Μακρόν - Μητσοτάκης: Ελληνογαλλική συμφωνία άμυνας και ασφάλειας - Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες

Μακρόν - Μητσοτάκης: Ελληνογαλλική συμφωνία άμυνας και ασφάλειας - Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες Facebook Twitter
0

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσαν την νέα ελληνογαλλική συμφωνία από το Μέγαρο των Ηλισίων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά εξοπλισμών και μία διμερή αμυντική συμμαχία. 

Από την πλευρά του, ο Εμάνουελ Μακρόν έκανε λόγο για νέα, στρατηγική εταιρική σχέση, «στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων και της αλληλεγγύης». «Να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, προάγοντας την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Ο κ. Μακρόν, εξήγησε πως η συμφωνία γίνεται στη βάση της δέσμευσης προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, με συντονισμένες κινήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια σε Μεσόγειο και Βαλκάνια. 

Μακρόν - Μητσοτάκης: Ελληνογαλλική συμφωνία άμυνας και ασφάλειας - Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες Facebook Twitter
Associated Press
Μακρόν - Μητσοτάκης: Ελληνογαλλική συμφωνία άμυνας και ασφάλειας - Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες Facebook Twitter
Associated Press

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα αποκτά τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία. Το πλοίο που επιλέχθηκε καλύπτει «και με το παραπάνω» τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού, που υπέβαλε και την σχετική, κεντρική εισήγηση. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για το επιστέγασμα μίας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό και ιστορικό βάθος.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά φρεγατών Belharra.

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση σε Άμυνα και Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας.

Μακρόν - Μητσοτάκης: Ελληνογαλλική συμφωνία άμυνας και ασφάλειας - Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες Facebook Twitter
Associated Press

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι εντατικοποιήθηκε η συνεργασία, κάνοντας λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

Τη συμφωνία χαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Υπέροχα νέα!, Στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Κτίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις του μέλλοντος».

Δείτε τη συνέντευξη τύπου

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM