Έναν αγώνα δρόμου κάνει το Mega με «έπαθλο» την επιβίωσή του. Στις 24 Σεπτεμβρίου καλείται να καταβάλει τη δεύτερη δόση ύψους 10 εκατ. ευρώ ενός ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε το Mega θα πρέπει να έχει κατορθώσει να συνάψει μια νέα δανειακή σύμβαση που θα του επιτρέψει να«ανασάνει», αφού η αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή των οφειλών σε Studio ATA και Άνωση, τις εταιρείες των βασικών μετόχων του Mega.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Παρά τις περικοπές και τα 3 κύματα λιτότητας και τις αποχωρήσεις 76 ατόμων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οι ζημίες αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να έχει υποχωρήσει στα 57 εκατ. ευρώ. Ο συνδυασμός αυτός της λιτότητας, του περιορισμού των εσόδων από τη διαφήμιση, της άρνησης χορήγησης νέων δανείων, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στο Mega, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του, αφού οι συγχωνεύσεις ή οι κα ταρρεύσεις είναι αναπόφευκτες. Ήδη η τηλεοπτική αγορά έχει μικρύνει κατά δύο σταθμούς, μετά το λουκέτο στο Alter και τις απώλειες στη διαφήμιση, που αντιστοιχούν στα έσοδα ενός ακόμη καναλιού. Το 2008 μοιάζει πολύ μακρινό, όταν στο Mega εισέρρεαν, μόνο για εκείνη τη χρονιά, 38 εκατ. ευρώ από την πώληση στη Forthnet (nova) του μεριδίου της στη NetMed NV. Κι έτσι, από την επιλογή της παραγωγής του «Νησιού» αλλά και δεκάδων άλλων σίριαλ, το κανάλι έφτασε σήμερα να μεταδίδει ολόφρεσκα προγράμματα από τη γειτονική Τουρκία.

Είναι ειρωνικό, αλλά το κανάλι που με φανατισμό υποστηρίζει από το δελτίο ειδήσεών του το Μνημόνιο, καθορίζοντας την πολιτική ατζέντα της ενημέρωσης της χώρας, κινδυνεύει από την εφαρμογή του. Η αίσθηση είναι βέβαια πως κάποια λύση θα βρεθεί στην περίπτωση του Mega, καθώς και εδώ θα εφαρμοστεί το ίδιο δόγμα με τις επενδυτικές τράπεζες, τις οποίες έσωσαν οι πολίτες στις ΗΠΑ: «Too big to fall».