Ο Αδαμάντιος Καφετζής μιλά για τη συλλογή δίσκων του.

Πως κόλλησες με την αφρικανική μουσική;

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, έκανα παρέα με Αιθίοπες και άκουγα τη μουσική τους στα σπίτια τους και στα εστιατόρια που πήγαινα. Στη συνέχεια, ήρθα σε επαφή και με τη μουσική άλλων χώρων από τα κλαμπ των Αφρικανών στην Αθήνα. Μου φαινόταν μια μουσική πολύ πλήρης, πολύ ολοκληρωμένη, έτσι, σιγά σιγά άρχισα να ψάχνομαι και να αγοράζω δίσκους. Πάρα πολύ δύσκολα τότε, αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχε τίποτα. Τα πράγματα άλλαξαν για μένα το 2003, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Σενεγάλη και άρχισα ν' αγοράζω μεγάλες ποσότητες.

Από ποιες χώρες συλλέγεις και γιατί;

Κυρίως από χώρες της Δυτικής Αφρικής, Σενεγάλη, Γκάμπια, Μαλί, Γουινέα Μπισσάου, Γουινέα, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Τόγκο, Νιγηρία, Γκάνα... Είναι οι χώρες που πάρα πολύ σπάνια θα ακούσεις έναν κακό δίσκο του με μόνο ένα καλό κομμάτι.

Πόσους δίσκους έχεις και από ποιες χώρες είναι οι περισσότεροι;

Πρέπει να είναι γύρω στους 2.000. Οι περισσότεροι είναι από Σενεγάλη, Μαλί, αλλά αυτές οι χώρες δεν είχαν μεγάλη δισκογραφία. Για παράδειγμα, η Γκάμπια δεν πρέπει να έχει πάνω από 10 δίσκους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αφρικανικής μουσικής που συλλέγεις;

Μεγάλες μπάντες, 10-13 άτομα, με πολλά πνευστά και φυσικά κρουστά.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κοινό στην Ελλάδα γι' αυτόν τον ήχο; Σε τρομάζει καθόλου η κρίση;

Η κρίση δεν με τρομάζει, γιατί απευθύνομαι κυρίως στην παγκόσμια αγορά, αλλά δεν ξέρω αν η κρίση θα επηρεάσει την αγορά της μουσικής. Πιστεύω πως υπάρχει κοινό για καλή μουσική. Η Ελλάδα, όμως, είναι μικρή αγορά και, ακόμα χειρότερα, στους Έλληνες δεν αρέσει να ξοδεύουν λεφτά για τη μουσική. Υπάρχει πολλή πειρατεία, πολύς κόσμος απαιτεί να μπαίνει τζάμπα στις συναυλίες, αλλά δεν νομίζω πως θα τους άρεσε να δουλεύουν τζάμπα ή κάποιος να τους κλέβει αυτό που δημιουργούν.

 

Το top 10 δίσκων του Αδαμάντιου Καφετζή:

LES AMBASSADEURS INTERNATIONAUX - MANDJOU

LE SAHEL - BAMBA

GUELEWAR - TASITO

LE DIAMONO - BITAA BAANE

NUMBER ON DE DAKAR - YORO KERY GORO

SWEET TALKS - KUSUM BEAT

IFANG BONDI - SARABA

SUPER BOIRO BAND - EN SUPER FORME

RAIL BAND - SOUNDIATA

SUPER MAMA DJOMBO - FESTIVAL