Κι εκεί που όλοι είχαν κάπως ξεχασμένη την έννοια του e-book ή ηλεκτρονικού αναγνωστικού, το Amazon, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα του κόσμου, μας το ξαναθύμισε με το Kindle, τη νέα συσκευή ανάγνωσης που λανσάρισε την προηγούμενη εβδομάδα. Με design βγαλμένο κατευθείαν από τα ‘80s, το Kindle υπόσχεται έναν επαναστατικό τρόπο ανάγνωσης ηλεκτρονικών κειμένων, όπως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, σε μια ευανάγνωστη γκρι οθόνη, ικανή να απεικονίσει και φωτογραφίες σε grayscale.

Όπως ήταν φυσικό, οι δημοσιογράφοι που παρευρέθησαν στην παρουσίαση του Kindle από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του Amazon Jeff Bezos, στη Νέα Υόρκη, αναρωτήθηκαν εύλογα με ποιους τρόπους ο χρήστης της συσκευής θα μπορεί να αγοράζει και να κατεβάζει περιεχόμενο (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ.).

Η απάντηση ήταν απλή αλλά αποστομωτική. Αντί να αγοράζει ο αναγνώστης το περιεχόμενο μέσω του PC του και κατόπιν να το «κατεβάζει» στη συσκευή, θα προμηθεύεται τα βιβλία ή τις εφημερίδες του απευθείας μέσω της συσκευής. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως όλα τα κόστη σύνδεσης και ασύρματης μεταφοράς των data -η οποία θα πραγματοποιείται μέσω ενός αμερικανικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας- τα επωμίζεται η ίδια η Amazon. Έτσι ο υποψήφιος αναγνώστης καλείται να πληρώσει στην Amazon μόνο την αντικειμενική αξία του αναγνώσματος ή της συνδρομής του.

Η αξία του Kindle ανέρχεται στα 399 δολάρια, ενώ μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμοι πάνω από 90.000 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων στην τιμή των 9,99 δολαρίων. Αν κάποιος από τους αναγνώστες της στήλης βρέθηκε στην Αμερική και χρησιμοποίησε το Kindle ας μας καλέσει στα τηλέφωνα της εφημερίδας (απαντάμε με τις ολοκαίνουργιες οικολογικές ασύρματες συσκευές Eco Dect της Siemens) για να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ 07

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ7 που προβάλλει την κινηματογραφική δημιουργία με τη χρήση του βίντεο και των νέων μέσων πραγματοποιείται στις 7-12 Δεκεμβρίου 2007 στην Αθήνα, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός). Για άλλη μια χρονιά, η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά τμήματα: την Επιλογή Πλατφόρμα, όπου 13 ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο, που δεν έχουν υποστεί μεταγραφή σε φιλμ, μέγιστης διάρκειας 45 λεπτών, επιλέγονται για να διαγωνισθούν ενώπιον της Κριτικής Επιτροπής για το Μέγα Βραβείο του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες: www.platformavideo.eu.