Μιχαηλίδου: Μετά την άδεια άνευ αποδοχών οι ανεμβολίαστοι στις δομές φροντίδας μπορεί να απολυθούν

Μιχαηλίδου: «Ταβάνι» στην άδεια άνευ αποδοχών για ανεμβολίαστους στις δομές φροντίδας- Μετά μπορεί να απολυθούν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Η άδεια άνευ αποδοχών, στο ανεμβολίαστο προσωπικό μονάδων φροντίδας, θα έχει χρονικό όριο, έπειτα από το οποίο οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν, δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός πλέον για όλο το προσωπικό στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ όπως και στις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. 

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας θα πρέπει να έχουν κάνει έως τις 16 Αυγούστου την πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όσοι δεν το πράξουν αυτό, θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Όμως, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι αυτή η άδεια άνευ αποδοχών δεν θα είναι επ’ αόριστον. 

«Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να δώσουμε μία περίοδο προσαρμογής ή απόφασης στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί να δει αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Αυτή η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει ένα “ταβάνι”», δήλωσε στο Open η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  

Για παράδειγμα, εξήγησε, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι ένας μήνας. «Έπειτα από έναν μήνα που ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο, ο εργοδότης μπορεί να πει ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν μπορεί να προστατεύσει τους ωφελούμενους. Άρα, έπειτα από αυτόν τον μήνα- δεν έχουμε καθορίσει το χρονικό διάστημα- να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου. 

Η υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα ισχύσει για την πλειονότητα των εργαζομένων, αλλά συμπλήρωσε αναφερόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις: «Δεν γίνεται έπειτα από ένα διάστημα αναστολής να μπορεί να “κρατάει” τη θέση του, γιατί το κράτος θεωρεί ότι είναι ακατάλληλος να φροντίσει τον ηλικιωμένο, οπότε ο εργοδότης μπορεί να διακόψει τη σχέση εργασίας». 

Ακόμη, σημείωσε ότι ιατρική επιτροπή θα δίνει γνωματεύσεις σε αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. 

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας είναι περίπου 65% στις ιδιωτικές δομές και περίπου 43% στις δημόσιες. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των ωφελούμενων, στον ιδιωτικό τομέα είναι 85% και στον δημόσιο στο 78%, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου. 

Τα κρούσματα στις κατασκηνώσεις 

Στις ίδιες δηλώσεις η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν οι κατασκηνώσεις, λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται σε αυτές. 

«Είναι κάτι που μελετούμε. Αν συνεχίσουν τα κρούσματα να αυξάνονται κάθε ημέρα με αυτό τον ρυθμό στις παιδικές κατασκηνώσεις- ακόμη κι όταν τα πρωτόκολλα είναι αυστηρά, ακόμη κι αν ο ΕΟΔΥ πηγαίνει πολύ συχνά για να κάνει έξτρα τεστ σε αυτές τις κατασκηνώσεις- μπορεί και να αλλάξει η λειτουργία τους μέσα τον Αύγουστο», δήλωσε η υφυπουργός. 

Όταν ρωτήθηκε αν το κλείσιμο θα είναι οριζόντιο ή σε κατασκηνώσεις όπου εντοπίζεται πρόβλημα, απάντησε: «Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα σίγουρα», ενώ συμπλήρωσε «Δεν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο, αλλά αν έχουμε αυξητικό αριθμό κρουσμάτων θα παρέμβουμε». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM