Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που δίνουν στο φαγητό πιο αλμυρή γεύση

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν ένα μπολ ramen ή miso χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το αν έχει αλάτι.

Σε μία παγκόσμια πρώτη, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ερευνητές κατασκεύασαν ξυλάκια chopsticks που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας.

Τα chopsticks λειτουργούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση και έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται ως βραχιόλι στο χέρι του πελάτη και είναι συνδεδεμένο με τα chopsticks.

Η συσκευή μεταδίδει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των chopsticks, στο στόμα του πελάτη. Εκεί δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού, σύμφωνα με τον Homei Miyashita, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, του οποίου το εργαστήριο συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή τροφίμων και ποτών Kirin για την ανάπτυξη της συσκευής. 

Η ομάδα είπε ότι θα βελτιώσει το πρωτότυπο και ήλπιζε να κάνει τα chopsticks διαθέσιμα στους καταναλωτές το επόμενο έτος.

Τα σκεύη αυτά θα μπορούσαν να έχουν έναν ευρύ αντίκτυπο στο ιαπωνικό κοινό, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι λόγω της χρήσης συστατικών όπως miso και σάλτσα σόγιας.

Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το υπουργείο Υγείας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Τα ειδικά αυτά chopticks χρησιμοποιούν «ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης – όχι αρκετό για να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα – προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία ιόντων όπως το χλωριούχο νάτριο και το γλουταμινικό νάτριο ώστε να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο δυνατά ή αδύναμα», είπε η κατασκευάστρια εταιρεία Kirin.

Οι Miyashita και Kirin είπαν ότι οι κλινικές δοκιμές σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων ενώ την ίδια ώρα η τροφή έχει στην πραγματικότητα κατά περίπου 1,5 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σούπα miso με λιγότερο αλάτι σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη αιτία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής του Kirin, Ai Sato.

«Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη λήψη αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να τρώμε πιο ήπιο φαγητό».

Ιάπωνες ερευνητές εφηύραν «ηλεκτρικά» chopsticks που κάνουν το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό Facebook Twitter
Φωτ.: Meiji University

Το εργαστήριο του Miyashita διερευνά και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ενεργοποίηση των αισθήσεων.

Έχει επίσης εφεύρει μια οθόνη τηλεόρασης, που ο χρήστης μπορεί όταν τη γλείφει να μιμείται τις γεύσεις διαφόρων φαγητών.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM