Νομοσχέδιο για απόκτηση ιθαγένειας σε 8 χρόνια προτείνει ο Μπάιντεν

Νομοσχέδιο για απόκτηση ιθαγένειας σε 8 χρόνια προτείνει ο Μπάιντεν Facebook Twitter
Νομοσχέδιο οκταετούς ιθαγένειας για μετανάστες προτείνει ο Μπάιντεν (EPA)
0

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ήδη από την πρώτη ημέρα της διοίκησής του.

Σκοπός είναι να παρέχει μια οκταετή πορεία προς την ιθαγένεια για περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νομικό καθεστώς. Μία κίνηση εκ διαμέτρου αντίθετη με την μέχρι πρόσφατα σκληρή πολιτική μετανάστευσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η νομοθεσία θέτει τον Μπάιντεν σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση μιας μεγάλης προεκλογικής του υπόσχεσης, που είναι σημαντική για τους Λατίνους ψηφοφόρους του και άλλες κοινότητες μεταναστών μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών πολιτικών και μαζικών απελάσεων υπό τις οδηγίες του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Παρέχει δε, έναν από τους ταχύτερους δρόμους για την απόκτηση ιθαγένειας για όσους ζουν χωρίς νομικό καθεστώς τα τελευταία χρόνια ωστόσο αποτυγχάνει να συμπεριλάβει την παραδοσιακή αντιστάθμιση της ενισχυμένης συνοριακής ασφάλειας, που προτιμούν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, καθιστώντας αμφίβολη την έγκρισή του σε ένα οριακά μοιρασμένο Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν την Τετάρτη.

Ως υποψήφιος, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τραμπ για τη μετανάστευση μία «αδιάκοπη επίθεση» στις αμερικανικές αξίες και είπε ότι θα «ανατρέψει τη ζημιά» ενώ συνεχίζει να διατηρεί την επιβολή των συνόρων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι ζουν στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2021, χωρίς νομικό καθεστώς, θα ακολουθούν μία πενταετή διαδικασία προς ένα προσωρινό νομικό καθεστώς ή την έκδοση πράσινης κάρτας, υπό προϋποθέσεις. Από εκεί, θα ακολουθείται μια τριετής πορεία προς την πολιτογράφηση, εάν αποφασίζει να ζητήσει κάποιος την ιθαγένεια.

Για μερικούς μετανάστες, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη. Οι λεγόμενοι Dreamers, οι νέοι που έφτασαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά, καθώς και εργαζόμενοι στη γεωργία αλλά και άτομα με προσωρινή συνθήκη προστασίας, θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις πιο άμεσα για πράσινες κάρτες εάν εργάζονται, είναι στο σχολείο ή πληρούν άλλα κριτήρια.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο έχει αρκετά κενά. Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνει ένα ισχυρό στοιχείο ασφάλειας των συνόρων, αλλά μάλλον ζητά την ανάπτυξη στρατηγικών. 

Όμως, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει μερικές από τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης από την Κεντρική Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχει επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού και την εκμάθηση αγγλικής γλώσσας.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να προβεί σε γρήγορες εκτελεστικές ενέργειες για να αντιστρέψει άλλες προηγούμενες μεταναστευτικές δράσεις της διοίκησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της απαγόρευσης αφίξεων από αρκετές κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Σύμμαχοι του Μπάιντεν αλλά και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει τη μετανάστευση ως ένα σημαντικό ζήτημα όπου η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με τον ηγέτη της Γερουσίας, Μίτς ΜακΚόνελ και αρκετούς άλλους γερουσιαστές για να αποφύγουν το αδιέξοδο που έχει ενοχλήσει τις διοικήσεις και των δύο κομμάτων εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες του Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM