Η επιστροφή του κ. Καραμανλή στο πολιτικό παιχνίδι θυμίζει όλο και περισσότερο ταινία της δεκαετίας του ‘60. Το σενάριο είναι το παρακάτω: μετά από 4,5 χρόνια ανεμελιάς, ο πρωθυπουργός αποφασίζει να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι «νταβατζήδες» των ΜΜΕ, που μετά τον εμφύλιο πόλεμο ανεβοκατεβάζουν τις κυβερνήσεις της κατεστραμμένης χώρας, υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του, με το αζημίωτο φυσικά.

Μετά από δυόμισι μήνες δισταγμών, ο πρωθυπουργός προχωρεί σε έναν άχρωμο ανασχηματισμό, ο οποίος διαφημίζεται από τους συμμάχους ως «ριζική ανατροπή». Παρά το πουσάρισμα, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν παρά ελάχιστη βελτίωση. Τότε ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του χαρτί: παίρνει σβάρνα τα χωριά και αρχίζει να μοιράζει υποσχέσεις για λεφτά σε κάθε πικραμένο. Οι «νταβατζήδες» αβαντάρουν: «Κώστα δώστα όλα». Καμία σημασία δεν έχει ότι το ταμείο είναι μείον: μήπως είχε χρήματα ο πολιτικάντης Μαυρογιαλούρος, της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας Υπάρχει και φιλότιμο, όταν υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια στους κατοίκους του χωριού;

Παρ' ότι βρισκόμαστε στο 2009, ο τρόπος με τον οποίο κυβερνά η ΝΔ θυμίζει όλο και περισσότερο την ΕΡΕ της δεκαετίας του ‘60. Στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση της ΕΤ-3 ανακοίνωσε τη διακοπή της εκπομπής Υπάρχει είδηση, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρώτη σε θεαματικότητα στο τρίτο κανάλι της ΕΡΤ. Το μοναδικό «πρόβλημα» που υπήρχε ήταν ότι οι παρουσιαστές της φρόντιζαν να κάνουν τη δουλειά τους, παρουσιάζοντας ψύχραιμα τις πολιτικές εξελίξεις και κρατώντας ίδιες αποστάσεις απ' όλα τα κόμματα.

Ακόμα χειρότερα γι' αυτούς, οι συντελεστές της εκπομπής δεν ανήκαν «στα παιδιά της ΝΔ». Η περιρέουσα νοοτροπία είναι ότι όσοι εργάζονται στο Δημόσιο πρέπει να ανήκουν στην «παράταξη». Κάπως έτσι ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κατηγόρησε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, επειδή ο ειδικός φρουρός που τον πυροβόλησε είχε προσληφθεί επί ΠΑΣΟΚ!

Τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται. Ξημερώματα Δευτέρας 4 το πρωί, λες και επρόκειτο για ενέργειες παρακράτους, μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων ξερίζωσαν 45 αιωνόβια δένδρα για να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ στην Κυψέλη. Όλα για τους εργολάβους, που ξεκίνησαν την καταστροφή της πρωτεύουσας 40 χρόνια πριν. Από μια άποψη μάλιστα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τότε: η Κυψέλη ήταν μια βιώσιμη, ανθρώπινη γειτονιά, ενώ σήμερα αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη και στερείται παντελώς πράσινου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ΜΑΤ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των πολιτών της περιοχής που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.

Το πιο παράδοξο της επιστροφής στον «μαυρογιαλουρισμό» είναι ότι δεν πρόκειται να αποδώσει κανέναν καρπό, τουλάχιστον στον πρωταγωνιστή της κωμωδίας. Ο κ. Σημίτης προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο το 2003 με τα περίφημα πακέτα υπέρ των φτωχών, που ποτέ δεν αποδίδουν, αν δεν συνδέονται με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και ένα σχέδιο ανάπτυξης. Αντί να κερδίσει συμπάθειες, έχασε την εικόνα του ηγέτη που φροντίζει για τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, και λίγο μετά το κόμμα του καταποντίστηκε στις εκλογές.

Ο κ. Καραμανλής επέμενε μέχρι το Σεπτέμβριο ότι δεν ήθελε «να θυσιάσει το μέλλον της χώρας» στο βωμό του λαϊκισμού και των παροχών. Παρότι η οικονομία βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας σφαλμάτων της κυβέρνησης , η σταθερή θέση του εναντίον των παροχών δημιουργούσε για τον ίδιο ένα σοβαρό προφίλ. Τώρα προχωρεί σε υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει, καθώς το ζητούμενο σε λίγο καιρό δεν θα είναι πόσοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης, αλλά αν η κυβέρνηση θα έχει να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή που η οικονομία καταρρέει, δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν εξαιρετικά ζορισμένο πληθυσμό που δεν τρέφει καμιά εμπιστοσύνη στην εξουσία ή το πολιτικό σύστημα και θα αντιδράσει βίαια όταν μάθει την αλήθεια. Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για την αδυναμία κάθε εξουσίας να αντιληφθεί από ένα σημείο και μετά την πραγματικότητα. Ή αν στην πρωθυπουργική συλλογή DVD υπάρχουν και παλιές ελληνικές ταινίες με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.