London Film festival: Πρώτο βραβείο στο Hit the Road, ένα ιρανικό road trip

London Film festival: Πρώτο βραβείο στο Hit the Road, ένα ιρανικό road trip Facebook Twitter
Η ταινία Hit the Road κέρδισε το πιο διάσημο βραβείο στο φετινό φεστιβάλ ταινιών του Λονδίνου.
0

Μια τρυφερή και απροσδόκητα αστεία ιστορία για το road trip μιας οικογένειας μέσω των γεμάτων στροφές αυτοκινητοδρόμων της ερήμου και των γεμάτων ομίχλη καταπράσινων κοιλάδων του βορειοδυτικού Ιράν κέρδισε το πιο διάσημο βραβείο στο φετινό φεστιβάλ ταινιών του Λονδίνου.

Η ταινία Hit the Road, το ντεμπούτο του Πανάγ Παναγί -γιου του σημαντικού Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναγί επικεντρώνεται σε μια τετραμελή οικογένεια που ταξιδεύει στα σύνορα, και ο καθένας εκφράζεται με τη δική του συμπεριφορά. Κανείς δεν αναφέρει πού πηγαίνουν, αλλά η γνώση του αδήλωτου προορισμού τους μετατρέπει την απόγνωση σε στοργή και εκκεντρική συμπεριφορά, όλα με σάουντρακ της ιρανικής ποπ της δεκαετίας του '70.

«Το βραβείο καλύτερης ταινίας αναγνωρίζει την εμπνευσμένη και ξεχωριστή ταινία που αποτυπώνει την ουσία του κινηματογράφου, την ουσία της ζωής», δήλωσε η Małgorzata Szumowska, πρόεδρος του διαγωνισμού, της οποίας η ταινία προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ. «Σε όλες τις εποχές της ιστορίας του κινηματογράφου, αλλά ίσως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας ειδικά, ψάχνουμε τρόπους να συνδεθούμε με τη ζωή. Η επιλογή μας αφορά μια ταινία που μας έκανε να γελάσουμε και να κλάψουμε και να νιώσουμε ζωντανοί».

Ο Παναγί είπε ότι δούλεψε το σενάριο του πατέρα του, στον οποίο απαγορεύεται να κάνει ταινίες και να εγκαταλείψει το Ιράν, αφού κρίθηκε ένοχος για «προπαγάνδα κατά του κράτους». «Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι ζούσαμε πάντα με αυτή την αίσθηση ότι μας παρακολουθούν», είπε. «Έτσι ήταν για την οικογένειά μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι το ίδιο για τις οικογένειες πολλών καλλιτεχνών και διανοουμένων».

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI του Λονδίνου περιελάμβανε ένα πρόγραμμα 159 ταινιών μεγάλου μήκους – με 21 πρεμιέρες - από όλο τον κόσμο. Περιλάμβαναν το μοντέρνο γουέστερν του Τζέιμς Σάμιουελ The Harder They Fall, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μάγκι Τζίλενχαλ, The Lost Daughter και το The Power of the Dog της Τζέιν Κάμπιον.

Φέτος το φεστιβάλ συνεργάστηκε με το Royal Festival Hall, το οποίο έγινε πολιτιστικός κόμβος προβολών και ομιλιών, και γιόρτασε την προσθήκη της τηλεόρασης στο πρόγραμμά του, που κορυφώθηκε με την πρεμιέρα του Succession το βράδυ της Παρασκευής.

Αλλά το LFF επικρίθηκε επίσης επειδή δεν απαιτεί από τους επισκέπτες και το κοινό να έχουν διαβατήριο εμβολιασμού ή απόδειξη αρνητικού τεστ Covid, σε αντίθεση με τις Κάννες, τη Βενετία, το Τορόντο και άλλα φεστιβάλ. «Λατρεύω τόσο τα φεστιβάλ της Νέας Υόρκης όσο και του Λονδίνου, αλλά το πρώτο δείχνει την ηγεσία απαιτώντας από το κοινό να εμβολιαστεί και το δεύτερο όχι, κάτι που είναι απογοητευτικό», έγραψε ο Dave Calhoun, του Time Out.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM