ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γαλλία: Βανδάλισαν γλυπτό ήρωα, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης Αλγερίας

Γαλλία: Βανδάλισαν άγαλμα Αλγερινού ήρωα λίγο πριν τα εγκαίνια Facebook Twitter
Twitter
0

Άγνωστοι βανδάλισαν το γλυπτό ενός Αλγερινού στρατιωτικού ήρωα στην κεντρική Γαλλία, ώρες πριν τα εγκαίνιά του.

Το έργο τέχνης, το οποίο φιλοτεχνήθηκε για τον εορτασμό των 60 χρόνων της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη Γαλλία, απεικονίζει τον Emir Abdelkader, που κάποτε ονομαζόταν «ο χειρότερος εχθρός της Γαλλίας».

Ο Abdelkader ηγήθηκε του αγώνα κατά της γαλλικής εισβολής στην Αλγερία το 1830. Φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια στη γαλλική πόλη Amboise, όπου βρίσκεται τώρα το νέο γλυπτό.

Ο δήμαρχος της πόλης αποφάσισε να συνεχίσει την τελετή το Σάββατο, λέγοντας ότι «ντρέπεται» που κάποιος μεταχειρίστηκε έτσι ένα έργο τέχνης.

«Αυτή είναι μια μέρα αρμονίας και ενότητας και αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι ανείπωτη», είπε ο Τιερί Μπουτάρ.

Ο πρεσβευτής της Αλγερίας στη Γαλλία τη χαρακτήρισε πράξη «ανείπωτης βλακείας».

Ο βανδαλισμός έρχεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, κατά την οποία η μετανάστευση και το Ισλάμ αποτελούν σημαντικά ζητήματα για ορισμένους υποψηφίους.

«Είναι κρίμα και όμως δεν προκαλεί έκπληξη η ρητορική μίσους», είπε η Ουασίλα Σουμ, μια 37χρονη Γαλλίδα με καταγωγή από την Αλγερία που παρευρέθηκε στα εγκαίνια.

Ο Emir Abdelkader, ο οποίος ήταν ισλαμιστής λόγιος πριν γίνει στρατιωτικός ηγεμόνας, θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης Αλγερίας για τον ρόλο του στην αντίσταση στη γαλλική κυριαρχία.

Αλλά η εξέγερση που ηγήθηκε τον 19ο αιώνα απέτυχε τελικά. Ο ίδιος οδηγήθηκε στη Γαλλία και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια με την οικογένειά του στο Amboise.

Αργότερα κέρδισε διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του υπερασπίζοντας τους χριστιανούς από σεχταριστικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, όπου ταξίδεψε μετά την απελευθέρωσή του από τη Γαλλία.

Η Αλγερία κέρδισε τελικά την ανεξαρτησία από τη Γαλλία το 1962 μετά από έναν αιματηρό πόλεμο οκτώ ετών που συνεχίζει να περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και ενός εκατομμυρίου.

Το νέο γλυπτό, που κοιτάζει πέρα ​​από τον ποταμό Λίγηρα στο κάστρο όπου ήταν φυλακισμένος ο Abdelkader, ήταν ιδέα ενός ιστορικού, από τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει να βρει τρόπους για να θεραπεύσει τις αναμνήσεις του πολέμου και της γαλλικής κυριαρχίας στην Αλγερία.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM