Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα;

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter
0
Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Dry Caffé & Spuntino
Κουμπάρη 5, πλ. Κολωνακίου
Μετά από χρόνια εμπειρίας σε βιομηχανία χυμών-αναψυκτικών ο Γιώργος Κουτσούκος αποφάσισε, μαζί με τον συνέταιρό του Αλέξανδρο Παπαδημητρίου, να ασχοληθεί με τον χώρο της εστίασης και του καφέ. Για τους ίδιους, η φιλοσοφία πίσω από τον αυθεντικό καφέ είναι συνυφασμένη με την ιταλική κουλτούρα. Για τον λόγο αυτό ταξίδεψαν στην Ιταλία και πέρασαν πολύ χρόνο στην περιοχή του Μιλάνου, εξερευνώντας και συλλέγοντας πολλές ιδέες γύρω από τη διακόσμηση, τον τρόπο εξυπηρέτησης, τoν καφέ, τα συνοδευτικά και γενικότερα όλα τα συστατικά ενός espresso café-bar. Κάπως έτσι προέκυψε το Dry Caffé & Spuntino. Ένα αυθεντικό caffé aperritivo που βασίζεται σε ένα απλό τρίπτυχο: τέλεια ποιότητα προϊόντων, άψογη προσφορά υπηρεσιών, σεβασμός στον πελάτη. Το Dry Caffé ανοίγει από νωρίς, σερβίροντας πολύ καλό εσπρέσο και διάφορα ροφήματα, και αργότερα καλό κρασί και άλλα εκλεκτά αλκοολούχα ποτά (prosecco, μπίρες, κοκτέιλ) που μπορείτε να συνοδέψετε με ελαφρά σνακ (μίνι μπριός, μπαγκέτες με διάφορες γεύσεις, ακόμη και γλυκό με μασκαρπόνε σε ποτήρι του μαρτίνι). Και επειδή «Spuntino» σημαίνει συνοδευτικό, ακόμη και αν επιλέξετε μόνο έναν εσπρέσο ή ένα κρασί, οι άνθρωποι του Dry φροντίζουν να το συνοδέψουν με ένα ωραίο, ταιριαστό σνακ, χωρίς χρέωση. Extra tip: Οι πολύ προσιτές τιμές και τα ασημένια, εποχής σκεύη σερβιρίσματος.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

CHEFI The Restaurant
Περικλέους 31, Χαλάνδρι, 210 68 15 774, facebook.com/chefitherestaurant
Σε μια chic και stylish μονοκατοικία στο Χαλάνδρι σας περιμένει μια υπέροχη γαστρονομική εμπειρία βασισμένη στη φιλοσοφία του ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Κοσσυβάκη. Η κοσμοπολίτικη και παιχνιδιάρικη διάθεση του CHEFI The Restaurant γίνεται φανερή μέσα από ένα ιδιαίτερο και φροντισμένο μενού με γεύσεις από την ελληνική, τη μεσογειακή και τη διεθνή κουζίνα. Η προετοιμασία και η εκτέλεση των πιάτων αντανακλούν την ποιότητα ενός μεγάλου σεφ, η προσφάτως ανανεωμένη λίστα κρασιών που φέρει την υπογραφή των άκρως κατατοπισμένων wine commanders του μαγαζιού, το εξυπηρετικό service, το χαλαρό, απέριττο και φίνο περιβάλλον καθώς και οι υπέροχες μουσικές συνθέτουν μία από τις καλύτερες εμπειρίες εστίασης αυτής της πόλης.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Θέατρον
Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7231834, www.theatronwinebar.gr
Άρτι αφιχθέν στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, άφησε αμέσως το δικό του στίγμα. Η κουζίνα του λειτουργεί υπό την απόλυτη επίβλεψη του νέου και ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Παυλόπουλου-Σπέρχου. Λουκουμάδες κολοκυθιού, ρολάκια prosciutto, ταλαγάνι με ψητή ντομάτα, ριζότο με άγρια μανιτάρια, ταλιατέλες julienne ή με καβουρόψιχα, κοτόπουλο με τζίντζερ, χοιρινό ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαρίσιο, homemade σουφλέ σοκολάτας, πάβλοβα και μασκαρπόνε σε φωλιά καταϊφιού είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του καταλόγου, που κορυφώνει σταδιακά και ολοκληρώνει ιδανικά μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Extra tip: Συνοδέψτε το φαγητό σας με κάποια από τις επιλεγμένες ετικέτες κρασιού που περιέχει η απολύτως ενημερωμένη κάβα του.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Ταβέρνα ο Τάσος
Μεγ. Αλεξάνδρου & Νέστου, Αιγάλεω, 210 5616106, http://otasosapoto1967.gr/
Από τη δεκαετία του '50, όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα για να δουλέψει στην ιστορική πειραιώτικη ταβέρνα του «Καλόξυλου», ο κ. Τάσος Μπέκας μυήθηκε στην τέχνη της διαλογής και του σωστού ψησίματος του κρέατος. Και αυτή την τέχνη φρόντισε να μεταφέρει στη δική του ταβέρνα που λειτουργεί από το 1967 στο Αιγάλεω. Μια ταβέρνα που είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση, αφού εκεί δουλεύουν η σύζυγός του, κυρία Βάσω, και τα δυο τους παιδιά. Όλα τα κρέατα έρχονται στην ταβέρνα από το κρεοπωλείο του γαμπρού της οικογένειας που είναι χασάπης 2ης γενιάς και κάθε βδομάδα γυρίζει τα χωριά της Ηπείρου για να εξασφαλίσει το πιο ποιοτικό κρέας. Σε αυτά τα συστατικά βασίζεται και η επιτυχία της ταβέρνας, που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες, οι οποίοι συρρέουν σε κάθε ευκαιρία, από κάθε γωνιά της Αθήνας, για να απολαύσουν τα διάσημα παϊδάκια γάλακτος-σήμα κατατεθέν της ταβέρνας, τα χειροποίητα μπιφτέκια που ζυμώνονται καθημερινά από ολόφρεσκο ελληνικό κρέας, το τρομερό κοκορέτσι, τη γαρδούμπα, το απίθανο κοντοσούβλι που φτιάχνεται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό χοιρινό κρέας και όλους εκείνους τους εξαιρετικούς μεζέδες που αποδεικνύουν την ποιότητα και την αληθινή μαστοριά που υπάρχει στην κουζίνα. Ο «Τάσος» λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο, από τις 12 το μεσημέρι έως αργά το βράδυ, και βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του μετρό «Αγία Μαρίνα», στο Αιγάλεω. Διαθέτει εύκολο parking και παιδική χαρά. Extra tip: Το μενού προσαρμόζεται ανάλογα σε γιορτές και αργίες.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter
Φωτό: Elizabeth Rovit/ LIFO

Ο Μexikanos
Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, Γκάζι, 2103421142 / Ευδήλου 15, Γουδί, 210 7716900, www.mexicanos.gr
Αυθεντικές, λατινοαμερικάνικες γεύσεις που σας συστήνουν τον ιδιαίτερο πλούτο της παραδοσιακής μεξικάνικης κουζίνας. Στο μενού των εστιατορίων «Ο Mexikanos» θα βρείτε δημοφιλή και πρωτότυπα πιάτα (enchiladas, tacos, tostadas, fajitas, quesadillas κ.ά.), πλούσιες σαλάτες και τέλεια επιδόρπια (bunuelos, volcan, bomba) που μπορείτε να τα συνοδέψετε με δροσερές μαργαρίτες, μοχίτο, σανγκριά ή κάποια από τις ιδιαίτερες μπίρες. Aνοιχτά, από Δευτέρα ως Πέμπτη από τις 18:00, και Παρασκευή-Κυριακή από τις 14:00. Κάθε Δευτέρα-Τρίτη παρέχεται 15% έκπτωση στους φοιτητές, ενώ κάθε Πέμπτη η μαργαρίτα προσφέρεται σε τιμή-έκπληξη. Extra tip: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ ζωντανή μουσική στο Γκάζι, και κάθε Πέμπτη στο Γουδί.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Ροδάκινο
Ηρακλειδών 70 & Ευάδνης 1, Πετράλωνα (γέφυρα Πουλόπουλου) 210 3411302, facebook/ροδάκινο
Θα το συναντήσετε στη γέφυρα Πουλόπουλου, ανάμεσα στο Γκάζι και τα Πετράλωνα. Εδώ ο σεφ της ανοιχτής κουζίνας του Ροδάκινου συνδυάζει λαχανικά με εκλεκτά τυριά και ψητά φρούτα, η κόκκινη κινόα γίνεται σαλάτα, η φέτα πανάρεται με ξηρούς καρπούς και συνοδεύεται με πικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς, οι baby πατάτες βυθίζονται μέσα σε σάλτσα από ροκφόρ και πασπαλίζονται με αλάτι Ιμαλαΐων. Κρεατικά και όχι μόνο αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο, με υλικά όπως το σαφράν, η μαστίχα, το λάδι μαύρης τρούφας και πολλά άλλα! Από την «αναφορά» δεν θα μπορούσε να λείψει και η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Ανανεωμένος, λοιπόν, κατάλογος στο Ροδάκινο, με έντονο χαρακτήρα και πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Εxtra tip: Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Μέλισσες
Ν. Τρυπιά 39-41, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2520566, facebook.com/pages/Μεζεδοπωλείο-Μέλισσες
Το μεράκι και η ιδέα τεσσάρων φίλων να φτιάξουν έναν χώρο που θα συνδυάζει το καλό φαγητό με το ποτό και τη διασκέδαση οδήγησε πριν από λίγο καιρό στη δημιουργία ενός αυθεντικού μεζεδοπωλείου στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας που γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους must προορισμούς της πόλης. O χώρος είναι μοντέρνος, φωτεινός, με ζεστά χρώματα, ξύλινες καρέκλες και τραπεζάκια, που ευνοεί την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Στις Μέλισσες θα βρείτε απολαυστικούς χειροποίητους μεζέδες και αποστάγματα (φοβερό ρακόμελο και οινόμελο) από όλη την Ελλάδα σε πολύ προσιτές τιμές. Τώρα που μπήκαμε πια στην άνοιξη και ο καιρός αρχίζει ν' ανοίγει, ο συναρπαστικός κήπος είναι ό,τι πρέπει.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Vinarte
Mαραγκού 18, Γλυφάδα 210 8941511
Οι λέξεις που το χαρακτηρίζουν: vino, gastronomia, arte, musica. Πρόκειται για ένα αυθεντικό wine bar-restaurant με μια fine wine list που περιλαμβάνει πάνω από 120 ετικέτες κρασιού σε μπουκάλι και 31 ετικέτες σε ποτήρι, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς. Η κουζίνα σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική γαστρονομία με ελληνικές πινελιές, αλλά και διαφορετικά πιάτα ημέρας. Όταν το επισκεφτείτε, δοκιμάστε οπωσδήποτε τις παραδοσιακές ταλιατέλες με ραγού (κομματάκια από τρυφερό μοσχάρι) ή τη λεπτή πίτσα vegeteriana, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε σάλτσα τρούφας και speck. Για την ιδανική επίγευση, μια θεσπέσια επιλογή είναι το βρασμένο σε σαφράν και moscato d' asti αχλάδι με μους λευκής σοκολάτας. Extra tips: Live μουσική κάθε Πέμπτη, ενώ κάθε Τετάρτη από τις 18:00 ως τις 20:00 λειτουργεί after work Wednesday. Πίνετε το κοκτέιλ σας κι έχετε free entrance στον πλούσιο μπουφέ του Vinarte, με ατέλειωτες γευστικές μπουκίτσες.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Ραδιουργίες
Κοίλης 33, Άνω Πετράλωνα, facebook.com/radiourgies
Ακριβώς κάτω από το άλσος της Δεξαμένης σας περιμένει ένα μαγαζί φτιαγμένο από νέους ανθρώπους με πολλή φροντίδα, αγάπη και μεράκι. Η φιλοσοφία πίσω από τις Ραδιουργίες είναι απλή. Απλά, ολόφρεσκα υλικά και έμπνευση δίχως περιορισμούς. Το αποτέλεσμα; Καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό και εξαιρετικά μεζεδάκια, από τη σαλάτα με κινόα και τα φοβερά τυροπιτάκια μέχρι τα περίφημα «Συκωτάκια Ραδιουργιών» (με ξίδι μπαλσάμικο και πετιμέζι), το απάκι (καπνιστό χοιρινό με φρέσκο κρεμμύδι και φρέσκο πιπέρι) και την παραδοσιακή καρυδόπιτα για την πιο γλυκιά επίγευση. Extra tip: Ο ανοιξιάτικος καιρός θα ξανακάνει την ταράτσα των Ραδιουργιών σημείο συνάντησης της Αθήνας.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter

Άρωμα Ικαρίας
Χρυσανθέμων 84, Ν. Ηράκλειο, 210 2853914, facebook.com/arwmaikarias
Άνοιξε πριν από περίπου δύο μήνες, φέρνοντας τα αρώματα της Ικαρίας στην καρδιά του Νέου Ηρακλείου. Zεστό και πραγματικά παρεΐστικο μεζεδοπωλείο, που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις συνταγές του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, απ' όπου προμηθεύεται φυσικά και το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του. Όσο για τα πιάτα που σερβίρει; Το ένα καλύτερο από το άλλο, από την τρομερή μανιταρόπιτα και το περίφημο κατσικάκι στο πουγκί μέχρι την ωραία παξιμαδοσαλάτα με ντόπιο τυρί και παξιμάδια ψημένα σε ξυλόφουρνο και άλλα πολλά. Για το κρασί, το τσίπουρο και το κοκκινέλι που συνοδεύουν το φαγητό δεν χρειάζεται να ρωτήσετε, φυσικά, από πού έρχονται. Το Άρωμα Ικαρίας είναι ανοιχτό: Τρ.-Παρ. 19.00-μέχρι αργά, Σάβ., Κυρ. από το μεσημέρι. Extra tip: Καλή, έντεχνη μουσική.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter


Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, Nεφέλη / 210 3845974, Violette, facebook.com/amalaxeiresto
Από πέρσι που μετέτρεψαν το παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων σε έναν διπλό γαστρονομικό προορισμό απέκτησε φανατικό κοινό. Από τη μία, το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο Άμα Λάχει στης Νεφέλης και, από την άλλη, το ξενιτεμένο αδελφάκι του, το γαλλικό μπιστρό Άμα Λάχει στης Βιολέτ. Εξαιρετικοί μεσογειακοί μεζέδες, όπως τα φιλετάκια μπακαλιάρου σε κρούστα από καρύδια με ζακυνθινή αλιάτα ή το θρακιώτικο σαγανάκι με καραμανλίδικο παστουρμά, συναντιούνται με τις εκλεπτυσμένες προτάσεις της σύγχρονης σπιτικής, γαλλικής κουζίνας και συγκροτούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό για κάθε γούστο.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter


Μεζεδ...άδικο
Πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι,211 4031637, facebook.com/mezedadiko
Παρεΐστικο στέκι με χαρούμενη ατμόσφαιρα και καταπληκτικό φαγητό. Τα πάντα ξεκινούν από τον Αντώνη, τον ιδιοκτήτη, που τους υποδέχεται όλους σαν να είναι φίλοι από καιρό. Μόλις καθίσουν όλοι γύρω από το τραπέζι, το καλό χύμα κρασί αρχίζει να ρέει κι έπειτα ακολουθούν τα εξαιρετικά ορεκτικά και οι φοβεροί μεζέδες. Δροσερές σαλάτες, σκορδόψωμο, πατάτες τηγανητές, κολοκυθοκεφτέδες και φάκελος (φέτα μέσα σε φύλλο με σουσάμι και μέλι) για αρχή, μπουκιές χοιρινού με μαχλέπι, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, κάρι και ρύζι, ψητά στα κάρβουνα και άλλα πολλά, που όλα μαζί δεν ξεπερνούν τα €15 το άτομο. Η καλή μουσική (ρεμπέτικα, αρχοντορεμπέτικα και έντεχνα) μεγαλώνει τους καημούς και φέρνει κι άλλο κρασί στο τραπέζι.

Πού θα φάμε αυτές τις μέρες στην Αθήνα; Facebook Twitter


Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευάς
Ανδρ. Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, 210 8980220, www.papaparaskevas.gr
Το θρυλικό ξανθιώτικο ζαχαροπλαστείο που εδώ κι ενάμιση περίπου χρόνο «έκανε απόβαση» στη Γλυφάδα, «εθίζοντας» τους Αθηναίους στα απαράμιλλα παραδοσιακά γλυκά του, συνεχίζει με την ίδια αγάπη και μεράκι να προσφέρει μικρές γευστικές απολαύσεις για κάθε γούστο. Ένεκα της Σαρακοστής, λοιπόν, ετοίμασε μια σειρά από ωραία, νηστίσιμα κεράσματα, όπως το αμυγδαλωτό (σκέτο, με μαύρη σοκολάτα, με αμύγδαλο, με βύσσινο, με πραλίνα), το τρουφάκι μαύρης λαχταριστής σοκολάτας, τα νηστίσιμα ανώμαλα και τα καρυδάκια –νηστίσιμη καριόκα–, καθώς και άλλες τρεις μοναδικές, νηστίσιμες πάστες (ροδίνι, πορτοκαλένια, ferrero). Ανακαλύψτε τα!

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ