Κάναμε καλή αρχή φέτος. H σειρά πήγε κάπως έτσι: ψέματα, θέατρο, καρπαζιές και μερικές συλλήψεις, Στην αρχή βγήκε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου –και όχι από τη Καλαμάτα όπου πίνουνε και κανένα μπάφο και βλέπουνε τα πράγματα αλλιώς– και είπε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι τελειώνουν τα βάσανά μας: φέτος ξεκινάει η ανάκαμψη και θα βγούμε να δανειστούμε από τις αγορές.

 

Μετά, ως χώρα-κοιτίδα του πολιτισμού, είχαμε θέατρο: το ΠΑΣΟΚ κονταροχτυπήθηκε δημοσίως με τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει για τα 25 ευρώ που πρέπει πλέον να πληρώνει όποιος εισάγεται σε δημόσιο νοσοκομείο, ακόμα κι αν πλήρωνε μια ζωή –και εξακολουθεί να πληρώνει– ασφαλιστικές εισφορές. Η όλη συμπεριφορά του Αδώνιδος στο θέμα της υγείας θυμίζει σαδιστή που αρέσκεται να βασανίζει ανήμπορους, αλλά στην αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη διέθετε ένα ισχυρό επιχείρημα: «μαζί δεν τα ψηφίσαμε;».

 

Και την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, ένας ανασφάλιστος καρκινοπαθής που, όπως όλοι οι ανασφάλιστοι πλέον, δεν γινόταν δεκτός σε κανένα νοσοκομείο, μας άφησε χρόνους. Τι ανυπόμονος, να μην περιμένει τον Απρίλιο, τότε που πριν από τις εκλογές του Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μουντάρει στους φτωχούς το πρωτογενές πλεόνασμα! Ας σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού είχε επισημάνει την επείγουσα περίπτωσή του στον Άδ. Γεωργιάδη καιρό πριν, μαζί με άλλων 9 ανθρώπων που ασθενούν βαριά, αλλά δεν μπορούν να θεραπευτούν. (Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές αθλιότητες των τελευταίων μηνών είναι η έφοδος της Δίωξης Ναρκωτικών στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, που κάνει εξαιρετική δουλειά.)

 

Ο θόρυβος για τα 25 ευρώ, καθώς και για το επίσης απαράδεκτο 1 ευρώ για κάθε συνταγή, παραμέρισε από την επικαιρότητα το μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλισμών, όπως άρχισε να ξεδιπλώνεται από τη στιγμή που ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Κάντας άρχισε να κελαηδάει. Η υπόθεση έχει ζουμί, γιατί εμπλέκονται όχι μόνο απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί αλλά και πρασινογαλάζιοι πολιτικοί. Όπως τσίριζε ο Άδωνις ζητώντας ισοδύναμα μέτρα από τον Βενιζέλο, δεν έγινε επίσης κατανοητό γιατί δύο από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης που παραδέχτηκαν ότι είχαν λαδώσει τους πάντες έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης: ο μεν 83χρονος κ. Ευσταθίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους(είχε προηγηθεί διαφορετική πρόταση εισαγγελέα-ανακριτή), ενώ ο 78χρονος κ. Παπαχρήστου προφυλακίστηκε. Δεν είναι να ’σαι νέος σε αυτήν τη χώρα.

 

Το βέβαιο είναι ότι οι δύο προηγούμενοι εμπορεύονταν όπλα για λογαριασμό γερμανικών εταιρειών, ενώ την ίδια ώρα αρχίσανε οι σφαλιάρες από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προς την κυβέρνηση. Την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός έκανε το γεμάτο αισιοδοξία διάγγελμά του, η «Bild», που συχνά εκτελεί αποστολές, σχολίαζε ότι δεν λέγεται η αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από τον φόβο της επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές: «Μετά τις εκλογές είναι η ώρα να τελειώνουμε με τα αστεία. Αρκετά κράτησαν οι ωραιολογίες».

 

Η συντηρητική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Kalimera, Kalinichta», η κεντροαριστερή «Tagesspiegel» προέβλεπε θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ενώ ανήμερα τα Θεοφάνεια το «Spiegel» άλλαζε τα… φώτα στον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά: φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού και τίτλος «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος». Και σαν να μην έφτανε το περιοδικό, η ίδια η γερμανική κυβέρνηση με δηλώσεις υπευθύνων της διαψεύδει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα περί εξόδου στις αγορές το 2014 και δεν αποκλείει νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, δηλαδή νέο μνημόνιο, για τη συνέχεια. Ποιος πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις το 2014, για να βάλουμε στοίχημα;