1. ΑΠΟΧΤΙ - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Παστό χοιρινό βουτηγμένο στο ξίδι σε μια κρούστα από τριμμένο θρούμπι, κανέλα και πιπέρι.

 

2. ΑΡΣΕΝΙΚΟ - ΝΑΞΟΣ

Σκληρό κίτρινο επιτραπέζιο τυρί. Παράγεται στη Νάξο.

 

3. ΓΚΑΒΑΦΕΣ - ΓΚΑΒΑΦΕΣ

Το ασυνήθιστο αυτό τροπικό φρούτο με το έντονο κίτρινο χρώμα που φύεται αποκλειστικά στο νησί της Λέρου θυμίζει λεμόνι εξωτερικά αλλά είναι μαλακό και γλυκό εσωτερικά.

 

4. ΛΟΥΖΑ - ΤΗΝΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ

Το γευστικότερο αλλαντικό του Αιγαίου: Το ψαρονέφρι του χοίρου. Αλατίζεται, αρωματίζεται με θυμάρι και μπαχάρι, τυλίγεται στο έντερο του χοίρου και στεγνώνει στο βοριά.

 

5. ΜΑΣΤΕΛΟ - ΧΙΟΣ

Τρυφερό κρέας από κατσικάκι που σιγοψήνεται πολλές ώρες πάνω σε κλιματόβεργες, μέσα σε πήλινο σκεύος με κρασί, άνηθο και μάραθο.

 

6. ΜΟΣΕΝΤΑ - ΙΟΣ

Ή, αλλιώς, καρπουζόπιτα. Παρασκευάζεται από χυμό καρπουζιού, αλεύρι, ζάχαρη, σουσάμι, μέλι και κανέλα. Το γλυκό καρπούζι, από μικρά κομμάτια φλοιού καρπουζιού με μέλι, κανέλα και γαρύφαλλα.

 

7. ΠΟΣΙΑΣ - ΚΩΣ

Πόσιας ή κρασοτύρι της Κω. Είναι τυρί με ονομασία προέλευσης, με χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση. Εξωτερικά έχει το χρώμα το κρασιού και παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

 

8. ΣΑΛΑΜΟΓΙΑ - ΡΟΔΟΣ

Μυζήθρα που ωριμάζει σε άλμη μαζί με κόκκους πιπεριού.

 

9. ΣΑΛΑΤΟΥΡΙ - ΠΟΡΟΣ

Σαλάτα από καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ψαχνό του σαλαχιού, με κρεμμυδάκι, μαϊντάνο, λάδι και πιπέρι.

 

10. ΠΑΣΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ελληνική απάντηση στο σούσι.