Λίγο η ανάγκη, λίγο η νέα τάση που θέλει cocooning αλλά μαζί με διασκέδαση και κουλτούρα, οι Αθηναίοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν ό,τι μπορείς να φανταστείς: από supper-club παράνομων σεφ που διοργανώνουν γκουρμέ βραδιές με φίλους και φίλους φίλων (ο μόνος τρόπος να τα μάθεις είναι μέσω mail από ανθρώπους που έχουν ήδη συμμετάσχει) μέχρι συναυλίες και ξέφρενα πάρτι. «Με 15 ευρώ για συμμετοχή μαζεύονται ετερόκλητοι άνθρωποι για φαγητό, κουβέντα και ό,τι προκύψει» μας λέει η Ε., που εδώ και δύο χρόνια διοργανώνει δείπνα στο σπίτι της. Το ξεκίνησε για μια παρέα φίλων και γρήγορα οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. «Τα 15 ευρώ που πληρώνει το κάθε άτομο ίσα που καλύπτουν τα έξοδα για τα υλικά και τα κρασιά που σερβίρονται. Περισσότερο είναι ένα συμπόσιο για συζήτηση και γνωριμίες», λέει.

 

Τα πάρτι των Callas στο διαμέρισμά τους μία φορά το μήνα είναι εντελώς δωρεάν, με αφορμή την κυκλοφορία του περιοδικού που βγάζουν, του «Lust». Εκτός από γνωστούς DJs, που συνήθως ξεσηκώνουν για χορό, έχει εμφανιστεί ζωντανά σχεδόν όλη η νέα ελληνική σκηνή. Και δεν είναι ο μόνος χώρος. Συναυλίες «δωματίου» διοργανώνονται εδώ και δύο χρόνια σε σπίτια με πρόχειρο φαγητό, τσάι, γλυκά και βραδιές ηλεκτρονικής μουσικής ή πιάνου. Ξεκίνησε από τα Εξάρχεια και τώρα γίνονται σε πολλά σημεία της Αθήνας.

 

 

 

Τον περασμένο μήνα διοργανώθηκε και το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ σε διαμέρισμα, μόνο για φίλους και γνωστούς, αλλά επιτρεπόταν ο καθένας να φέρει μέχρι και δύο αγνώστους. Το Tribola Film Festival, «το πιο ανεξάρτητο φεστιβάλ του κόσμου», είχε τις βραβευμένες ταινίες στο φετινό φεστιβάλ Sundance και αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Πάολο Σορεντίνο. Η επιτυχία του μεγάλη και τον επόμενο Οκτώβριο θα επαναληφθεί με ακόμα καλύτερη οργάνωση.

 

Οι γκαλερί-project-spaces, όπως η Fokidos στους Αμπελοκήπους (Φωκίδος 21), που στεγάζεται στο διαμέρισμα δύο νέων παιδιών, επιβεβαιώνει τη νέα τάση και είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Στα λιγοστά τετραγωνικά ενός σπιτιού που κατοικείται, η κουλτούρα του DIY θριαμβεύει. Το ίδιο και στα διαμερίσματα που μετατρέπονται σε θεατρική σκηνή για παραστάσεις και performances, όπως το εξαρχιώτικο σπίτι της Δερβενίων 54, όπου η ομάδα Nova Melancholia ανέβασε τον προηγούμενο μήνα την παράσταση Εκτοπλάσματα. Η Αθήνα δεν ήταν ποτέ πιο δημιουργική και πιο ενδιαφέρουσα.