ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα - Οι χώρες που αίρουν τα μέτρα και το πλάνο στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα - Οι χώρες που αίρουν τα μέτρα και το πλάνο για την Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας του κορωνοϊού προχωράει η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη, με τους πολίτες να επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα.

Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία είναι μερικές από τις ευρωπαϊκές χώρες που αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, καθώς προχωρούν στην άρση ορισμένων περιορισμών.

Έρχεται η γερμανική Freedom Day

Σημαντική σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έως τις 20 Μαρτίου αποφάσισαν την Τετάρτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια.

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου, θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων - αν ωστόσο συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών. Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας - με τη σύσταση για FFP-2.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κανόνας για πρόσβαση σε  εμβολιασμένους/ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας (Κανόνας 3G) θα εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου και στα καταστήματα εστίασης, ενώ τα νυχτερινά κλαμπ θα λειτουργούν μόνο με τον Κανόνα 2G+, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή ιαθέντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει έπειτα από μόλυνση με κορωνοϊό, μπορούν να συμμετέχουν ως θεατές σε μεγάλες αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η κάλυψη του 60% της χωρητικότητας με όριο τα 6.000 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η πληρότητα μπορεί να φθάνει το 75% με όριο τα 25.000 άτομα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP-2.

Από τις 20 Μαρτίου όλα τα «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας θα καταργηθούν, εφόσον το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς. Τότε αναμένεται να αρθεί και η υποχρέωση της τηλεργασίας.

Η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους - και στα μέσα μεταφοράς - θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 20 Μαρτίου, όπως και η τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, για την είσοδο σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες για εμβολιασμένους/ιαθέντες και προσκόμιση αρνητικού τεστ. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και για τα σχολεία, επισημαίνεται στο κείμενο της αποψινής απόφασης, στο οποίο υπογραμμίζεται ακόμη ότι, εάν διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να κινήσει νομοθετική διαδικασία για την εισαγωγή επιπλέον μέτρων.

Μέτρα τέλος στην Ελβετία – Αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί

Η Ελβετία θα άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ έπειτα από τις αλλαγές, που εφαρμόστηκαν ήδη από την Πέμπτη.

Η υποχρεωτική παραμονή σε πενταήμερη καραντίνα για όσους βρέθηκαν θετικοί σε κορωνοϊό επίσης θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να προχωρά στα μέτρα που προανήγγειλε πριν από δύο εβδομάδες όταν τερμάτισε την καραντίνα για όσους ήλθαν σε επαφή με κρούσμα και μετέτρεψε σε σύσταση την οδηγία για τηλεργασία.

«Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται θετικά», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση. «Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, είναι απίθανο το υγειονομικό σύστημα να υπερφορτωθεί παρά το υψηλό ποσοστό κυκλοφορίας του ιού».

«Άρα», σύμφωνα με την κυβέρνηση, «υπάρχουν οι συνθήκες για ταχεία εξομάλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Αυστρία: Άρση όλων των μέτρων από τις 5 Μαρτίου

Η Αυστρία αίρει από τις 5 Μαρτίου σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία, καθώς παρατηρείται αποτροπή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες (Κανόνας 2G), θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (Κανόνας 3G). Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, ενώ με τον Κανόνα 2G θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, σε επεξεργασία βρίσκεται και η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής του βασικού στελέχους του κορωνοϊού.

«Η πανδημία δεν τελείωσε, αλλά το σύστημα υγείας είναι σταθερό και μπορούμε να αποφασίσουμε άρση περιορισμών», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ενώ ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σημείωσε ότι παρατηρείται στασιμότητα στην εξέλιξη των κρουσμάτων και η κατάσταση επιτρέπει ένα σταδιακό άνοιγμα.

Η Βιέννη ωστόσο θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τόσο τη γενική χρήση της μάσκας όσο και τον Κανόνα 2G στην εστίαση, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Λούντβιχ.

Ισπανία: Από 4 Μαρτίου στο 100% της χωρητικότητας τα γήπεδα

Στην Ισπανία τα γήπεδα επιστρέφουν στο 100% της χωρητικότητας. Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει κάθε είδους περιορισμό όσον αφορά τη χωρητικότητα εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Από τις 4 Μαρτίου, οι αθλητικές εκδηλώσεις, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, θα δουν τις δυνατότητες υποδοχής τους να αυξάνονται στο 100%, δεδομένης της ικανοποιητικής εξέλιξης όλων των επιδημιολογικών δεικτών», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας. Ωστόσο, υπενθύμισε στους φιλάθλους να φορούν μάσκα.

Σημειώνεται στις 10 Φεβρουαρίου η Ισπανία ήρε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Δανία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ήρε όλα τα μέτρα

Η Δανία έγινε την 1η Φεβρουαρίου, η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που ήρε όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την πανδημία του κορωνοϊού, στηριζόμενη στην μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ξανάνοιξαν, ενώ έπαυσαν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών. Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν. 

Σουηδία: «Η πανδημία δεν έχει λήξει, αλλά μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση»

Η χώρα έχει προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων, με το ωράριο σε μπαρ και εστιατόρια να απελευθερώνεται, ενώ δεν χρειάζονται πιστοποιητικά για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Σύσταση, πλέον, αποτελεί η χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Η πανδημία δεν έχει λήξει, αλλά μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση, οι γνώσεις έχουν αυξηθεί, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση», είχε δηλώσει η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοινώνοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αίρει τα περισσότερα μέτρα και η Γαλλία

Από τις 28 Φεβρουαρίου, οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στη Γαλλία, σε εσωτερικούς χώρους όπου ισχύει ο κανόνας 2G. Η χαλάρωση των μέτρων αφορά αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και κινηματογράφους, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εσωτερικούς χώρους (π.χ. στο λιανικό εμπόριο), η απαίτηση μάσκας θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν. Σύντομα θα ακολουθήσει περαιτέρω χαλάρωση, όπως το άνοιγμα ντισκοτέκ. Για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, τα μέτρα 2G θα συνεχίσουν να ισχύει προς το παρόν.

Ποιο το πλάνο για την Ελλάδα

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου προσανατολίζεται όλη η Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας στην Ευρώπη, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε:

«Όλες οι χώρες έχουν μία λογική ότι έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, πάντα σε συνδυασμό με την πίεση που έχει η κάθε χώρα στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός».

Όλοι οι ειδικοί στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ «επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι, ειδικά από το φθινόπωρο και μετά διότι δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας, δεν υπάρχει το τέλος της πανδημίας» και απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν αναφέρεται σε ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας. «Δεν πρέπει να εφησυχάσει η Ευρώπη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη», συμπλήρωσε.  

Σε ό,τι αφορά στην άρση μέτρων από το Σάββατο- κυρίως για την επιστροφή των όρθιων στη διασκέδαση- ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι αυτό έγινε με γνώμονα το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και την πορεία του ΕΣΥ.

Παγώνη: Πάσχα στο χωριό με μάσκες, μπορεί να βγουν το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά

Σε μια νέα φάση χαλάρωσης των μέτρων περνά η χώρα από το Σάββατο, καθώς αποφασίσθηκε τελικώς να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί που ισχύουν στη διασκέδαση αλλά και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.

Για την άρση των μέτρων αλλά και πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, μίλησε στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Η κάθε χώρα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Η Δανία πέταξε τις μάσκες, αλλά έχει 90% εμβολιασμένους, και σε ποσοστό 85% οι άνω των 60 έχουν κάνει την 3η δόση. Εμείς αυτά τα ποσοστά δεν τα έχουμε, άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες. Δεν μπορούμε να τις βγάλουμε, σε εξωτερικούς χώρους το καταλαβαίνω, οι μάσκες μπορούν να βγουν είναι τελείως διαφορετικά, ανοίγει και ο καιρός, αλλά σε εσωτερικούς δεν θα την βγάλεις. Δεν έχουμε φτάσει το ποσοστό», είπε.

Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή ό,τι και να συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τα πρωτόκολλα, τα καινούργια αντιικά, τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει. Με το καινούργιο εμβόλιο μπορούν όσοι δεν είχαν πειστεί με τα προηγούμενα, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Θεωρώ ότι πρέπει να πάει σε όλες τις χώρες».

Η κ. Παγώνη, σχολιάζοντας για το τι θα ισχύει το Πάσχα, εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει με μάσκες, ενώ αυτές θα αρχίσουν να βγαίνουν προς το καλοκαίρι. «Πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό με μάσκες, θα πάμε στα χωριά μας στο χωριά και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες και υπάρχουν πολλά αν μπροστά», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM