Καταδίωξη στο Πέραμα: «Οι ανακοινώσεις του υπουργού νομιμοποιούν το φιάσκο της ΕΛΑΣ», λένε οι δικηγόροι του Ν.Σαμπάνη

Καταδίωξη στο Πέραμα Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ
0

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, του νεαρού που έπεσε νεκρός μετά από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος για την Άμεση Δράση.

Σε δήλωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του νεαρού τονίζουν ότι «όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν». «Η ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ στο Πέραμα, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, έχει κατανοηθεί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου υπό τον πομπώδη τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν. Ο Υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων. Ας το ακούσει η ελληνική κοινωνία: οι αστυνομικοί αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένστολοι, ένοπλοι και επικίνδυνοι.

Και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με κατεύθυνση του Υπουργού για περισσότερες «καταδιώξεις» και με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας». Το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα λογοδοτήσει σε διεθνή φόρα και δικαιοδοτικά όργανα για τη συστηματοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μέχρι τότε, όμως, δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν ξανά σε θανάτους.

Η ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε δικαιοσύνη για την οικογένεια του δολοφονημένου από όπλα αστυνομικών Νίκου Σαμπάνη.

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της Ελλαν Πασσε και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,
Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές σε όλη ην Ελλάδα: Νύχτα μάχης με τα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Ελλάδα / Φωτιές σε όλη την Ελλάδα: Πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Εκτός ελέγχου εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων η φωτιά στον Αητό Μεσσηνίας - Μάχη με τον χρόνο στην Εύβοια - Διάσπαρτες εστίες χωρίς ανέμους στη Δροσοπηγή - Ζητήθηκε διεθνής βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί, καίγονται γραμμές της ΔΕΗ

Ελλάδα / Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Αφράτι παρουσιάζει μεγάλη ένταση και ταχύτητα εξάπλωσης - Τεράστιες φλόγες ξεπέρασαν ακόμα και αντιπυρικές ζώνες πλάτους 15 μέτρων σε παραποτάμιες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Ελλάδα / Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Το ένα μέτωπο καίει σπίτια στο Κρυονέρι - Το άλλο μέτωπο είναι στα όρια της Δροσοπηγής - Επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 44 οχήματα, εθελοντές, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα
LIFO NEWSROOM