Αυτό που είναι πραγματικά εξοργιστικό στην τελευταία διαμάχη για το ποιος και πότε ήξερε για την κατάσταση της οικονομίας είναι ο ραγιαδισμός και ο επαρχιωτισμός που αποπνέουν. Δεν ξέρω αν και πόσο έχετε παρακολουθήσει το κωμικοτραγιό σίριαλ που απασχόλησε το πανελλήνιο -για την ακρίβεια, το μικρό κομμάτι που δεν έχει σιχαθεί ακόμη- το Σαββατοκύριακο: ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάπου δήλωσε ότι από το 2008 είχε προειδοποιήσει «Έλληνα πρώην πρωθυπουργό» πως η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση υψηλού κινδύνου εξαιτίας των προβλημάτων της οικονομίας της. Η απάντηση που πήρε από τον πρώην ήταν «ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα» και η όλη δήλωση θεωρήθηκε βόμβα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς υποτίθεται ότι ξεμπρόστιαζε τον Καραμανλή.

Σε τι ακριβώς ξεμπροστιάστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς. Τα περί διαφθοράς τα έχουν κατα καιρούς πει και οι τρεις τελευταίοι πρωθυπουργοί, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και πολλοί συνάδελφοί τους, καθώς και άπαντες οι δημοσιογράφοι στα τηλεπαράθυρα που τώρα υποκρίνονται ότι πέφτουν από τα σύννεφα. Οσο για το αν ο Καραμανλής γνώριζε για την επικείμενη χρεοκοπία, έχει κανείς καμιά αμφιβολία; Γι' αυτό δεν την κοπάνησε με πλάγια πηδηματάκια από το Μέγαρο Μαξίμου;

Είναι τέτοια η κατρακύλα της χώρας, ώστε αρκεί μια δήλωση ή κάποιο βιβλίο ξένου ώστε να διασαλευτεί το λεγόμενο «πολιτικό σκηνικό». Την προηγούμενη εβδομάδα ένας πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έγραψε σε βιβλίο του ότι τον Ιανουάριο του 2009 ο κ. Παπανδρέου του είπε, με την ευκαιρία μιας συνομιλίας για την ελληνική οικονομία: «Δεν ξέρω αν θέλω να γίνω πρωθυπουργός». Για τη ΝΔ επρόκειτο για τρανταχτή απόδειξη ότι ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης γνώριζε για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και προεκλογικά είπε ψέματα.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με ένα βίντεο στο οποίο ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωνε σε ομιλία του τον Μάιο του 2009 ότι το έλλειμμα κυμαινόταν γύρω στο 4,5% του ΑΕΠ ,ενω τελικώς έφτασε κοντά στο 15%. Η ΝΔ λέει ότι ο πρόεδρός της, τότε υπουργός Πολιτισμού, δεν ήξερε την αλήθεια, διαψεύδοντας σύγχρόνως ότι ο κ. Παπαθανασίου, που εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Οικονομικών, του την είχε αποκρύψει. Αν όμως δεν ήξερε ούτε ο αρμόδιος υπουργός, δεν ήξερε ούτε και ο πρωθυπουργός Καραμανλής, τον οποίο φυσικά ενημέρωνε για την οικονομία ο υπουργός του επί των Οικονομικών. Είναι δυνατόν να ήξερε μόνο o τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από πού το είχε μάθει;

Στη πραγματικότητα όλοι κάτι ήξεραν. Και ο Καραμανλής που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην επανεκλεγεί πέρσι τέτοια εποχή και ο Παπανδρέου που κοίταξε να κερδίσει τις εκλογές πάση θυσία, αν και θα μπορούσε να τις κερδίσει άνετα, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ δύσκολα και λεφτά δεν υπάρχουν.

Μπορεί τον Οκτώβριο του 2009 να μην μπορούσε κανείς να παίξει τον μετά Χριστόν προφήτη, προβλέποντας πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές ή η Μέρκελ και ότι θα φτάναμε στο μνημόνιο και το ΔΝΤ, αλλά δεν θα έχανε χρόνο και θα έπαιρνε αμέσως μέτρα. Με δεδομένες τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνέντευξή του, έπρεπε η στροφή να γίνει σταδιακά για να πέσει το πόπολο στα μαλακά...

Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν βάση οι νεοδημοκρατικές αστειότητες, ότι δηλαδή θα μπορούσε η Ελλάδα να δανειστεί απίστευτες ποσότητες χρημάτων με χαμηλά επιτόκια και να αποφύγει έτσι την τρικυμία. Τι θα συνέβαινε μετά, όταν τελείωναν και αυτά τα χρήματα μιας υπερχρεωμένης χώρας, που εδώ και δεκαετίες στραβά αρμενίζει; Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να κοροϊδέψουμε για πολύ τους κουτόφραγκους Ευρωπαίους. Γιατί, αν κάτι ουσιαστικό είπε στις δηλώσεις-βόμβα ο κ. Γιούνκερ, είναι ένα απόσπασμα: «Ηταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, διότι συζητούσαμε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι εγώ ο ίδιος... Ηξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα».

Η πραγματική αιτία της σημερινής κακοδαιμονίας είναι ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μάς πουλούσαν καθρεφτάκια σε ακριβές τιμές, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή δεν θα έχουμε να τα ξεπληρώσουμε. Και η μεγάλη ευθύνη του πολιτικού κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι δεν προστάτευσε τη χώρα και τους ανθρώπους της από αυτή την αποικιοκρατική εκμετάλλευση. Το γεγονός ότι εν όψει εκλογών από τις δηλώσεις Γιούνκερ προβάλλονται μόνο αυτές που αφορούν το ποιος και πότε ήξερε είναι δείγμα επαρχιωτισμού. Το γεγονός ότι το κρίσιμο απόσπασμα περνάει στα ψιλά είναι απόδειξη ραγιαδισμού και υποτέλειας.