«Και τώρα τι κάνουμε χωρίς βαρβάρους;» με ρώτησε χαμογελώντας ένα στέλεχος της ΝΔ που είχε πρωτοστατήσει στην απομάκρυνση του Θ. Ρουσόπουλου. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και Προπαγάνδας είναι ασφαλώς υπεύθυνος για την αλλοπρόσαλλη πορεία του κυβερνητικού σκάφους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου μετατράπηκε σε σάκο του μποξ για όλα τα κακά της παράταξης. Όσοι δεν ήθελαν να τα βάλουν με τον Καραμανλή χτυπούσαν τον αντικαταστάτη του. Το φύλλο συκής έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα: Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που όλοι καταλαβαίνουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που εξηγεί γιατί ο πρωθυπουργός έστειλε το στενό συνεργάτη του στον πάγκο αφού το ματς είχε ήδη τελειώσει. Ο άλλος είναι η βαρεμάρα της καθημερινότητας, τη στιγμή που έχει τόσα ωραία ματς στην τηλεόραση και οι εφημερίδες προσφέρουν τέτοια ωραία DVD κάθε Κυριακή. Άντε τώρα να ασχολείσαι εσύ ο ίδιος με το Ασφαλιστικό της Φάνης Πάλη-Πετραλιά ή με τους ερασιτεχνισμούς του Αλογοσκούφη και να προσπαθήσεις να τα πουλήσεις για μεταρρυθμίσεις στους «νταβατζήδες» των media. Ομολογουμένως, ο παραιτηθείς τα κατάφερνε θαυμάσια: Ένα από τα πιο διασκεδαστικά αναγνώσματα των εφημερίδων τις τελευταίες μέρες είναι οι συνεχείς οιωνοσκοπήσεις περί του ανασχηματισμού ή της ημερομηνίας διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη πλήρους αποτυχίας από μία κυβέρνηση που ένα χρόνο μετά τις εκλογές σκέπτεται να προκηρύξει καινούργιες, ενώ είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει λιγότερες ψήφους και έδρες απ' ό,τι στις προηγούμενες. Αντί να σημειώνουν τα αυτονόητα, δεκάδες άρθρα θέτουν το κρίσιμο για τη χώρα ερώτημα: Θα διεξαχθούν άραγε λίγο πριν το Πάσχα ή δύο εβδομάδες αργότερα;

Πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ, επίσης δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον αν ο ανασχηματισμός θα γίνει μεθαύριο ή μετά την ψήφιση του λεγόμενου προϋπολογισμού. Το πολύ πολύ να ασχοληθούν τα ΜΜΕ δύο τρεις μέρες, γιατί τα ίδια περίπου πρόσωπα θα ανακυκλωθούν στις ίδιες καρέκλες. Οι ανασχηματισμοί έχουν νόημα μόνο αν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής, που στις μέρες μας είναι εξαιρετικά αναγκαία επειδή η παγκόσμια οικονομία καρκινοβατεί και αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις στη χώρα και στους ιθαγενείς κατοίκους της.

Ο κ. Αλογοσκούφης φορολόγησε το Σεπτέμβριο ακόμη και τους νέους των 700 ευρώ επειδή του έλειπαν 7 δισ. ευρώ. Και μόλις ξέσπασε η κρίση, βρήκε αμέσως 28 δισ. για τις τράπεζες οι οποίες -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ξένων τραπεζών. Από πού τα βρήκε; Είχε και έλεγε ψέματα ότι του λείπουν ή τα ‘βαλε από την τσέπη του; Αν η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα δημόσια έργα ή στον τουρισμό, μήπως θα 'πρεπε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την ενίσχυσή τους; Μήπως ένα μέρος θα έπρεπε να βοηθήσει τους υπερχρεωμένους Έλληνες που οι ίδιες τράπεζες, που τώρα ενισχύονται από τη φορολογία των ίδιων υπερχρεωμένων ανθρώπων, θα τους πάρουν τα σπίτια το χειμώνα; Κανείς δεν θέτει ερωτήματα. Η πλειοψηφία ασχολείται αποκλειστικώς με το Βατοπέδιο, ενώ το ΚΚΕ ετοιμάζεται να αποφανθεί στο Συνέδριό του αν οι σταλινικές δίκες του 1937 ήταν ιστορικώς δικαιολογημένες.

Η χώρα βρίσκεται σε αφασία, όπως και η κυβέρνησή της. Δεν υπάρχει στην ιστορία προηγούμενο νεοεκλεγμένης κυβέρνησης η οποία δεν έχει τίποτα να προτείνει, που απέχει από τη Βουλή λες και πρόκειται για κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, της οποίας οι υπουργοί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, παρ' ότι ο πρωθυπουργός τους υπερασπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή. Απ' αυτή την άποψη, οι εκλογές το Πάσχα μοιάζουν πολύ αισιόδοξο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.