Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «ρίχνει έως 20.000 μισθοφόρους» στη μάχη για το Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «ρίχνει έως 20.000 μισθοφόρους» στη μάχη για το Ντονμπάς Facebook Twitter
Ουκρανοί στρατιώτες στη ζώνη ανάμεσα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ (Φωτ.: ΕPA)
0

Η Ρωσία έχει αναπτύξει έως 20.000 μισθοφόρους για τη νέα επιθετικότητά της στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η εμπλοκή μισθοφόρων στην ανατολική Ουκρανία κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 άτομα, που προέρχονται από τη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες, τους οποίους στρατολόγησε η ρωσική εταιρεία Wagner Group. 

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είδαμε κάποιες μεταφορές από αυτές τις περιοχές, τη Συρία και τη Λιβύη, στην περιοχή του Ντονμπάς. Και αυτοί οι τύποι χρησιμοποιούνται κυρίως σαν όχλος απέναντι στην ουκρανική αντίσταση», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Είναι πεζικό. Δεν έχουν βαρύ εξοπλισμό ή οχήματα», συμπλήρωσε. 

Σε πρώην στρατιώτες από τη Συρία έχουν προσφερθεί μισθοί από 600 έως 3.000 δολάρια, ανάλογα με τον βαθμό και την εμπειρία τους, προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian. Η Wagner φέρεται να έχει μετακινήσει στην Ουκρανία τους περισσότερους στρατιώτες της που πολεμούσαν στη Λιβύη και τον προηγούμενο μήνα η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε νέα συμφωνία με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, προκειμένου να στείλει μαχητές. 

Οι μισθοφόροι ρίχνονται στη ρωσική προσπάθεια για την κατάληψη όσο το δυνατό περισσότερων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο εκτιμάται ότι έχει τέσσερις στόχους σε αυτή τη δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο: να καταλάβει το Ντονμπάς, να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία- στην οποία η Μαριούπολη είναι κλειδί- να κατακτήσει την επαρχία της Χερσώνας και να καταλάβει περισσότερα εδάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ουδέτερη ζώνη ή διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες. 

Η Ρωσία εκτιμάται ότι διαθέτει ακόμη τα τρία τέταρτα των ενόπλων δυνάμεων που είχε όταν ξεκίνησε την εισβολή. Δυτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς που οδήγησαν στην ήττα του στις μάχες για το Κίεβο και στη βόρεια Ουκρανία. Αντιμετωπίζει υλικοτεχνικές προκλήσεις, παρότι είναι μικρότερες οι γραμμές ανεφοδιασμού για το Ντονμπάς και πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των δρόμων και των σιδηροδρομικών γραμμών. 

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ρωσικός στρατός εξαρτάται πολύ από το σιδηροδρομικό δίκτυο, που έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο της αντίστασης», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμπλήρωσε ότι επιπλέον το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων είναι χαμηλό και πέφτει κι άλλο. 

«Δεν τους αρέσει αυτός ο πόλεμος, επειδή δεν τους αρέσει να σκοτώνουν ανθρώπους που μιλούν ρωσικά. Έχουν χάσει πολλούς συντρόφους στον βορρά και έχασαν το καταδρομικό Moskva», επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι Ρώσοι ακόμη δεν έχουν εγγυημένη υπεροχή στον αέρα, οπότε δεν μπορούν να παρέχουν σταθερή υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM