Τα «μοντέρνα» της Αθήνας ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα καλά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα σε αρχιτέκτονες και διανοούμενους. Σήμερα η πιάτσα της Σκουφά χρωστάει ένα κομμάτι της γοητείας της στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των καφέ και των μπαρ που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή στεγάζεται στα ισόγεια υπέροχων μοντέρνων πολυκατοικιών του ‘30 αλλά και μεταγενέστερων.

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο η Σκουφά και το Κολωνάκι, όπου για τους γνωστούς λόγους συγκεντρώνονται ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα του αθηναϊκού μοντερνισμού. Είναι τα Εξάρχεια, είναι η Νεάπολη, είναι η Κυψέλη, είναι το Κουκάκι, είναι τα Πατήσια. Σε όλο το ευρύτερο κέντρο της πόλης μας επιβιώνουν εκατοντάδες μοντέρνα σπίτια και πολυκατοικίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παραμένει απροστάτευτη θεσμικά. Ελάχιστα μοντέρνα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «διατηρητέα», στο μοντέλο των νεοκλασικών, και υπάρχει πάντα ο φόβος μιας μαζικής αποψίλωσής του.

Προς το παρόν, μας σώζει το γεγονός ότι σ’ ένα σημαντικό βαθμό έχουμε να κάνουμε με πολυκατοικίες που δύσκολα κατεδαφίζονται. Αυτό που μας λείπει ακόμα είναι μια επίσημη χαρτογράφησή τους με αξιολογικό χαρακτήρα, προκειμένου να σώσουμε τα πιο σημαντικά. Και να μην ξεχνάμε ότι τα μοντέρνα διαμερίσματα του ‘30 είναι οι μακρινοί συγγενείς του δικού μας τρόπου ζωής, καθώς και ότι οι συγκλονιστικές διακοσμητικές λεπτομέρειές τους (κουπαστές, κλιμακοστάσια, δάπεδα, έρκερ, εξώστες, κ.λπ.) τα καθιστούν σήμερα την επιτομή του urban chic.