Τη Xαρούλα Αλεξίου την ξέρω τριάντα χρόνια. Γνωριστήκαμε από τη Δήμητρα τη Γαλάνη όταν τραγουδούσανε μαζί στον «Ζυγό», στην Πλάκα. Τότε ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Ήταν λίγο πριν βγάλουν τον δίσκο «Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας» το '81. Με παίρνανε τηλέφωνο στα διαλείμματα και μου λέγανε «Για πες μας ένα τραγούδι» για να γελάνε με τη φωνή μου.

Τη Χαρούλα την παρακολουθώ. Ξέρω για τη ζωή της, την καταλαβαίνω.

Διαβάζοντας τους στίχους των καινούργιων της τραγουδιών, βλέπω ότι στέκονται ως ποιήματα - μπορούν να δημοσιευτούν ως ποίηση. Δεν έχουν αυτό το κινηματογραφικό ή το αναφορικό. Είναι μια ωραία γλώσσα που ρέει, με πλήρες σενάριο. Όλα αυτά που διαβάζει κανείς είναι η συναισθηματική διαδρομή της: το πώς αντεπεξέρχεται στη δουλειά της, στους γάμους, στους έρωτές της, σε όλα.

Το κάθε τραγούδι εχει και κάτι το οποίο την έχει απογοητεύσει. Είναι σκεπτόμενα τραγούδια· έχει συνείδηση του τι κάνει και τι αισθάνεται. Είναι η αλήθεια της, είναι η ζωή της όλο αυτό· «δυο λόγια καθαρά στο άδειο σου το χέρι». Πέφτει σε γκρεμούς, αλλά στεκεται. «Στην άκρη του γκρεμού γυρνώ την άκρη στον χαμό και ξαναρχίζω», γράφει. Ξανασηκώνεται.

«Λέω πως δεν μπορεί, μια θέση θα κρατάς πλάι στο μαξιλάρι σου αν μ'αγαπάς». Αυτά είναι γεμάτα νοσταλγία.  Κάποιος έρωτας... Είναι και πολύ γενναιόδωρη με όλους αυτούς που πέρασαν από τη ζωή της. Εγω δεν θα ήμουνα.

Μου άρεσε πιο πολύ ο στίχος «όπου και να 'σαι η αγάπη θα σε βρει». Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο.

Φωνές έχουν πάρα πολλοί - η μισή Ελλάδα τραγουδάει. Της Χαρούλας η φωνή είναι έξυπνη, περνάει από μέσα της. Έχει πάθος.

Είναι πολύ θηλυκιά· έχει αυτό το γυναικείο, το γήινο. Μ'αρέσει η κίνησή της, το χιούμορ της. Να κατι που δεν φαίνεται στους στίχους της: έχει φοβερό χιούμορ! Εκανε ένα πάρτι Γιουροβίζιον με τη Δήμητρα τη Γαλάνη κι εγώ πήγα με βιβλίο γιατί έλεγα ότι θα βαρεθώ. Η Χαρούλα και η Δήμητρα κάνανε τις τραγουδίστριες.Το γέλιο που κάναμε δεν περιγράφεται.

Ακόμα κι όταν της συμβαίνει κάτι τραγικό, όταν αρχίζει και το διηγείται αλλάζει και το κάνει κωμικό. Το ξορκίζει αυτομάτως. Είναι πολύ μεγάλο ταλέντο αυτό.