Navtex για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών

Navtex για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών Facebook Twitter
pixabay
0

Για πρώτη φορά εκδίδονται στη χώρα μας Navtex για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Για πρώτη φορά, μετά από προτάσεις του WWF Ελλάς, του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, Πέλαγος, και του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), λαμβάνονται πρωτοβουλίες από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της απειλής των συγκρούσεων πλοίων με τα κητώδη στην Ελληνική Τάφρο» αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι συγκρούσεις με πλοία αποτελούν τη σημαντικότερη απειλή για τους φυσητήρες στην Ελληνική Τάφρο, τον σημαντικότερο βιότοπό τους στην ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων στη χώρα μας έχει προκληθεί ως άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την περιοχή.

Η Ελληνική Τάφρος, το τόξο που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τη Ρόδο, είναι το καταφύγιο 200 περίπου φυσητήρων. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται κινήσεις από την πολιτεία για την προστασία της σημαντικής αυτής περιοχής.

Συγκεκριμένα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν αγγελίες NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από αίτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίες ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή σύγκρουσης με αυτά. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα της πολιτείας προς την αντιμετώπιση και τη μείωση της απειλής αυτής, ακολουθώντας παράλληλα την υποχρέωση που έχει για την προστασία της βιοποικιλότητας, βάσει της ελληνικής, διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Η πρωτοβουλία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. επί του θέματος έρχεται ως αποτέλεσμα της συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας τριών οργανώσεων, του WWF Ελλάς, του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), προκειμένου να πειστούν οι αρμόδιες αρχές και ο ναυτιλιακός κλάδος για τη λήψη μέτρων προστασίας των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα απτό παράδειγμα καλής συνεργασίας, που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί μέσα από την παρακολούθηση της εφαρμογής των αγγελιών NAVTEX, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πληθυσμού των φυσητήρων στην Ελληνική Τάφρο και τη Μεσόγειο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, μελέτη με δεδομένα 20 ετών που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος με επιστημονικούς συνεργάτες απέδειξε πως και στην περίπτωση της Ελλάδας, μέτρα που αφορούν στην οργάνωση της κυκλοφορίας των πλοίων μπορούν να συμβάλουν δραστικά στη μείωση των συγκρούσεων και τελικά στη διάσωση του απειλούμενου πληθυσμού του φυσητήρα, ενώ παράλληλα δεν θα επιβαρύνουν τις υφιστάμενες ναυτιλιακές δραστηριότητες και τις άλλες χρήσεις στην περιοχή.

«Η έκδοση των NAVTEX θα συμβάλλει στο να γίνει η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέρος της συνείδησης των ναυτικών, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και περαιτέρω βήματα, που θα οδηγήσουν στην αποφυγή της περιοχής, για να μπορέσουν να σωθούν οι φυσητήρες από την εξαφάνιση», επισημαίνει η Αμαλία Αλμπερίνι, υπεύθυνη δράσεων διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του WWF Ελλάς.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Περιβάλλον / ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη χρήση διεθνών πιστώσεων άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2040, με ανώτατο όριο 3%, προκαλώντας αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών
LIFO NEWSROOM
Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Περιβάλλον / Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Το ύψους τριών μέτρων φυτό μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό εσωτερικό τροπικό κήπο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή τροπικών φυτών στη Βρετανία μετά τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew
LIFO NEWSROOM