Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS»

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» Facebook Twitter
0

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» στην Έλλη Παπακωνσταντίνου. Η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις, έχοντας εδώ και χρόνια ‘σπάσει’ τους φραγμούς των ελληνικών συνόρων, διαγράφει μία αξιοσημείωτη καλλιτεχνική πορεία στο παγκόσμιο τοπίο, σκηνοθετώντας σταθερά σε σημαντικές σκηνές του πλανήτη, αλλά και σε σπουδαίους ιστορικούς μη-θεατρικούς χώρους, αντισυμβατικά και πολιτικά θεάματα, κατακτώντας διεθνή βραβεία και δοκιμάζοντας συνεχώς νέες φόρμες.

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου «ξαναγράφει» και σκηνοθετεί την Άλκηστη του Ευριπίδη κατά παραγγελία του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας, με ένα σύνολο σπουδαίων Σουηδών ηθοποιών, μεταξύ αυτών ο Per Mattsson και η Kicki Bramberg που σκηνοθετούσε ο Ingmar Bergman, ενώ στο ρόλο της Άλκηστης συναντάμε την Melinda Kinnaman, πρωταγωνίστρια της γνωστής σειράς μυστηρίου «Modus», που μεταδόθηκε για δύο σεζόν και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC.

Η παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου πρόκειται να εγκαινιάσει την νέα καλλιτεχνική περίοδο του καλλιτεχνικού διευθυντή Mattias Andersson. Πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου 2021 στη Στοκχόλμη. Νωρίτερα, η Έλλη Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το έργο Traces of Antigone στην Ολλανδία (Ο.Festival - 24 & 25 Αυγούστου) και την Ιταλία (Εθνικό Θέατρο της Τζένοβα - 14 & 15 Οκτωβρίου).

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» Facebook Twitter
Έλλη Παπακωνσταντίνου

Πρόκειται για μία φεμινιστική, τολμηρή, μουσική ανάγνωση του ομότιτλου έργου του Ευριπίδη. Η παράσταση μας τοποθετεί εν μέσω ενός ξέφρενου, σύγχρονου πάρτι. Ο Βασιλιάς Άδμητος γλίτωσε από το Χάρο και το γιορτάζει με τους φίλους του. Η σύζυγός του, Άλκηστη, δέχτηκε να πεθάνει στη θέση του. Σύντομα όμως, ο Ηρακλής (που στο έργο ερμηνεύεται από γυναίκα ηθοποιό) θα κάνει την ανατροπή φέρνοντας πίσω την Άλκηστη από τον Κάτω Κόσμο. Στο έργο του Ευριπίδη, η Άλκηστη είναι ξανά ζωντανή, αλλά είναι ανίκανη να αρθρώσει έστω μία λέξη. Στην εκδοχή της Παπακωνσταντίνου, η Άλκηστη μιλάει. Ποιά είναι η Άλκηστη τώρα;

Στο Ensemble του Dramaten που ερμηνεύει το έργο περιλαμβάνονται σπουδαίοι Σουηδοί ηθοποιοί, όπως ο Per Mattssonκαι η Kicki Bramberg, ηθοποιοί του Ingmar Bergman. Η παράσταση πρόκειται να εγκαινιάσει την νέα καλλιτεχνική περίοδο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Dramaten, Mattias Andersson. Για το έργο αυτό οι προετοιμασίες, έρευνα και συγγραφή αλλά και η επαφή με τους ηθοποιούς του Ensemble, πάνω στους οποίους γράφει το έργο η σκηνοθέτις, έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2020. Το έργο θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Βασιλικού Θεάτρου. Στο ρόλο της Άλκηστης η Melinda Kinnaman, πρωταγωνίστρια της γνωστής σειράς «Modus», το σουηδικό ψυχολογικό θρίλερ που μεταδόθηκε για δύο σεζόν και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC.

Στην παράσταση συμμετέχουν λυρικοί τραγουδιστές από την Βασιλική Όπερα της Σουηδίας, ενώ σκηνικά δεσπόζει το έντονο εικαστικό περιβάλλον που δημιουργεί  η ζωντανή προβολή εικόνας μέσα από κάμερες. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει η Julia Kent (Antony & the Johnsons), τα κοστούμια και σκηνικά η Μαρία Πανουργιά και ο Παντελης Μάκκας το live video.

Το Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας αναθέτει στην Έλλη Παπακωνσταντίνου τη σκηνοθεσία της «ALKESTIS» Facebook Twitter

ALKESTIS

Βασιλικό Θέατρο Σουηδίας

Πρεμιέρα 2 Δεκεμβρίου 2021

Η παράσταση αποτελεί σύμπραξη του Βασιλικού Θεάτρου της Σουηδίας (Dramaten) και της Royal Opera of Stockholm.

Σκηνοθεσία & Συγγραφή Κειμένου:  Έλλη Παπακωνσταντίνου

Μουσική Σύνθεση: Julia Kent

Μετάφραση:  Mara Lee

Σκηνικά, Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά

Μουσική: Julia Kent

Live video: Παντελής Μάκκας

Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Nathalie Pujol/Moa Hedberg

Διανομή: Melinda Kinnaman, Göran Martling, Per Mattsson, Torkel Petersson, Shanti Roney, Helmon Solomon, Joel Valoisv, Pierre Wilkner m fl.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χάιντι Κλουμ φόρεσε Σίλια Κριθαριώτη στο Vogue World του Μιλάνου

Πολιτισμός / Η Χάιντι Κλουμ φόρεσε Σίλια Κριθαριώτη στο Vogue World του Μιλάνου

Το μαύρο διάφανο φόρεμα της Ελληνίδας σχεδιάστριας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διοργάνωσης αφιερωμένης στη χειροποίητη δεξιοτεχνία και στο ανθρώπινο άγγιγμα στην εποχή της τεχνολογίας.
THE LIFO TEAM
Η Κάιλι Μινόγκ δεν είχε ποτέ ένα μόνο στιλ κι αυτό ήταν το μεγάλο της όπλο

Πολιτισμός / Η Κάιλι Μινόγκ δεν είχε ποτέ ένα μόνο στιλ κι αυτό ήταν το μεγάλο της όπλο

Ένα νέο βιβλίο διαβάζει τη σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών καριέρα της Κάιλι Μινόγκ μέσα από τα ρούχα της. Από τον Τζον Γκαλιάνο και το κοστούμι Paul Smith μέχρι τη λευκή ολόσωμη φόρμα του Can’t Get You Out of My Head, η μόδα έγινε για εκείνη τρόπος να ξανασυστήνεται κάθε φορά στο κοινό.
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: Νέο τραγούδι σε δύο ημέρες — Τι αλλάζει με το «Patient Zero»

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Νέο τραγούδι σε δύο ημέρες — Τι αλλάζει με το «Patient Zero»

Η Τέιλορ Σουίφτ επιστρέφει με ολοκαίνουργιο τραγούδι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Μαζί με το «Patient Zero» παρουσίασε τρεις συλλεκτικές CD εκδόσεις και μια αισθητά πιο σκοτεινή εικόνα στα social media και στο επίσημο site της.
THE LIFO TEAM
Τομ Κρουζ: Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπας Ουίλιαμ στην πρεμιέρα του «Digger» — Οι κριτικοί διχάζονται

Πολιτισμός / Tομ Κρουζ: Με Κέιτ Μίντλετον και πρίγκιπα Ουίλιαμ η πρεμιέρα του «Digger»

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον έδωσαν το «παρών» στην παγκόσμια πρεμιέρα του «Digger», ενώ η μεγάλη επιστροφή του Τομ Κρουζ μακριά από το σινεμά δράσης έχει ήδη χωρίσει τους κριτικούς στα δύο.
THE LIFO TEAM
Το χαμένο USS Enterprise της αρχικής σειράς Star Trek βρέθηκε στο eBay και τώρα πάει στο MIT

Πολιτισμός / Βρέθηκε το χαμένο USS Enterprise του Star Trek και από τις 30 Σεπτεμβρίου θα εκτίθεται στο MIT

Το αυθεντικό μοντέλο που εμφανίστηκε στο πιλοτικό επεισόδιο και στους τίτλους αρχής του Star Trek θεωρούνταν χαμένο για περίπου 45 χρόνια. Από τις 30 Σεπτεμβρίου θα εκτίθεται στο MIT Museum, στη χρονιά που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρεμιέρα της σειράς.
THE LIFO TEAM
Από τη Λημνία γη στα γιγαντιαία μπλίστερ: Το ελληνικό ίχνος σε έκθεση στο Μπρούκλιν

Πολιτισμός / Λημνία γη: Ο αρχαίος θεραπευτικός πηλός γίνεται έργο τέχνης στη Νέα Υόρκη

Ο αρχαίος θεραπευτικός πηλός της Λήμνου βρίσκεται πίσω από τη σειρά Pharmakon της Marina Pinsky, που παρουσιάζεται στην έκθεση Sentient Earth. Η καλλιτέχνις τον συνδέει με τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία, τη μαζική παραγωγή και τα απόβλητα.
THE LIFO TEAM
Σαντιάγκο Σιέρα: Στο Λονδίνο διαβάζονται αδιάκοπα ονόματα Παλαιστινίων νεκρών από το 1948

Πολιτισμός / Σαντιάγκο Σιέρα: Στο Λονδίνο διαβάζονται αδιάκοπα ονόματα Παλαιστινίων νεκρών από το 1948

Στη νέα περφόρμανς του Σαντιάγκο Σιέρα στο Λονδίνο, αραβόφωνοι αναγνώστες εκφωνούν συνεχώς τα ονόματα ενός καταλόγου που καλύπτει 78 χρόνια. Το έργο μεταδίδεται παράλληλα σε 24ωρο livestream.
THE LIFO TEAM
Booker 2026: Αυτά είναι τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας

Πολιτισμός / Booker 2026: Αυτά είναι τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας

Δύο προηγούμενοι νικητές, η βραβευμένη με Πούλιτζερ Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο 81χρονος Μ. Τζον Χάρισον και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη μυθιστοριογράφος της εξάδας, Ρεμπέκα Πέρι, βρίσκονται στη βραχεία λίστα του Booker 2026.
THE LIFO TEAM