Νέο Μεξικό: Ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα ανθρώπινα αποτυπώματα στη Βόρεια Αμερική

Oldest human footprints in North America found in New Mexico Facebook Twitter
AP
0

Απολιθωμένα αποτυπώματα που ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι περπατούσαν στη Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 23.000 χρόνια.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα πρώτα αποτυπώματα βρέθηκαν σε ξηρή κοίτη λίμνης στο Εθνικό Πάρκο White Sands το 2009.

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου ανέλυσαν πρόσφατα σπόρους που είχαν κολλήσει στα ίχνη αυτά για να προσδιορίσουν την κατά προσέγγιση ηλικία τους, που κυμαίνονταν από περίπου 22.800 έως 21.130 χρόνια πριν.

Τα ευρήματα μπορεί να ρίξουν φως σε ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες: Πότε έφτασαν οι άνθρωποι στην Αμερική για πρώτη φορά, αφού έφυγαν από την Αφρική και την Ασία;

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προϊστορική μετανάστευση ήρθε μέσω μιας βυθισμένης πλέον χερσαίας γέφυρας που συνέδεε την Ασία με την Αλάσκα.

Με βάση διάφορα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων λίθινων εργαλείων, απολιθωμένων οστών και γενετικής ανάλυσης - άλλοι ερευνητές έχουν προσφέρει μια σειρά πιθανών ημερομηνιών για την άφιξη του ανθρώπου στην Αμερική, που χρονολογείται από 13.000 έως 26.000 χρόνια πριν ή περισσότερο.

Η τρέχουσα μελέτη παρέχει μια πιο σταθερή βάση για το πότε οι άνθρωποι ήταν σίγουρα στη Βόρεια Αμερική, αν και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει νωρίτερα, λένε οι συγγραφείς της.

Τα απολιθωμένα αποτυπώματα είναι αδιαμφισβήτητα και άμεσα αποδεικτικά στοιχεία από «πολιτιστικά αντικείμενα, οστά ή άλλα πιο συμβατικά απολιθώματα», ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Science, που δημοσίευσε τη μελέτη την Πέμπτη.

«Αυτό που παρουσιάζουμε εδώ είναι απόδειξη ενός σταθερού χρόνου και μιας τοποθεσίας», είπαν.

Με βάση το μέγεθος των αποτυπωμάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τουλάχιστον μερικά προέρχονται από παιδιά και εφήβους που έζησαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Ο David Bustos, διευθυντής προγράμματος πόρων του πάρκου, εντόπισε τα πρώτα ίχνη σε αρχαίους υγρότοπους το 2009. Αυτός και άλλοι βρήκαν περισσότερα στο πάρκο με την πάροδο των χρόνων.

«Γνωρίζαμε ότι ήταν παλιά, αλλά δεν είχαμε κανέναν τρόπο να χρονολογήσουμε τα στοιχεία πριν ανακαλύψουμε μερικά που είχαν σπόρους πάνω τους», είπε την Πέμπτη.

Σχηματισμένα από λεπτή λάσπη και πηλό, τα ίχνη είναι εύθραυστα, οπότε οι ερευνητές χρειάστηκε να εργαστούν γρήγορα για να συλλέξουν τα δείγματα, είπε ο Bustos.

«Ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να τα σώσουμε είναι να τα καταγράψουμε, να τραβήξουμε πολλές φωτογραφίες και να κάνουμε τρισδιάστατα μοντέλα», είπε.

Παλαιότερες ανασκαφές στο Εθνικό Πάρκο White Sands αποκάλυψαν απολιθωμένα ίχνη από μαμούθ της Κολομβίας και άλλα ζώα της εποχής των παγετώνων.

Oldest human footprints in North America found in New Mexico Facebook Twitter
AP

Με πληροφορίες του AP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
προτομή της Νεφερτίτης Αίγυπτος Βερολίνο

Πολιτισμός / Βερολίνο: Η Νεφερτίτη είναι «αμετακίνητη» παρά τις εκκλήσεις της Αιγύπτου

Παρότι κατά καιρούς διατυπώνονται δημόσιες εκκλήσεις για επαναπατρισμό, το ίδρυμα που κατέχει το έργο υποστηρίζει ότι η προτομή είναι τόσο εύθραυστη ώστε να θεωρείται «αμετακίνητη»
LIFO NEWSROOM
Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Πολιτισμός / Το ΚΠΙΣΝ «στολίζει» για τα Χριστούγεννα στις 29 Νοεμβρίου - Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα

Συναυλίες, παραστάσεις, DJ sets, προβολές ταινιών, παγοδρόμιο - και πολλά ακόμη - θα περιλαμβάνονται στον φετινό χριστουγεννιάτικο κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
LIFO NEWSROOM
Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Aριάνα Γκράντε, ταχυδακτυλουργικές απάτες και η φετινή Χρυσή Άρκτος από αύριο στους κινηματογράφους

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του «Wicked», το τρίτο «Now You See Me» και η ταινία που έδωσε στον Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ το μεγάλο βραβείο της Μπερλινάλε ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ