Πείραμα στη Γερμανία: 122 άτομα θα παίρνουν 1.200€ τον μήνα για 3 χρόνια «χωρίς υποχρεώσεις»

Πείραμα στη Γερμανία: 122 άτομα θα παίρνουν 1.200€ τον μήνα για 3 χρόνια «χωρίς υποχρεώσεις» Facebook Twitter
0

Ένα ενδιαφέρον πείραμα ξεκίνησε στη Γερμανία, στο πλαίσιο του οποίου οι 122 συμμετέχοντες μπορούν να λαμβάνουν 1.200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια, ουσιαστικά χωρίς υποχρεώσεις. 

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η διερεύνηση της επίδρασης που έχει ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα, σε αυτούς που το λαμβάνουν. 

«Ερευνούμε, για την ώρα σε πρώτη φάση, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ενός εισοδήματος άνευ όρων», εξήγησε ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής της έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών. 

«Διαθέτουν μια οικονομική ασφάλεια για δύο χρόνια ύψους 1.200 ευρώ. Τι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα; Θα τα ξοδέψουν ή θα βάλουν κάτι στην άκρη γιατί στη ζωή πάντα μπορεί κάτι να συμβεί και πρέπει να έχουν μια οικονομική κάλυψη;», συμπλήρωσε. 

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα για την προσωπική και οικονομική τους κατάσταση και επιτρέπεται να εργάζονται όσο θέλουν κατά τη διάρκεια του πειράματος. Η μόνη υποχρέωσή τους είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος, να συμπληρώσουν online επτά ερωτηματολόγια, κατά τη διάρκεια των τριών ετών της έρευνας. 

Το κοινωνικό πείραμα χρηματοδοτείται από 150.000 ιδιώτες δωρητές, ενώ τα χρήματα δεν φορολογούνται. 

Η ιδέα ξεκίνησε από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το βασικό εισόδημά μου» με έδρα στο Βερολίνο. Τα μέλη του είναι πεπεισμένα ότι ένα τέτοιο βασικό εισόδημα σε όλους τους πολίτες θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της σύχρονης ζωής. 

«Ίσως θα είχα περισσότερο θάρρος να πάρω κάποιες αποφάσεις, να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας, να αλλάξω επάγγελμα ή να αποκτήσω νέες δεξιότητες», ανέφερε ο ίδιος ο Γιούργκεν Σουπ. 

Η συζήτηση για ένα βασικό εισόδημα για όλους δεν είναι νέα και έχει λάβει έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Όσοι είναι αντίθετοι στην ιδέα ενός βασικού εισοδήματος θεωρούν ότι πρόκειται για ουτοπία ή κάνουν λόγο για «αριστερές φαντασιώσεις». 

Αλλά και ο Μίχαελ Μπρομάιερ, του σωματείου «Το βασικό εισόδημά μου» παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα του πειράματος παραμένουν ανοιχτά και ακόμη ασαφή. «Είμαι κάπως ανήσυχος γιατί φυσικά από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να προκύψει ότι το βασικό εισόδημα δεν έχει τελικά την επιτυχία, που εμείς στην έρευνά μας θεωρούμε ότι μπορεί να έχει», ανέφερε. 

Σίγουρα, ένα τέτοιο πείραμα δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αναγνώρισε ο Γιούργκεν Σουπ. Βοηθά όμως να δοθούν κάποιες απαντήσεις για το τι κάνουν οι άνθρωποι με τα χρήματα που διαθέτουν. 

Αντίστοιχο πείραμα έγινε και στη Φινλανδία, με διφορούμενα συμπεράσματα, ενώ παρόμοια έρευνα- με δημόσια χρηματοδότηση- ξεκίνησε στον Καναδά, αλλά διεκόπη γρήγορα για πολιτικούς λόγους. 

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM