Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα

Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα Facebook Twitter
0

 

Με άρωμα άλλης εποχής έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο μαγαζί –μεζετζίδικο, όπως το ίδιο συστήνεται–, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου. Ζει στον παλμό της αγοράς, με τα εμπορικά μαγαζιά γύρω-γύρω, και δίνει ιδέες στους εργαζόμενους για νόστιμο τσιμπολόγημα. Εδώ ψωνίζεις δραμινά αλλαντικά Sary, αξιόλογα τυριά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα, δοκιμάζεις και πίνεις μια μπίρα ή ένα ούζο. Εικόνες, γεύσεις και συνήθειες από το παρελθόν συναντούν τη σύγχρονη προσέγγιση που προσβλέπει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο είναι ένα κόσμημα από τις αρχές του 1900, με ζωγραφιστά ταβάνια, πέτρινους τοίχους και ψηφιδωτό δάπεδο. Στο κέντρο δεσπόζουν οι βιτρίνες που ξεχειλίζουν αλλαντικά, «παστιρμάδες» (όπως τους αναφέρει), τυριά, καβουρμάδες και σουτζούκια. Στα ράφια φιγουράρουν χειροποίητα ζυμαρικά από τη Θράκη και την Ξάνθη, τουρσιά και παξιμάδια. Δίπλα από την ανοιχτή κουζίνα με τα μπακιρένια σκεύη βγαίνουν οι μεζέδες, στηριγμένοι στα προϊόντα που πουλάει. Παίρνεις θέση στα ξύλινα τραπέζια με το λευκό μάρμαρο και για το καλωσόρισμα έρχονται πάνω σε λαδόκολλα λεπτοκομμένες φέτες παστουρμά και πικάντικα τυράκια. Αρχή με παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα (€5) με χειροποίητο φύλλο γιουφκά, περασμένα όμορφα από το τηγάνι. Ωραιότατα τα χειροποίητα ντολμαδάκια από τα χεράκια της μανούλας του Φάνη (€4,20) που ευωδιάζουν δυόσμο και συνοδεύονται με γιαούρτι. Το νιότικο σαγανάκι (€4), με εξαιρετικής ποιότητας τυρί από την  Ίο, είναι καλοφτιαγμένο. Εκτίμησα τη φρεσκάδα της σαλάτας ρόκα με κύβους καβουρμά και ντομάτα και πινελιές από τραγανές αμπελοκορφές τουρσί (€5). Πραγματικά υπέροχη, με τα υλικά να ισορροπούν σε ένα γευστικό σύνολο. Από τα ζεστά πιάτα ψηφίζω τον ζεστό βοδινό καβουρμά που έρχεται σε μαύρο σαγανάκι με πατάτες, πιπεριές και άνηθο (€5). Γαργαλιστικός μεζές, με την καλή πρώτη ύλη σε πρώτο πλάνο να σε κερδίζει. Υπάρχει φροντίδα, το διαπιστώνεις στο λουκάνικο κεφτέ (€5,50) με τη μεστή γεύση, που συνοδεύεται από ζεστές, αφράτες πίτες από την Ξάνθη, περιχυμένες με ντοματένια σάλτσα και από δίπλα γιαούρτι ραντισμένο με πάπρικα. Για όσους αγαπούν τα καυτερά, η τηγανιά σουτζούκι Αδάνων (€5) καίει διαβολικά και στον κατάλογο δικαίως το υπογραμμίζουν με τη λέξη «πύραυλος». Το μεζετζίδικο «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» μπορεί να υπερηφανεύεται για τους καλοφτιαγμένους μεζέδες του: είναι απλοί, νόστιμοι και διαθέτουν εντυπωσιακή καθαρότητα. Οι γεύσεις των υλικών σολάρουν σε κάθε πιάτο. Και όλο αυτό το γευστικό παιχνίδι εξυπηρετεί πλήρως τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Την επιμέλεια του μενού έχουν αναλάβει η Στέλλα Σπανού και ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, ενώ ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, βαθύς γνώστης των αλλαντικών και των τυριών, μπορεί να σε εκπλήξει με κάποιο ξεχωριστό τυρί που θα σου προτείνει να δοκιμάσεις. Για το τέλος, ο μπακλαβάς της κυρίας Βασιλικής, της μητέρας του Φάνη, ήταν ποίημα: με χειροποίητο φύλλο τραγανό, γέμιση από χοντροκομμένα καρύδια και τέλεια σοροπιασμένο. Μου άρεσε η μικρή πίσω αυλή που σύντομα θα είναι έτοιμη, με άφθονα λουλούδια. Θα κλείσω επισημαίνοντας τη διάθεση φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του μαγαζιού. Είναι από τους προορισμούς που θα σύστηνα στους φίλους μου. 

☛ Τα καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, 210 3254184.

 

Για όλη τη μέρα. Το Sam είναι ένα καινούργιο all day μαγαζί που ήδη έχει μπει στην ατζέντα του κολωνακιώτικου κοινού που θα περάσει το πρωί να πιει έναν καφέ, να καλμάρει την πείνα του με ένα σάντουιτς και το βράδυ να γευτεί κάποιο από τα μεσογειακά πιάτα του μενού ή να πιει ένα από τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ που σερβίρει η μπάρα. Και όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του, καλύπτοντας τις διαθέσεις του κόσμου. Ο χώρος, φτιαγμένος με άποψη σε αποχρώσεις του γκρι, με καναπέδες βολικούς, ενώ το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα όμορφα έργα των Ελλήνων ζωγράφων, του Ακριθάκη και του Αχιλλέα Χρηστίδη, που διακοσμούν τους τοίχους. Το περιβάλλον είναι χαλαρό και ενισχύεται από τις ευχάριστες μουσικές. Έχεις την αίσθηση ότι η σάλα του δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί παρέες που θέλουν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν φιλικές κουβέντες. Ο Sam δίνει διακριτικά το «παρών» και με ευγένεια θα σε εξυπηρετήσει. Βράδυ καθημερινής συναντηθήκαμε τρεις φίλοι και με ένα ποτήρι κρασί μπροστά μας διατρέξαμε τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις (σαλάτες, πίτσες, πάστα, ριζότο) που καλύπτουν όλα τα γούστα. Λιγουρευτήκαμε τα μπέιγκελ και δοκιμάσαμε αυτό με κατσικίσιο τυρί και προσούτο (€6) που ήταν ευχάριστο, με αφράτο το μπέιγκελ και σε σωστές δόσεις τα υλικά του. Ακολούθησε μια ωραία και δροσερή σαλάτα με μοτσαρελάκια, ντοματίνια-γλύκισμα, κρουτόν και λάδι βασιλικού (€8). Την προσοχή μου τράβηξε η σαλάτα κινόα με καπνιστή ρέγκα, φαγόπυρο, ιπποφαές, ηλιόσπορους και goji berry (€11), σούπερ υγιεινή και δυναμωτική. Τη σημείωσα για να τη δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε το μοσχαρίσιο φιλέτο που συνόδευαν ψητά λαχανικά και chutney μήλου (€19) και ήρθε ωραία ψημένο, όπως το ζητήσαμε, τρυφερό – και πολύ του πήγαινε η καλοφτιαγμένη chutney μήλου. Η λίστα κρασιών είναι μαζεμένη, αλλά δίνει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Ο Sam καταφέρνει αυτό που επιδιώκει, να συνδυάσει το φροντισμένο φαγητό με φίνα ατμόσφαιρα.

☛ Sam, Τσακάλωφ 30, Κολωνάκι, 210 3618436.

 

Κυριακές με κρασί και BBQ. Το Κλίμα Κλήμα είναι ένα wine restaurant με άποψη και φιλοσοφία που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο στους λίγους μήνες λειτουργίας του. Έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που τιμάει την κουζίνα του, την οποία επιμελείται ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, αλλά και την καλοστημένη οινική λίστα του με τις 120 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που έχει στήσει ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου. Ο ιδιοκτήτης, ο Γιάννης Μυζάλης, έχει πάθος και όραμα και ακόρεστη δίψα να προσφέρει το καλύτερο. Τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το διαπιστώνεις από τον κομψό χώρο, όπου το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον γίνονται ένα μέσα σε μια πράσινη αγκαλιά-αίσθηση εξοχής. Τα τραπέζια του, ντυμένα με καλόγουστα πλακάκια, και οι αναπαυτικοί καναπέδες προδιαθέτουν για χαλαρές καταστάσεις. Τα κυριακάτικα μεσημέρια το BBQ έχει την τιμητική του και σας βάζει κατευθείαν στο ψητό. Από την πυρά βγαίνουν σεφταλιές σε κυπριακή πίτα, χορταστικές, ζουμερές, αρτυμένες ιδανικά με συνοδεία κρεμμυδιού, ντομάτας και πινελιές σουμάκ (€10). Δύσκολο να αντισταθείς στο πληθωρικό, κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, φτιαγμένο με Βlack Αngus, αλάτι και πιπέρι μέσα σε αφράτο ψωμί μπριός με πίκλες, cheddar και κέτσαπ (€10). Σε κάθε μπουκιά υποκλίνεσαι στη βαθιά νοστιμιά που βγάζει όλη η πρωτογενής γεύση της συγκεκριμένης ποιοτικής κατηγορίας κρέατος. Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των υλικών και τη συνέπεια των εκτελέσεων. Το διαπιστώνεις και στο σουβλάκι από μπούτι κοτόπουλου (€10) που είναι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά, ελαφρύ κι ευχάριστο και συνοδεύεται από ντιπ γιαουρτιού. Το τρυφερό χοιρινό μπριζολάκι λαιμού, επιμελώς μαριναρισμένο σε πάστα μίσο, ζουμερά ψημένο, βγάζει γλυκές νότες. Στο μενού υπάρχει και η δελεαστική πρόταση του mixed grill (€18): παίρνεις καλή γεύση απ’ όλα μέσα από μια πληθωρική πιατέλα που συνοδεύεται από πατάτες Νέας Γης (υπέροχα μικρά λουκουμαδάκια) με τη φλοίδα τους και σε πιο light επιλογή από μπουκετάκια μπρόκολου. Το πάθος για το κρασί πυροδοτεί την ιδέα για τον «Οινοπαραγωγό του Δεκαπενθήμερου» που προβάλλει τα κρασιά του και σε ποτήρι, σε τιμές προσιτές. Για το τέλος, αφράτη, δροσερή μους λεμόνι (€6) ή επιλογή από κάποιο ελκυστικό κοκτέιλ, όπως το Spicy Oasis (€8), με δροσερό αγγούρι, απόσταγμα μαστίχας, κάρδαμο και ροζ πιπέρι, σερβιρισμένο σε ποτήρι του Μαρτίνι. Εύσημα κερδίζουν το φιλόξενο σέρβις και οι άκρως φιλικές τιμές. Εδώ μιλάμε για καλό value for money.

☛ Κλίμα Κλήμα, Παναγή Τσαλδάρη32-34, Μελίσσια, 201 6096786.

 

Ανοιχτές Πόρτες

Το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί ανοίγουν τις πόρτες των επισκέψιμων οινοποιείων και περιμένουν τους φίλους του κρασιού για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με στόχο τα οινοποιεία που συμμετέχουν να φέρουν τους καταναλωτές κοντά στον μαγικό κόσμο του κρασιού και στον χώρο παραγωγής του. Η είσοδος είναι δωρεάν.
www.newwinesofgreece.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ