London Film festival: Πρώτο βραβείο στο Hit the Road, ένα ιρανικό road trip

London Film festival: Πρώτο βραβείο στο Hit the Road, ένα ιρανικό road trip Facebook Twitter
Η ταινία Hit the Road κέρδισε το πιο διάσημο βραβείο στο φετινό φεστιβάλ ταινιών του Λονδίνου.
0

Μια τρυφερή και απροσδόκητα αστεία ιστορία για το road trip μιας οικογένειας μέσω των γεμάτων στροφές αυτοκινητοδρόμων της ερήμου και των γεμάτων ομίχλη καταπράσινων κοιλάδων του βορειοδυτικού Ιράν κέρδισε το πιο διάσημο βραβείο στο φετινό φεστιβάλ ταινιών του Λονδίνου.

Η ταινία Hit the Road, το ντεμπούτο του Πανάγ Παναγί -γιου του σημαντικού Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναγί επικεντρώνεται σε μια τετραμελή οικογένεια που ταξιδεύει στα σύνορα, και ο καθένας εκφράζεται με τη δική του συμπεριφορά. Κανείς δεν αναφέρει πού πηγαίνουν, αλλά η γνώση του αδήλωτου προορισμού τους μετατρέπει την απόγνωση σε στοργή και εκκεντρική συμπεριφορά, όλα με σάουντρακ της ιρανικής ποπ της δεκαετίας του '70.

«Το βραβείο καλύτερης ταινίας αναγνωρίζει την εμπνευσμένη και ξεχωριστή ταινία που αποτυπώνει την ουσία του κινηματογράφου, την ουσία της ζωής», δήλωσε η Małgorzata Szumowska, πρόεδρος του διαγωνισμού, της οποίας η ταινία προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ. «Σε όλες τις εποχές της ιστορίας του κινηματογράφου, αλλά ίσως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας ειδικά, ψάχνουμε τρόπους να συνδεθούμε με τη ζωή. Η επιλογή μας αφορά μια ταινία που μας έκανε να γελάσουμε και να κλάψουμε και να νιώσουμε ζωντανοί».

Ο Παναγί είπε ότι δούλεψε το σενάριο του πατέρα του, στον οποίο απαγορεύεται να κάνει ταινίες και να εγκαταλείψει το Ιράν, αφού κρίθηκε ένοχος για «προπαγάνδα κατά του κράτους». «Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι ζούσαμε πάντα με αυτή την αίσθηση ότι μας παρακολουθούν», είπε. «Έτσι ήταν για την οικογένειά μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι το ίδιο για τις οικογένειες πολλών καλλιτεχνών και διανοουμένων».

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI του Λονδίνου περιελάμβανε ένα πρόγραμμα 159 ταινιών μεγάλου μήκους – με 21 πρεμιέρες - από όλο τον κόσμο. Περιλάμβαναν το μοντέρνο γουέστερν του Τζέιμς Σάμιουελ The Harder They Fall, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μάγκι Τζίλενχαλ, The Lost Daughter και το The Power of the Dog της Τζέιν Κάμπιον.

Φέτος το φεστιβάλ συνεργάστηκε με το Royal Festival Hall, το οποίο έγινε πολιτιστικός κόμβος προβολών και ομιλιών, και γιόρτασε την προσθήκη της τηλεόρασης στο πρόγραμμά του, που κορυφώθηκε με την πρεμιέρα του Succession το βράδυ της Παρασκευής.

Αλλά το LFF επικρίθηκε επίσης επειδή δεν απαιτεί από τους επισκέπτες και το κοινό να έχουν διαβατήριο εμβολιασμού ή απόδειξη αρνητικού τεστ Covid, σε αντίθεση με τις Κάννες, τη Βενετία, το Τορόντο και άλλα φεστιβάλ. «Λατρεύω τόσο τα φεστιβάλ της Νέας Υόρκης όσο και του Λονδίνου, αλλά το πρώτο δείχνει την ηγεσία απαιτώντας από το κοινό να εμβολιαστεί και το δεύτερο όχι, κάτι που είναι απογοητευτικό», έγραψε ο Dave Calhoun, του Time Out.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM