Η κυρία Κατερίνα του γραφείου συνοικεσίων «Λούης»... Φωτ. Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO
Η κυρία Κατερίνα του γραφείου συνοικεσίων «Λούης»... Φωτ. Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO

 

Το γραφείο Λούης μετράει 70 χρόνια ζωής. «Ξεκίνησε το 1974» λέει η κυρία Κατερίνα που το κληρονόμησε από τον πατέρα της. «Ο πατέρας μου ήξερε πάρα πολύ κόσμο. Του ζητούσαν συνέχεια οι φίλοι του να τους γνωρίσει κανέναν καλό σύντροφο για το παιδί τους, ε, κι έτσι κατέληξε να ανοίξει το γραφείο. Εν συνεχεία πήρα εγώ τη σκυτάλη και φτάσαμε να γραφτούμε δύο φορές στο βιβλίο Γκίνες για το σύνολο των γάμων που πετύχαμε. Το 2004 με 507 γάμους και το 2012 με 853. Σκεφτείτε ότι ξεπεράσαμε ολόκληρη Αμερική, όπου το συνοικέσιο δεν είναι θέμα ταμπού, όπως εδώ».

 

Η κυρία Κατερίνα παντρεύτηκε από συνοικέσιο. «Είχε έρθει ο άντρας μου στο γραφείο για να "γραφτεί" και τον γράπωσα αμέσως. Σιγά μην τον άφηνα. Τώρα έχουμε τρία παιδιά, τα οποία –απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα– θα συνεχίσουν τη δουλειά του γραφείου. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά, άλλωστε, αν δεν πίστευα στον γάμο και τα οφέλη του. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, έχουμε πιο πολλή δουλειά από ποτέ, και όσο περνάει ο καιρός έχουμε περισσότερη. Το θέμα με το Ίντερνετ είναι ότι, αντί να διώξει τον κόσμο από τα γραφεία, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ο κόσμος κατάλαβε ότι τα περισσότερα εκεί μέσα είναι ψέματα, και είναι λογικό. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φτιάξω ένα ψεύτικο προφίλ και να το παίζω όποιος θέλω. Άσε που η όλη επαφή είναι πάνω από το πληκτρολόγιο και οι περισσότεροι είναι παντρεμένοι και ανώμαλοι. Τα γραφεία συνοικεσίων δίνουν στον άνθρωπο την ασφάλεια και τη διακριτικότατα που χρειάζεται, έτσι ώστε να βρει τον κατάλληλο σύντροφο. Ο κόσμος, όταν ακούει συνοικέσιο, γελάει, γιατί πιστεύει ότι ο κάθε κουτσός και στραβός θα καταφύγει στα γραφεία συνοικεσίων για να βρει ταίρι, αλλά είναι μεγάλο λάθος. Ποιος θα πληρώσει σε ένα γραφείο για να του βγει το κουσούρι; Εδώ έρχονται άνθρωποι με απαιτήσεις, οι οποίοι έχουν τρία βασικά πράγματα: την ίδια πρόθεση, την ανάγκη για ασφάλεια και την επιλογή. Οπότε, μη σου φαίνονται καθόλου απίθανες οι αγγελίες, έχουμε απ' όλα τα επαγγέλματα. Οι μόνες που μου έχουν ξεφύγει είναι η κομμώτριες.

 

»Έρχονται άνθρωποι από 18 μέχρι 88. Όταν ο νέος σήμερα ξεκινάει την ερωτική του ζωή από τα 15 και πιο νωρίς, φτάνοντας στην ηλικία των 20 και κάτι, έχει τουλάχιστον ήδη μία επταετία εμπειριών, που τον έχει κάνει πιο επιλεκτικό στις σχέσεις του, πόσο μάλιστα σε θέματα γάμου. Έτσι, καταφεύγει στο γραφείο που του δίνει τη δυνατότητα να είναι επιλεκτικός και να νιώθει ασφάλεια. Άλλωστε, να ξέρεις ότι δύο ηλικιακές ομάδες έχουν ανάγκη από σύντροφο, οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι».

 

Φωτ. Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO
Φωτ. Στάθης Μαμαλάκης/ LIFO