Τάνκερ με 750 τόνους ντίζελ βυθίστηκε ανοιχτά της Τυνησίας - Φόβοι για «περιβαλλοντική καταστροφή»

Τάνκερ με 750 τόνους ντίζελ βυθίστηκε ανοιχτά της Τυνησίας - Φόβοι για «περιβαλλοντική καταστροφή» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Τάνκερ που μετέφερε 750 τόνους ντίζελ από την Αίγυπτο στη Μάλτα, βυθίστηκε στον Κόλπο του Γκαμπές, ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Τυνησίας, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση ώστε να αποφευχθεί πετρελαιοκηλίδα. 

Το Xelo με σημαία της Ισημερινής Γουινέας είχε αποπλεύσει από το αιγυπτιακό λιμάνι της Νταμιέτα με προορισμό τη Μάλτα, όταν αιτήθηκε είσοδο στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας, λόγω κακοκαιρίας. 

«Το πλοίο βυθίστηκε το πρωί στα τυνησιακά χωρικά ύδατα. Προσώρας δεν υπάρχει διαρροή καυσίμου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τοπικου δικαστηρίου, Μοχάμεντ Καράι. 

Η επιτροπή πρόληψης καταστροφών θα συνεδριάσει προσεχώς «για να αποφασίσει τα μέτρα που θα ληφθούν», υπό τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, ανέφερε ο ίδιος. 

Το τάνκερ ήταν μήκους 58 μέτρων και πλάτους 9, σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού ναυτικής κίνησης vesseltracker.com.

Το πλοίο άρχισε να βάζει νερά περίπου επτά χιλιόμετρα από τον κόλπο του Γκαμπές, με το μηχανοστάσιο να πλημμυρίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Τυνησίας. 

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε πως οι τυνησιακές αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν σώα τα επτά μέλη πληρώματος του τάνκερ. 

Όπως γνωστοποίησε ο Καράι, ο Γεωργιανός καπετάνιος και τα μέλη πληρώματος, τέσσερις Τούρκοι και δύο Αζέροι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις και τώρα βρίσκονται ασφαλείς σε ξενοδοχείο. 

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Λεϊλά Κιχάουι μεταβαίνει στο Γκαμπές «για να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές» ανέφερε το υπουργείο. 

Ο Κόλπος του Γκαμπές αποτελούσε παραδοσιακά περιοχή αλιείας, ωστόσο, σύμφωνα με ακτιβιστές, έχει μολυνθεί από τους ρύπους που απορρίπτονται από τις βιομηχανίες επεξεργασίας φωσφορικών αλάτων, κοντά στο λιμάνι του Γκαμπές. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM