Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω στη ταράτσα εκθεσιακού κέντρου στο Παρίσι η εταιρία Agripolis καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών με στόχο τον εφοδιασμό σουπερμάρκετ και εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής.

Ο θόρυβος από τους γύρω δρόμους σχεδόν δεν φθάνει στη ταράτσα της αίθουσας 6 του εκθεσιακού κέντρου του Παρισιού στην Porte de Versailles. Εδώ η νεοφυής εταιρία Agripolis καλλιεργεί, από τον Ιούλιο, φρούτα και λαχανικά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές καλλιέργειες (Urban Farming) του είδους της στο κόσμο με συνολική επιφάνεια 14.000 τετραγωνικά μέτρα.


Μακρόστενες γκρι πλαστικές σακούλες στοιχίζονται η μια δίπλα στην άλλη. Μέσα τους φυτρώνουν αναρριχώμενες φράουλες. Τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με χώμα, εξηγεί η Κάλια Γκοτιέ, η οποία καθαρίζει τα φυτά και συλλέγει τις ώριμες φράουλες: «Εφαρμόζουμε τεχνική καλλιέργειας όπου τα φυτά μεγαλώνουν με γυμνές ρίζες. Τις περιβρέχουμε με νερό, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται, χωρίς να χρησιμοποιούμε χώμα. Έτσι εξοικονομούμε το 90% του νερού».

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA

Στόχος η καθημερινή παραγωγή ενός τόνου φρούτων και λαχανικών

Δίπλα στις φράουλες, καλλιεργούνται ντομάτες και μελιτζάνες. Η καλλιέργεια στην ταράτσα του εκθεσιακού κέντρου έχει ρόλο προτύπου, εξηγεί η Σοφί Αρντί, η οποία από κοινού με το σύζυγό της ίδρυσαν την startup Agripolis: «Στόχος είναι να αναπτύξουμε καλλιέργειες ειδικά για πόλεις σε όλα τα είδη στέγης ή ταράτσας, σεβόμενοι τους υπάρχοντες κανόνες».

Η Agripolis συνεργάζεται με την επίσης νεοφυή Culture en Ville, η οποία έχει αναλάβει την οικονομική αξιοποίηση των καλλιεργειών. Διότι κακά τα ψέματα, λέει η Σoφί Αρντί, το όλο πρότζεκτ δεν χρηματοδοτείται μόνο από τις πωλήσεις των φρούτων και λαχανικών: «Επιλέξαμε συνειδητά ένα μεικτό τρόπο αξιοποίησης συνδυάζοντας τη καλλιέργεια, τις εκδηλώσεις και την ενοικίαση σε ιδιώτες, που επιθυμούν να έχουν το δικό τους κήπο μέσα στη πόλη».

Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA
Αστικές καλλιέργειες στο κέντρο του Παρισιού Facebook Twitter
EPA


Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται ωστόσο στη καλλιέργεια. Αυτός ήταν ούτως ή άλλως ο όρος που έθεσε στην startup ο δήμος Παρισιού, στον οποίο ανήκει το εκθεσιακό κέντρο. Στόχος της Agripolis είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να διαθέτει καθημερινά σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής περίπου έναν τόνο φρούτα και λαχανικά.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

Περιβάλλον / COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

«Ο κόσμος έκανε ένα μικρό βήμα προς το τέλος της εποχής των ορυκτών, αλλά όχι αρκετό για να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο διεθνής Τύπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM