Η βραβευμένη Γαλλίδα, με χορογραφικό έργο που απλώνεται σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αρέσκεται πάντα στην αμφισβήτηση του «αισθητικά ορθού» και στη διερεύνηση της δυνατότητας του ανθρώπινου σώματος να αφηγείται τη ζωή... Φωτό: Didier Grappe
Η βραβευμένη Γαλλίδα, με χορογραφικό έργο που απλώνεται σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αρέσκεται πάντα στην αμφισβήτηση του «αισθητικά ορθού» και στη διερεύνηση της δυνατότητας του ανθρώπινου σώματος να αφηγείται τη ζωή... Φωτό: Didier Grappe

 

Umwelt το 2006, Turba το 2008, May B και Salves το 2011, Nocturnes το 2013. Το ελληνικό κοινό αγαπά τη Μαγκύ Μαρέν, γι' αυτό κι εκείνη επιστρέφει για πέμπτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, για να παρουσιάσει το νέο της έργο, με το οποίο ανοίγει το πρόγραμμα χορού της φετινής διοργάνωσης. Αυτό που η γαλλική «Figaro» αποκάλεσε «σοκ» είναι ένα ρυθμικό σύμπαν που διεγείρει τις αισθήσεις, καθώς τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα Δάφνη Κουτσαφτή, δονούνται υπό τους ήχους των κρουστών ή της ηλεκτρονικής μουσικής, συνθέτοντας εικόνες σκοτεινές, μεγάλης εικαστικής δύναμης, που φέρνουν στο μυαλό πίνακες του Γκόγια ή του Μπος. Ο ρυθμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του έργου, στον οποίο αναφέρεται και ο τίτλος, αποτελώντας παράλληλα και αναφορά στη στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας όλων των δυαδικών υπολογιστικών συστημάτων.

 

Η γαλλική «Figaro» αποκάλεσε το νέο έργο της Μαγκύ Μαρέν «σοκ», ένα ρυθμικό σύμπαν που διεγείρει τις αισθήσεις. Αυτή είναι η πέμπτη φορά που η σπουδαία χορογράφος εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών.


Η βραβευμένη Γαλλίδα, με χορογραφικό έργο που απλώνεται σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αρέσκεται πάντα στην αμφισβήτηση του «αισθητικά ορθού» και στη διερεύνηση της δυνατότητας του ανθρώπινου σώματος να αφηγείται τη ζωή. Το «παιχνίδι» της με το κοινό προκαλεί γοητεία ή αποστροφή, σίγουρα πάντως δεν το αφήνει ποτέ αδιάφορο. Η Μαρέν βρέθηκε στην αρχή της πορείας της δίπλα στον Μορίς Μπεζάρ, αλλά θεωρεί την Πίνα Μπάους και το Tanztheater τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική της επιρροή. Η ανήσυχη δημιουργός προσπαθεί να καταλύσει τους κανόνες του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού, έχοντας δηλώσει άλλωστε: «Αν με είχε ικανοποιήσει ο χορός, θα ήμουν ακόμα χορεύτρια. Θα ήμουν μια γριά χορεύτρια».

 

Φωτό: Didier Grappe
Φωτό: Didier Grappe

 

2-4 Ιουνίου
Πειραιώς 260 Χώρος Δ
21:00

 

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει!
Επωφεληθείτε από τα νέα πακέτα προσφορών και ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα μέσα από το site του Φεστιβάλ.


Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορείτε να προμηθεύεστε εισιτήρια για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ online στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ή τηλεφωνικά στο 210 3272000, καθημερινά από τις 9:00 έως τις 21:00. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας. Τα κεντρικά εκδοτήρια απ' όπου μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια βρίσκονται στη στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39) και λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00, και Σάββατο, 9:00-15:00, ενώ εισιτήρια εκδίδονται και στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός, στα καταστήματα Public και στα Reload Stores. Θα διατίθενται εισιτήρια μειωμένης τιμής για παιδιά, νέους, φοιτητές, πολύτεκνους, στρατιώτες, άτομα άνω των 65 ετών καθώς και ανέργους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν «πακέτα» εισιτηρίων για παραστάσεις της επιλογής τους: επιλέγοντας 3 παραστάσεις, θα έχουν έκπτωση 5% επί του συνόλου της τιμής, στις 4 παραστάσεις έκπτωση 7% και στις 5 παραστάσεις έκπτωση 10%. Η προσφορά ισχύει για παραγωγές του Φεστιβάλ και για ατομικά ή εισιτήρια 2 ατόμων ανά παράσταση. Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς 260, το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν κ.ά.


Αναλυτικές πληροφορίες στο www.greekfestival.gr