Αχαρνής του Αριστοφάνη

Αχαρνής, Γιάννης Κακλέας / Φωτο: Μαριλένα Σταφυλίδου
Αχαρνής, Γιάννης Κακλέας / Φωτο: Μαριλένα Σταφυλίδου


Την τρίτη κατά σειρά κωμωδία του Αριστοφάνη και την παλαιότερη που σώζεται ακέραια μέχρι τις μέρες μας επέλεξε για να παρουσιάσει στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ο Γιάννης Κακλέας στην 5η του προσπάθεια να αναμετρηθεί με το αριστοφανικό έργο. Οι Αχαρνής είναι το πιο «επιθετικό» ειρηνόφιλο έργο του Αριστοφάνη. Η πλοκή του τοποθετείται στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού Πολέμου. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Δικαιόπολις (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος), ένας Αθηναίος αγρότης, ο οποίος απαυδισμένος από τον πόλεμο αλλά και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό του εντός των τειχών της πόλης που τον κρατά μακριά από τον αγροτικό του δήμο, μηχανεύεται ακόμη και τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού ειρήνης με τη Σπάρτη, σε μια Αθήνα που μοιάζει με καμένη γη.

 

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη

Γιάννης Κακλέας

10-11 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Αίας του Σοφοκλή x 2

 

Αίας, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος / Φωτο: Δημοσθένης Γαλλής
Αίας, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος / Φωτο: Δημοσθένης Γαλλής

 

Δύο διαφορετικές εκδοχές της γνωστής τραγωδίας του Σοφοκλή παρουσιάζονται αυτό το καλοκαίρι στα δύο μεγάλα αρχαία θέατρα της αργολικής γης. Ο μύθος του Αίαντα τοποθετείται στην Τροία, αμέσως μετά τον θάνατο του Αχιλλέα. Όντας ο πιο δυνατός και γενναίος πολεμιστής των Ελλήνων, διεκδικεί τα όπλα που του έχουν υποσχεθεί. Όταν αυτά δίνονται τελικά στον Οδυσσέα, ο Αίας νιώθει ατιμασμένος∙ και, δίχως το τεκμήριο του ηρωικού μεγαλείου, αυτοκτονεί. Η πρώτη εκδοχή θα δοθεί στις 17 και 18 Ιουλίου από τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με μια μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Μαρωνίτη. Τη δεύτερη εκδοχή της ιστορίας του πρώτου αυτόχειρα της σοφόκλειας δραματουργίας θα δώσει η Σύλβια Λιούλιου, για να εγκαινιάσει, παρέα με έναν δημιουργικό πυρήνα νέων καλλιτεχνών, την έρευνά της πάνω στο αρχαίο δράμα, σε δύο παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.

 

«Αίας» του Σοφοκλή

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

17-18 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / Σύλβια Λιούλιου, 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Ορέστης, Σίμος Κακάλας
Ορέστης, Σίμος Κακάλας

 

Ορέστης του Ευριπίδη

 

Μετά το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, ο Ορέστης και η Ηλέκτρα προσπαθούν να ξεφύγουν από τον αντίκτυπο των πράξεών τους. Ο Ορέστης του Ευριπίδη πραγματεύεται την τύχη των νεαρών μητροκτόνων μετά το έγκλημα σε ένα κείμενο που αποτελεί ταυτόχρονα ένα καίριο σχόλιο του σπουδαίου τραγωδού πάνω στον τρόπο λειτουργίας της αθηναϊκής δημοκρατίας. Με οδηγό τη μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη, ο Σίμος Κακάλας και η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος αναζητούν τη θέση της τραγωδίας στη σύγχρονη εποχή, παρουσιάζοντας ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό. Συμμετέχουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος, Μιχάλης Βαλάσογλου.

 

«Ορέστης» του Ευριπίδη

Σίμος Κακάλας

28-29 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Δείτε ακόμα:


Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 3-4 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, 31 Ιουλίου - 1 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Η Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, 7-8 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Νεφέλες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, 14-15 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, 21-22 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει!
Επωφεληθείτε από τα νέα πακέτα προσφορών και ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα μέσα από το site του Φεστιβάλ.


Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορείτε να προμηθεύεστε εισιτήρια για όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ online στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ή τηλεφωνικά στο 210 3272000, καθημερινά από τις 9:00 έως τις 21:00. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας. Τα κεντρικά εκδοτήρια απ' όπου μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια βρίσκονται στη στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39) και λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00, και Σάββατο, 9:00-15:00, ενώ εισιτήρια εκδίδονται και στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός, στα καταστήματα Public και στα Reload Stores. Θα διατίθενται εισιτήρια μειωμένης τιμής για παιδιά, νέους, φοιτητές, πολύτεκνους, στρατιώτες, άτομα άνω των 65 ετών καθώς και ανέργους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν «πακέτα» εισιτηρίων για παραστάσεις της επιλογής τους: επιλέγοντας 3 παραστάσεις, θα έχουν έκπτωση 5% επί του συνόλου της τιμής, στις 4 παραστάσεις έκπτωση 7% και στις 5 παραστάσεις έκπτωση 10%. Η προσφορά ισχύει για παραγωγές του Φεστιβάλ και για ατομικά ή εισιτήρια 2 ατόμων ανά παράσταση. Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, η Πειραιώς 260, το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν κ.ά.


Αναλυτικές πληροφορίες στο www.greekfestival.gr