LIVE!

Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν «πτήσεις φαντάσματα» για να διατηρήσουν τις θέσεις σε αεροδρόμια της ΕΕ

Οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν «πτήσεις φαντάσματα» για να διατηρήσουν τις θέσεις σε αεροδρόμια της ΕΕ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Τουλάχιστον 100.000 «πτήσεις φαντάσματα» μπορεί να γίνουν σε όλη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα, λόγω των κανόνων χρήσης των αεροδρομίων της ΕΕ, σύμφωνα με ανάλυση της Greenpeace. 

Οι άδειες, περιττές ή μη επικερδείς πτήσεις αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τα δικαιώματα προσγείωσης και απογείωσης σε μεγάλα αεροδρόμια. Όμως, παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 2,1 εκατ. τόνους- όσο εκπέμπουν σε ένα χρόνο 1,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα- σύμφωνα με την Greenpeace. 

«Η Κομισιόν απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να πετούν άδεια αεροπλάνα, για να τηρήσουν μια αυθαίρετη ποσόστωση που όχι μόνο είναι ρυπογόνα, αλλά και εξαιρετικά υποκριτική, δεδομένου της κλιματικής ρητορικής τους», τόνισε ο Χέρβινγκ Σούστερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας European Mobility for All, της Greenpeace. 

«Οι εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές εκτοξεύονται. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της ΕΕ να μην εκμεταλλευτεί την ευκολία του τερματισμού των “πτήσεων φαντασμάτων” και της απαγόρευσης των πτήσεων μικρών αποστάσεων, όπου υπάρχει λογική σιδηροδρομική σύνδεση», επεσήμανε. 

Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, η Κομισιόν μείωσε από 80% σε 25% το ποσοστό των πτήσεων που πρέπει να διατηρήσουν οι αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Όμως, τον περασμένο Δεκέμβριο οι Βρυξέλλες αύξησαν το ποσοστό σε 50% και τον Μάρτιο θα πάει στο 64%. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να κάνει 18.000 «επιπλέον, περιττές πτήσεις», προκειμένου να πληρεί τους αλλαγμένους κανόνες και έκανε έκκληση για το είδος των «φιλικών προς το κλίμα εξαιρέσεων», που χρησιμοποιούνται σε άλλα σημεία του πλανήτη. 

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, μόλις το 45% των πτήσεων της Lufthansa ήταν γεμάτες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Άλλο ένα 5%, ή 18.000 πτήσεις, «το ορίζουμε ως περιττό», συμπλήρωσε. «Αν δεν θα ρισκάραμε την απώλεια θέσεων σε συγκεκριμένα αεροδρόμια στην Ευρώπη, πιθανότατα θα τις είχαμε ακυρώσει και θα τις συνδυάζαμε με άλλες υπάρχουσες πτήσεις», πρόσθεσε. 

Στην ανάλυσή της η Greenpeace εφάρμοσε το ποσοστό «πτήσεων φαντασμάτων» της Lufthansa σε άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές γραμμές, με βάση το μερίδιο 17% που έχει ο γερμανικός αερομεταφορέας στην αγορά. Επίσης, χρησιμοποίησε μια συντηρητική εκτίμηση για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 20 τόνους ανά πτήση. 

Η έρευνα υπέθεσε μέσο χρόνο πτήσης 90 λεπτών με αεροπλάνο 200 θέσεων, σε απόσταση 800-1.000 χιλιομέτρων. Οι υποθέσεις της Greenpeace είναι ακριβείς, δήλωσε ο Τιμ Τζόνσον, διευθυντής της Aviation Environment Federation, οργάνωση που ασχολείται με τον αντίκτυπο της αεροπορικής βιομηχανίας στο περιβάλλον. 

Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές έχουν απαιτήσει απαντήσεις για το πρόβλημα, ενώ η Κομισιόν αρνείται πως οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν πτήσεις φαντάσματα ή ότι οι κανόνες της για τις θέσεις στα αεροδρόμια έχουν δημιουργήσει προβλήματα.  

«Οι άδειες πτήσεις είναι επιβλαβείς για την οικονομία και το περιβάλλον, για αυτό ακριβώς λάβαμε πολλά μέτρα που επιτρέπουν στις εταιρείες να μην έχουν τέτοιες κενές πτήσεις. Αν οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να διατηρήσουν τις άδειες πτήσεις, είναι δική τους απόφαση, όχι αποτέλεσμα των κανονισμών της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν μειώσει τις απαιτήσεις για τις θέσεις και ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν ακόμη και αυτές να αποσυρθούν, αν οι πτήσεις διαταραχθούν από «αυστηρά υγειονομικά μέτρα», όπως νέοι κυβερνητικοί περιορισμοί για τα ταξίδια. 

H Air France επίσης ανέφερε ότι θέλει μεγαλύτερη ευελιξία των κανόνων για τις θέσεις, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για το πόσες περιττές ή με χαμηλή χωρητικότητα πτήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή. 

Από την άλλη, ο Μάικλ Ο’Λίρι- διευθύνων σύμβουλος της Ryanair- πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε ότι οι μεγάλες εταιρείες επωφελούνται από τη χαλάρωση των κανόνων. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Διεθνή / Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Το Εφετείο της Αγγλίας έκρινε ότι η συμφωνία που υποχρεώνει το Zaha Hadid Architects να διατηρεί το όνομα της ιδρύτριάς του και να καταβάλλει 6% των εσόδων του στο Zaha Hadid Foundation μπορεί να τερματιστεί με εύλογη προειδοποίηση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή ονόματος.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ - «Πολύ αργά» για συνομιλίες με το Ιράν, λέει ο Τραμπ

Όλες οι εξελίξεις - Στους 787 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν - Νέες ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη - Κλειστά τα σχολεία στο Ακρωτήρι μέχρι την Παρασκευή
THE LIFO TEAM