Ιαπωνία: Το νερό του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα θα απορριφθεί στον ωκεανό

Ιαπωνία: Το νερό του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα θα απορριφθεί στον ωκεανό Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Η διαχειρίστρια εταιρεία του κατεστραμμένου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα-Νταΐτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να απορρίψει στον ωκεανό περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους νερού, που κρατά αποθηκευμένο, μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον Απρίλιο να απορρίψει στη θάλασσα από το 2023 αυτό το νερό που προέρχεται από βροχοπτώσεις, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη της «καρδιάς» των πυρηνικών αντιδραστήρων που υπέστησαν τήξη μετά το τεράστιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

H Ιαπωνία είχε θέσει τέλος έτσι σε επτά χρόνια συζητήσεων για τον τρόπο με το οποίο θα μπορούσε να ξεφορτωθεί αυτούς τους σχεδόν 1,27 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, αποθηκευμένου μέσα σε χιλιάδες δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, δίνοντας την υπόσχεση ότι προηγουμένως το νερό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε αυτό να μην κηλιδώσει τη φήμη της περιοχής.

Το νερό που θα απορριφθεί στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, φιλτραρίστηκε επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια) αλλά όχι το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.

Τη λύση αυτή αμφισβητούν ιδιαίτερα οι αλιείς και οι γεωργοί της Φουκουσίμα, που φοβούνται ότι έτσι θα πληγεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Το νερό θα μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού διαμέτρου 2,5 μέτρων που θα προχωρήσει σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στον ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα η Tepco, η διαχειρίστρια του εργοστασίου, διευκρινίζοντας ότι η κατασκευή αυτή αναμένεται να ξεκινήσει έως τον προσεχή Μάρτιο.

Η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού αναμένεται να αποτρέψει το νερό να επιστρέψει προς την ακτή, εκτίμησε ο Ακίρα 'Ονο, διευθυντής της θυγατρικής της Tepco αρμόδιας για την αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού, που ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να «εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας» και αυτά που λαμβάνονται «για να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης στη φήμη» της αλιείας και άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής.

Σε ανακοίνωση, η Tepco δηλώνει έτοιμη να πληρώσει αποζημιώσεις για τα περιβαλλοντικά αδικήματα που προκάλεσε η ρίψη του νερού.

Η διαχειρίστρια εταιρεία δήλωσε επίσης ότι είναι ανοικτή σε επιθεωρήσεις από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία τον Απρίλιο χαιρέτισε την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να απορρίψει το νερό στη θάλασσα.

Από το 2020, εμπειρογνώμονες εντεταλμένοι από την κυβέρνηση είχαν συστήσει αυτή τη λύση, μία  πρακτική που ήδη υπάρχει στην Ιαπωνία όπως και στο εξωτερικό για εν λειτουργία πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM