Οργή στην Ισπανία από τη δικαστική απόφαση για το βιασμό 18χρονης από την «Αγέλη των Λύκων»

Οργή στην Ισπανία από τη δικαστική απόφαση για το βιασμό 18χρονης από την «Αγέλη των Λύκων» Facebook Twitter
EPA
0

Ισπανικό περιφερειακό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα μια αμφιλεγόμενη απόφαση που απάλλαξε πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας 18χρονης γυναίκας στη διάρκεια του φεστιβάλ Σαν Φερμίν της Παμπλόνας.

Η υπόθεση είχε είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία εναντίον του ανδρικού σοβινισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών.

Το δικαστήριο της Ναβάρας επικύρωσε την καταδίκη σε φυλάκιση εννέα ετών των ανδρών --που αυτοαποκαλούνται «Αγέλη των Λύκων» και αστειεύτηκαν για το περιστατικό του 2016 σε μια ομάδα του Whatsapp-- για το ελαφρύτερο έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης.

Ο κρατικός εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά την επιβολή ποινών άνω των 20 ετών στον καθένα για βιασμό, κάτι για το οποίο η ισπανική νομοθεσία απαιτεί να παρουσιαστούν αποδείξεις για άσκηση ειδικής βίας, όπως η απειλή με μαχαίρι ή φυσικά χτυπήματα.

Ενώ το δικαστήριο δέχθηκε πως οι άνδρες είχαν επιτεθεί στη γυναίκα στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, πράξη την οποία κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και στη συνέχεια ανάρτησαν το βίντεο στο διαδίκτυο, η έλλειψη σωματικής βίας σήμαινε ότι δεν θα καταδικάζονταν για βιασμό με βάση την ισπανική νομοθεσία.

Το περιστατικό, που τράβηξε τη διεθνή προσοχή μετά τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, το οποίο έχει αναδείξει τη σεξουαλική κακοποίηση και κακομεταχείριση των γυναικών, σημειώθηκε στη διάρκεια του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, πρωτεύουσα της Ναβάρας.

Το φεστιβάλ φημίζεται για τα πάρτι που γίνονται με τη συμμετοχή μεθυσμένων όμως η ανησυχία εντείνεται εξαιτίας των αυξανόμενων αναφορών για σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκειά του, καθώς και, γενικότερα, για την κακομεταχείριση των γυναικών στην Ισπανία.

«Η απόφαση είναι ντροπή που δείχνει πως ο ανδρικός σοβινισμός καλά κρατεί στα δικαστήρια και πρέπει να λάβουμε μέτρα, μέτρα που πρέπει να εκπαιδεύουν τους δικαστές επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον φόβο», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε μια συνέντευξη στην κρατική ραδιοτηλεόραση TVE.

Η αρχική απόφαση είχε προκαλέσει ένα κύμα διαδηλώσεων στην Παμπλόνα και σε άλλες πόλεις στην Ισπανία.

Η απόφαση, η οποία μπορεί τώρα να προσβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, είχε αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των ανδρών με εγγύηση τον Ιούνιο λόγω μιας τεχνικής λεπτομέρειας σύμφωνα με την οποία κανείς δεν μπορεί να κρατείται για περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς να του έχει επιβληθεί η οριστική ποινή.

Οι πέντε άνδρες, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιώτης, κατέβαλαν 6.000 ευρώ ως εγγύηση, αν και η απελευθέρωσή τους οδήγησε σε περαιτέρω διαδηλώσεις και ανησυχία σε όλο το πολιτικό φάσμα με υποσχέσεις για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα αναφορικά με τέτοιες κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Guardian / Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM