Η κρίση μάς έκανε να βρούμε υπέροχες λύσεις, να κόψουμε τις σπατάλες και να σκεφτούμε πιο πρακτικά. Ακόμα κι όταν όλα αυτά τα δυσάρεστα τελειώσουν, όσα έχουμε ανακαλύψει αυτό τον καιρό θα παραμείνουν.

 

Ανταλλαγές υπηρεσιών, secondhand μαγαζιά και ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στο κέντρο της πόλης είναι λίγες μόνο από τις εναλλακτικές που δημιούργησε η κρίση τα τελευταία χρόνια. Οι οικονομικές συνθήκες άλλαξαν και οι Αθηναίοι άρχισαν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Έγιναν πιο ανοιχτοί σε καινούργιες προτάσεις, πιο δημιουργικοί. Επινόησαν δικές τους λύσεις και υιοθέτησαν ιδέες που λειτουργούσαν για χρόνια στο εξωτερικό. Βρήκαν εναλλακτικές που βασίζονται στην ιδέα ότι αυτό που είναι περιττό για κάποιον μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον άλλο.

 

Τα πάρτι ανταλλαγής ρούχων γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και secondhand μαγαζιά κάνουν την εμφάνισή τους και στο κέντρο. Το timing βοήθησε αρκετά βέβαια, μια και τα vintage και retro ρούχα έχουν επανέλθει στη μόδα. Το kiloshop, που άνοιξε πρόσφατα στο Μοναστηράκι, αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εγχειρήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα bazaars ανταλλαγής που διοργανώνονται όλο και πιο συχνά ακόμη και από μεγάλα ιδρύματα όπως το «Μιχάλης Κακογιάννης».

 

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην πλατεία Δεξαμενής
Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην πλατεία Δεξαμενής

 

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι μία ακόμη καινοτομία για τους κατοίκους της πόλης. Ξεκίνησε από την Κηφισιά, επεκτάθηκε στη Στέγη και στην πλατεία Δεξαμενής και έχει στόχο να φτάσει σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Πρόκειται για μια υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, που βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της και περιέχει υλικό που εναλλάσσεται καθημερινά. Είναι πολύ δημοφιλής και ο κόσμος έχει πάει την ιδέα ένα βήμα παρακάτω, καθώς, εκτός από βιβλία, αφήνει πια παιχνίδια και σχολικά ήδη.

 

Έκτος από βιβλία, όμως, οι Αθηναίοι πλέον ανταλλάσσουν και υπηρεσίες. Η τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων. Οι χρήστες απλώς γράφονται στο site (www.time-exchange.gr) και ο καθένας προσφέρει το χρόνο αλλά και τις υπηρεσίες του με αντάλλαγμα να επωφεληθεί από αντίστοιχες που παρέχουν τα διάφορα μέλη. Για παράδειγμα, μία ώρα μαθήματος ισπανικών για μία ώρα babysitting ή μία ώρα επίσκεψης στον γιατρό για μία ώρα μαθήματος αυτοάμυνας.

 

Γνωστοί και άγνωστοι μοιράζονται ακόμα και τα αυτοκίνητα, αλλά και τη βενζίνη τους, για να μετακινηθούν στην πόλη. Το site του carpooling (www.carpooling.gr) είναι η μεγαλύτερη ελληνική βάση συνοδήγησης. Με τον καιρό αποκτά όλο και περισσότερα μέλη, αφού αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική γι' αυτούς που δεν θέλουν να χαλάνε τα λεφτά τους για βενζίνη.

 

Ένα από τα πιο χρήσιμα εγχειρήματα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη είναι η δράση της μη κερδοσκοπικής ομάδας «Μπορούμε». Η ομάδα διανέμει το φαγητό που προσφέρεται από τις διάφορες εταιρείες σε ιδρύματα, συσσίτια και σε όσους έχουν ανάγκη. Έτσι, προσφέροντας 1.000 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο την ημέρα, δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τα τρόφιμα που παλαιότερα κατέληγαν στα σκουπίδια.