ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έξοδος στις αγορές: Πάνω από 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Έξοδος στις αγορές: Πάνω από 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο Facebook Twitter
eurokinissi
0

Ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, σύμφωνα με το Reuters.

Η μεγάλη ζήτηση για την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου το οποίο συγκέντρωσε προσφορές ρεκόρ, έχει οδηγήσει και σε πτώση το επιτόκιο που αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στην συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,80%.

Η ζήτηση είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί για ελληνικό 10ετές ομόλογο από το 2010. «Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δανείζεται στη 10ετία με κόστος χαμηλότερο του 1%. Είναι ιστορικό χαμηλό», δήλωσε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Beta Securities.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του τίτλου λήξης 18 Ιουνίου 2031 έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πέραν της Ελλάδας, στις αγορές βγαίνει σήμερα με 10ετές ομόλογο και η Αυστρία, ενώ η Σλοβενία πουλά ένα νέο 60ετή τίτλο.

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας μήνας, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή τα προγράμματα δανεισμού τους για τη χρονιά. Ήδη, από τις αρχές του μήνα, στις αγορές έχουν βγει η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συναντώντας σε γενικές γραμμές ζήτηση-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ