Πρόκειται για ένα προσωπικό πείραμα στόχος του οποίου είναι να επικοινωνήσουν ασυνείδητα οι θεατές με τον ηθοποιό...  Φωτό: Dorijan  Kolundžijaj
Πρόκειται για ένα προσωπικό πείραμα στόχος του οποίου είναι να επικοινωνήσουν ασυνείδητα οι θεατές με τον ηθοποιό... Φωτό: Dorijan Kolundžijaj

 

Η Στεφανία Γουλιώτη αναλαμβάνει να ερμηνεύσει την τραγωδία Ευμενίδες ολομόναχη επί σκηνής, υποδυόμενη όλους τους χαρακτήρες, βάζοντας ένα στοίχημα με τον εαυτό της: να επιβεβαιώσει ότι η επικοινωνία ανάμεσα στον ηθοποιό και στον θεατή πολλές φορές παρεμποδίζεται από την απεικόνιση. Μια «παγίδα» στην οποία, κατά τη γνώμη της, πέφτουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν ή να απεικονίσουν συναισθήματα και δράση. «Δεν μου αρέσει η λέξη "ερμηνεία", είναι παρεξηγημένη έννοια», εξηγεί και συμπληρώνει, «όταν ερμηνεύω κάτι σημαίνει ότι το κάνω σύμφωνα με τη δική μου λογική. Δεν θέλω να παρεμβάλλεται η δική μου λογική στην επικοινωνία μας. Όταν συμβαίνει αυτό, ο θεατής σταματάει να παρακολουθεί γιατί του επιβάλλω κάτι στο οποίο δεν είναι ανοιχτός. Κι αυτό πρέπει να το ανοίξω μαζί του. Η παράσταση αυτή είναι μια πρόσκληση στον θεατή για μια κοινή εμπειρία. Η πληροφορία που μεταδίδεται στους ανθρώπους είναι το ασυνείδητο κι αυτό πολλές φορές δεν το αφήνουμε να είναι ελεύθερο, φοβόμαστε την έκθεση. Πρόκειται για ένα προσωπικό πείραμα στόχος του οποίου είναι να επικοινωνήσουν ασυνείδητα οι θεατές με τον ηθοποιό».

 

Η ηθοποιός, που σκηνοθετεί η ίδια τον εαυτό της, λέει: «Σήμερα ζούμε σε έναν άλλο κόσμο, βλέπουμε θρίλερ, γονείς να κατακερματίζουν τα παιδιά τους. Είναι μια εποχή που τα ερεθίσματα τα οποία παίρνει το σώμα μας είναι πολύ πιο άγρια από αυτά που υπάρχουν στις Ευμενίδες. Για μένα ο στόχος δεν είναι οι Ερινύες να τρομάξουν το κοινό με την απεικόνισή τους αλλά με το βάθος της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο αλλά να εμβαθύνει ο θεατής στον εαυτό του.


Επί σκηνής, εκτός από την ηθοποιό, θα υπάρχει ένας μουσικός, ενώ θα προβάλλεται και ένα βίντεο-αρτ. Σύμφωνα με φήμες, την πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν οι Ερινύες που μετατρέπονται σε Ευμενίδες η όψη τους ήταν τόσο αποκρουστική, που προκάλεσε τρόμο. Η ηθοποιός, που σκηνοθετεί η ίδια τον εαυτό της, λέει: «Σήμερα ζούμε σε έναν άλλο κόσμο, βλέπουμε θρίλερ, γονείς να κατακερματίζουν τα παιδιά τους. Είναι μια εποχή που τα ερεθίσματα τα οποία παίρνει το σώμα μας είναι πολύ πιο άγρια από αυτά που υπάρχουν στις Ευμενίδες. Για μένα ο στόχος δεν είναι οι Ερινύες να τρομάξουν το κοινό με την απεικόνισή τους αλλά με το βάθος της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο αλλά να εμβαθύνει ο θεατής στον εαυτό του. Επέλεξα αυτό το έργο γιατί με αφορά πάρα πολύ ως κατεύθυνση ψυχαναλυτική και νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει πολύ πιο εύκολα τον δρόμο προς το ασυνείδητο. Θα ήθελα αυτή η παράσταση να θυμίζει ένα χάρτινο καραβάκι πάνω σε μια πολύ μεγάλη θαλασσοταραχή, που όμως καταφέρνει να επιπλέει χωρίς να πάθει τίποτα».

 

20-22 Ιουλίου
Πειραιώς 260, Χώρος Ε
21:00

 

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει!
Επωφεληθείτε από τα νέα πακέτα προσφορών και ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα μέσα από το site του Φεστιβάλ.


Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορείτε να προμηθεύεστε εισιτήρια για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ online στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ή τηλεφωνικά στο 210 3272000, καθημερινά από τις 9:00 έως τις 21:00. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας. Τα κεντρικά εκδοτήρια απ' όπου μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια βρίσκονται στη στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39) και λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00, και Σάββατο, 9:00-15:00, ενώ εισιτήρια εκδίδονται και στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός, στα καταστήματα Public και στα Reload Stores. Θα διατίθενται εισιτήρια μειωμένης τιμής για παιδιά, νέους, φοιτητές, πολύτεκνους, στρατιώτες, άτομα άνω των 65 ετών καθώς και ανέργους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν «πακέτα» εισιτηρίων για παραστάσεις της επιλογής τους: επιλέγοντας 3 παραστάσεις, θα έχουν έκπτωση 5% επί του συνόλου της τιμής, στις 4 παραστάσεις έκπτωση 7% και στις 5 παραστάσεις έκπτωση 10%. Η προσφορά ισχύει για παραγωγές του Φεστιβάλ και για ατομικά ή εισιτήρια 2 ατόμων ανά παράσταση. Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς 260, το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν κ.ά.


Αναλυτικές πληροφορίες στο www.greekfestival.gr