Ποιος ήταν ο σκοπός του project;

Το Bulb είναι ένα σύνολο δράσεων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό και άνοιξε τις πόρτες του την 1η Ιουνίου του 2011 στον πολυχώρο The Hub, με όραμα την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική οικονομία. Oι δράσεις του Bulb στοχεύουν στην επιμόρφωση κι ευαισθητοποίηση του πολίτη - καταναλωτή σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση της ενέργειας, στην ανάδειξη της πράσινης επιχειρηματικότητας μέσα από ομιλίες και ημερίδες και στην κοινή δράση με βιομηχανίες με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη προγραμμάτων.

Τι ακριβώς περιείχε το Bulb;

Φιλοξενήσαμε εικαστική έκθεση, fashion show, καθώς και κύκλο ομιλιών με τους άξονες «Εφαρμοσμένες τέχνες και περιβάλλον» και «Μετάβαση στην πράσινη οικονομία», ενώ προκηρύξαμε κι έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Υπήρχε κάτι που να σ’ εξέπληξε στη συμπεριφορά του κοινού;

Μ’ εξέπληξε το γεγονός ότι παρόλο που υπάρχει τόσο μεγάλη ενημέρωση από τα ΜΜΕ πάνω σε θέματα οικολογίας, ο κόσμος αγνοούσε βασικά ζητήματα και προσπαθούσε να ενημερωθεί. Ένας απ’ τους βασικούς στόχους του Βulb, που ευτυχώς επιτεύχθηκε, ήταν το κοινό να είναι αρκετά ετερόκλητο και να υπάρχει μια διάθεση για συλλογική δράση.

Διαβάσαμε ότι υπήρχε ειδική εγκατάσταση για τη συλλογή οικιακών αποβλήτων. Πώς αντέδρασε το κοινό σε κάτι τόσο καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα;

Είχαμε ειδική εγκατάσταση για τη συλλογή τηγανέλαιων με άμεσο στόχο όχι μόνο την ανακύκλωσή τους, μια και είναι ρυπογόνα, αλλά και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου. Συνειδητοποιήσαμε, όμως, ότι το κοινό αντιμετώπιζε την κατασκευή ως άλλο ένα έργο τέχνης! Ο στόχος μας δεν επιτεύχθηκε, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Το Βulb συνεχίζει τις δράσεις του, ενώ καλεί τους πολίτες αλλά και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στη συλλογική αυτή δράση.