• Τι εστί IPTV;

Εν ολίγοις, το IPTV είναι το σύστημα μεταφοράς ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μέσω Ιnternet, κυρίως μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων. Με άλλα λόγια, αντί να λαμβάνουμε στο σπίτι μας ή οπουδήποτε αλλού τηλεοπτικό σήμα μέσω των παραδοσιακών τρόπων εκπομπής και λήψης (πομπός/αναμεταδότης και κεραία/δέκτης) λαμβάνουμε το σήμα ψηφιοποιημένο μέσω της σύνδεσής μας στο Ιnternet.

Τα υπέρ;

Οι δύο νέοι παίκτες στο χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης (Conn-X TV και HOL-TV) μας παρέχουν τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι μεταδίδουν και φθάνει μέσω Ιnternet στις οθόνες μας. Έτσι, μπορούμε να παγώσουμε την εικόνα του ζωντανού προγράμματος που λαμβάνουμε, να αντιγράψουμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα για μετέπειτα θέαση, να έχουμε πρόσβαση σε premium περιεχόμενο όπως πρόσφατες ταινίες κατά παραγγελία, εξειδικευμένα κανάλια κ.λπ. Και όλα αυτά με εικόνα υψηλής ευκρίνειας HDTV, κάτι που μέχρι τώρα φάνταζε μακρινό στη χώρα μας και το ζηλεύαμε στα προγράμματα που κατεβάζαμε.

Τα κατά;

Όπως ο,τιδήποτε που πρωτολανσάρεται στην αγορά, έτσι και το IPTV είναι με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο ότι θα κάνει ένα beta testing (δηλαδή έναν άτυπο έλεγχο για λάθη παραλείψεις και bugs) στις πλάτες των καταναλωτών που θα σπεύσουν να γίνουν συνδρομητές.

Τι υπάρχει στην ελληνική αγορά;

Αυτήν τη στιγμή δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών παρέχουν αυτή καθεαυτή IPTV: Η Hellas ON Line και το Conn-X. Καλό θα ήταν, πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε τη νέα πλατφόρμα (και εφόσον υποστηρίζεται η περιοχή σας), να ψάξετε διεξοδικά τι προσφέρει ο κάθε πάροχος και σε τι τιμές, ώστε να κάνετε την πιο συμφέρουσα κίνηση.