εάν έχετε καθόλου καρδιά για τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για την Ουκρανία, πρέπει να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια».

Ο Μπίσλι, πρώην Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, προειδοποίησε ότι τα λιμάνια πρέπει να λειτουργήσουν εντός των επόμενων 60 ημερών διαφορετικά η αγροτική οικονομία της Ουκρανίας θα καταρρεύσει.

«Αν δεν επιλυθεί και δεν ανοίξουν τα λιμάνια, η οικονομία της Ουκρανίας θα καταρρεύσει εντελώς», δήλωσε ο Μπίσλι στο συνέδριο SABEW στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα, το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών δε θα είναι εύκολο. Τα ουκρανικά λιμάνια όχι μόνο προστατεύονται από νάρκες και θωρηκτά, αλλά ο ουκρανικός στρατός ανησυχεί ότι η ενδεχόμενη επαναλειτουργία τους θα επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει μια «γρήγορη κίνηση» και να εισβάλει στη χώρα μέσω των λιμανιών της.

Επί του παρόντος, ζωτικής σημασίας αποστολές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, έχουν κολλήσει επειδή το λιμάνι της Οδησσού και τα γειτονικά λιμάνια έχουν αποκλειστεί από τους Ρώσους.

Η Ουκρανία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων για μια ποικιλία βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Το 2021, τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 41% ​​των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM